22/9/11

Γκυ Σορμάν*: Η τιμή της Ελλάδας

Ανθελληνικό παραλήρημα από Γάλλο «νεοφιλελεύθερο διανοούμενο»
Το ελληνικό κράτος είναι μια εφεύρεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων: αυτός είναι ο λόγος που φαίνεται ελάχιστα νόμιμος για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. 
Αυτή η εφεύρεση της Ελλάδας, το 1830, φωτίζει τη συμπεριφορά των φορολογουμένων, που καθόλου δεν βιάζονται  να πληρώνουν τους φόρους τους, και ενός κράτους που δεν απογαλακτίστηκε ποτέ από τις αμφίβολες προελεύσεις του. Αυτή η σύγχρονη ιστορία, φωτίζει, καλύτερα από λογιστικούς υπολογισμούς, την πτώχευση που απειλεί. 

Όλα ξεκίνησαν με τους ρομαντικούς, όταν ο Σατωμπριάν (Chateaubriand), μεγάλος συγγραφέας, αλλά και μεγαλοπρεπής ψεύτης, και ο Λόρδος Βύρων πίστεψαν ότι βρήκαν στην Ελλάδα τις πηγές του δυτικού πολιτισμού. 
Μια παρεξήγηση της οποίας πληρώνουμε τις συνέπειες: αν και είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ζουν στον ίδιο τόπο από τον Αριστοτέλη και τον Περικλή, δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ του ελληνιστικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδας. Η γονική σχέση με το Βυζάντιο, την οποία ισχυρίζονται οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι εξίσου αδύναμη. 

Πιο ρεαλιστής, ο Μαρκ Τουέιν, που επισκεπτόταν την Αθήνα το 1865, παραδέχθηκε ότι συνάντησε μερικούς βοσκούς που έβοσκαν τα πρόβατα τους μεταξύ των πεσμένων στύλων του Παρθενώνα. Οι Έλληνες αυτοί, στην αλήθεια, ήταν μια χριστιανική φυλή μεταξύ πολλών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία: αλλά με τον τρόπο με τον οποίον ο Δον Κιχώτης ονειρεύτηκε ότι μια πανάσχημη αγρότισσα ήταν η Dulcinea του, ορισμένοι Ευρωπαίοι επέμειναν με κάθε τίμημα ότι οι Έλληνες (Grecs) ήταν Έλληνες (Hellènes).
Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους Έλληνες ότι το εκμεταλλεύτηκαν: στη διάρκεια όλου του δέκατου ένατου αιώνα, τα οικονομικά του ελληνικού κράτους υποστηρίχθηκαν από τους Βρετανούς, Γάλλους και τους Γερμανούς. Οι τελευταίοι πλήρωναν επειδή είχαν επιβάλει έναν Γερμανό πρίγκιπα ως βασιλιά της Ελλάδα το 1833: ο δικαιούχος απόγονος του Μεγάλου Αλεξάνδρου λεγόταν περίεργα Όθων της Βαυαρίας και κυβερνούσε μια οθωμανική φυλή.

Με αυτόν τον τρόπο, η κύρια πηγή του νέου ελληνικού κράτους έγινε η εκμετάλλευση του ελληνιστικού μύθου εις βάρος των άλλων Ευρωπαίων για την χρηματοδότηση.  Ακόμη και δεδομένου ότι το κράτος και η ελληνική οικονομία δεν τηρούσαν καμία από τις προϋποθέσεις για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα εισήλθε το 1981, με ιδιαίτερη υποστήριξη από το Βαλερύ Ζισκάρ Ντεστέν (Valery Giscard d'Estaing), ένα μεγάλο αναγνώστη του Σατωμπριάν. 
«Η Ελλάδα, δήλωσε, είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι ιδρυτές της Ευρώπης έχουν ιστορικό χρέος προς αυτήν».

Ο Γκυ Σορμάν
Διαβάσατε καλά: δεν είναι η Ελλάδα που δεν πληρώνει τα χρέη της, είναι η Ευρώπη που έχει χρέος. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι περισσότεροι Έλληνες μοιράζουν αυτή την υψηλή ιδέα του εαυτού τους, αφού  τους ανατέθηκε από το εξωτερικό. Και γιατί να πληρώσεις το χρέος της ημέρας όσο χρονικό διάστημα το ιστορικό χρέος δεν εξοφλήθηκε;

Η ανεξάντλητη μυθοποίηση επαναλήφθηκε το 2001 όταν η Ελλάδα εισήλθε στη ζώνη του ευρώ χωρίς να πληροί καμία από τις προϋποθέσεις. Κατηγορούνται σήμερα οι ηγέτες για νόθευση των εθνικών λογαριασμών, μέχρι την ημέρα όπου οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανακάλυψαν την απάτη. Αλλά αυτό δεν είναι αληθές: το 2001, οι ευρωπαίοι ηγέτες γνώριζαν και ομολογούσαν,  ιδιωτικά, ότι τους αριθμούς που πρόβαλλε το  ελληνικό κράτος ήταν ψευδείς, αλλά έπρεπε η Ελλάδα να ήταν παρούσα, έστω και συμβολικά. Το ιστορικό χρέος και πάλι.

Και πάλι, όταν η Αθήνα ήταν υποψήφια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή γνώριζε ότι η Ελλάδα δεν είχε τα μέσα, ότι τα χρέη δεν θα εξοφλούνταν, αλλά πώς να αρνηθεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα, ενώ είχαν ιδρυθεί εκεί, και εφευρεθήκαν εκ νέου από τον Pierre de Coubertin το 1896;

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ελληνικό κράτος δεν αισθάνεται πραγματικά την υποχρέωση να εξοφλήσει τους πιστωτές του, όπως και οι Έλληνες πολίτες δεν αισθάνονται υποχρεωμένοι να πληρώνουν τους φόρους τους σε αυτό το κράτος που προέρχεται από αλλού. Βέβαια, η κυβέρνηση δεν είναι πλέον γερμανική, ή στρατιωτική (από το 1973), αλλά δεν συνάγει ότι η Δημοκρατία είναι απολύτως νόμιμη για αυτό το λόγο: λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς των πολιτικών, της αναποτελεσματικότητας της διοίκησης, αλλά και –αναφέρεται λιγότερο- γιατί πολλοί Έλληνες δεν έχουν ξεχάσει τον εμφύλιο πόλεμο  του 1949, που έσβησε από μια αγγλοαμερικανική στρατιωτική επέμβαση. Προσθέστε σε αυτό, τα εκατομμύρια των πολιτών, που αναγκάζονται να μιλούν την Ελληνική γλώσσα, τις πολιτιστικές μειονότητες των οποίων η νομιμότητα αμφισβητείται, ενώ είναι αλβανικής η τουρκικής καταγωγής! Συνολικά, η πολιτική βάση, η οποία θεωρεί το ελληνικό κράτος νόμιμο, είναι τόσο εύθραυστη, όσο η οικονομική βάση που για το μεγαλύτερο μέρος, βρίσκεται «off shore», μακριά από τον εφοριακό.

Για όλους αυτούς τους ιστορικούς και πολιτιστικούς λόγους, η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται  να πολλαπλασιάζει δεσμεύσεις που δεν μπορεί να τιμήσει -οι φόροι δεν πρόκειται ξαφνικά να ρέουν στα ταμεία του κράτους -ή δεν θα θέλει να τιμήσει –οι ιδιωτικοποιήσεις θα αφαιρούσαν την επιρροή του κράτους και θα μείωναν τις πελατειακές σχέσεις- με τη εσώκλειστη ελπίδα ότι οι Ευρωπαίοι θα υποκύψουν για μια ακόμη φορά στη γοητεία του μύθου. 
Το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, καθώς η Ευρώπη πάσχει από «Οιδιπόδειο σύμπλεγμα» προς την Ελλάδα: εάν η Ελλάδα είναι ταυτόχρονα πατέρας και μητέρα μας, πρέπει να σκοτωθεί ο μύθος και να αναγνωρίσουν οι Ευρωπαίοι και οι Έλληνες ότι η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα, για τη διευθέτηση του χρέους και την εξόφληση του.

*Ένας κλασικός νεοφιλελεύθερος
Ο Γκυ Σορμάν, 66 ετών, είναι γάλλος οικονομολόγος και φιλόσοφος που ζει μεταξύ Παρισίων και Νέας Υόρκης. Θεωρείται ότι ανήκει στη σχολή των κλασικών νεοφιλελεύθερων. Ήταν από τους ιδρυτές της γαλλικής μη κυβερνητικής οργάνωσης «Δράση Κατά της Πείνας» το 1979. Είναι σύμβουλος της γαλλικής και άλλων κυβερνήσεων (π.χ. Νότιας Κορέας) για οικονομικά ζητήματα. Έχει διδάξει Οικονομικά σε πολλά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων τα Sciences Ρo στη Γαλλία και Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Πολυγραφότατος, έχει συγγράψει 20 βιβλία με τελευταίο το μπεστ σέλερ «Εconomics Does Νot Lie» («Η οικονομία δεν ψεύδεται») και αρθρογραφεί τακτικά σε κορυφαίες εφημερίδες, όπως η «Le Figaro» στη Γαλλία και η «Wall Street Journal» στις ΗΠΑ. 

Πηγές: Tribune de Genève (Blog)        L’Hebdo , Blog de Guy Sorman

Προηγούμενο άρθρο του Γκυ Σορμάν στον ελληνικό τύπο: Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ

29 σχόλια:

  1. Ας μας δώσει η Γερμανία τις κατοχικές αποζημιώσεις ας μας επιστρέψει το κατοχικό δάνειο και κάνετε ότι θέλετε ποσώς μας ενδιαφέρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγουρα ζηταμε τις αποζημειωσεις απο Γερμανια αλλα για τον φιλοσοφο κυριο Γκυ Σορμαν,"φιλελληνα αλλα αντιγραικο" εχω να πω οτι ειναι ενας φιλοσοφος...ωμοτατος και ψαχνει να φτυσει και δεν βρισκει χαρτοπετσετα και βρηκε τους κατοικους της συγχρονης Ελλαδας.
    Ελεος βρε Σορμαν,τωρα βρηκες μωρε να ανοιξεις τις σημειωσεις σου???
    Τουλαχιστον να μιλουσες μονο για αυτους που αγαπας και αποκαλεις "Ελληνες".Δεν κτυπαμε ποτε το ζωντανο που σερνει αυτα τα βαρεια φορτια και εχει πιστεψει οτι ειναι ολοδικα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. «Το ελληνικό κράτος είναι μια εφεύρεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων»:
    Το νεώτερο ελληνικό κράτος ιδρύθηκε προς πείσμα της Δύσης που δεν ήθελε να δει μια ελεύθερη Ελλάδα, κυρίως γιατί οι ξένοι έχαιραν δικαιωμάτων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία που δεν είχαν οι Οθωμανοί υποτελείς!
    Θα αναφέρω το παράδειγμα της σαπωνοποιίας που οι Γάλλοι μπορούσαν να διατηρούν στην Οθωμανική επικράτειας, ενώ οι Έλληνες όχι.
    Επίσης, επειδή η ζωή δεν είναι μόνο οικονομία, (αυτή είναι η στενή θεώρηση της μαρξιστικής θεωρίας, αν και ο Μαρξ, ως καλός Πρώσος προτεστάντης, μιλάει και για το εποικοδόμημα σαν συνέπεια του οικονομικού οικοδομήματος), η Δύση δεν χώνεψε και δεν θα χωνέψει ποτέ ότι μια χώρα όπως η Ελλάδα, όχι μόνο παρήγαγε πολιτισμό, αλλά κάλυψε αυτή τη γη για πάνω από 3000 χρόνια ενώ δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ αντίστοιχο μέχρι σήμερα. Η γαλλική αναγέννηση χωρίς το υπόβαθρο του ελληνικού πολιτισμού θα είχε βουλιάξει στην διαφθορά της τάξης των ευγενών.
    (Αλήθεια ποιοι μιλάνε για διαφθορά………..)
    Οι Άγγλοι, αφού έκλεψαν τον πλούτο των εκκλησιών (και οι Γάλλοι το ίδιο έκανα, αντίθετα εμείς δεν το κάναμε ποτέ γιατί είχαμε οθωμανική κατοχή) όρμησαν και έκλεψαν τον πλούτο της Αμερικής, Βόρειας και Νότιας. Χωρίς αυτόν τον έτοιμο πλούτο δεν θα υπήρχε Μ.Β.
    Οι Ισπανοί , δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την κοσμοκρατορία τους, γιατί βούλιαξαν στα χρέη προς την Μ.Β

    Δεν θα πρέπει να λησμονάμε, ότι το Βυζάντιο κατέρρευσε μετά την επιδρομή των Σταυροφόρων, που χρηματοδοτήθηκε από την Βενετία.

    Με λίγα λόγια: Η Δύση έκανε ότι μπορούσε για να διαλύσει την Ελλάδα. Ο,τι δεν κατάφερε από το 1204 μέχρι σήμερα, νομίζει ότι θα το καταφέρει τώρα.

    Φορολογία: Όταν η ενάρετη Δύση – και η Γαλλία πρώτη και καλύτερη – καταλήστευε με τις αποικίες της τον πλανήτη, η Ελλάδα ξόδεψε όλες τις περιουσίες που είχαν συσσωρεύσει οι Έλληνες για να απελευθερωθεί από τους δυνάστες της. Αυτό ο ελεεινός καθηγητής της πιο εγκληματικής σχολής του 20ου αιώνα και μέχρι σήμερα, δεν το ξέρει, γιατί είναι ένα πωρωμένο υποκείμενο!
    Σήμερα η ενάρετη Δύση, στην οποία όλοι οι πολίτες πληρώνουν φόρους γιατί αγαπούν το κράτος τους (χα χα χα!!! Ο Μπάφετ δηλώνει ότι πληρώνει λιγότερους φόρους από τους υπαλλήλους του και οι Άγγλοι κοροϊδεύουν γιατί η φορολογία στα υψηλά κλιμάκια έχει πέσει στο 2.5%) έχει ιδρύσει φορολογικούς παραδείσους και γλυτώνει ακόμα και αυτήν την ελάχιστη φορολογία.

    Δυτικός πολιτισμός: Όντως, έχει δίκιο! Τι σχέση έχει ο πολιτισμός της Δύσης με τον δικό μας τον ελληνικό; Καμία, γιατί απλούστατα όπως είπε και ο Γκάντι, «δεν ήξερα ότι η Δύση έχει πολιτισμό»
    Η Δύση, και δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια δεν είχε παρά ένα μονεταριστικό πολιτισμό με πολλούς ρομαντικούς διανοούμενους, που δεν εντάχθηκαν στην ανηθικότητα που διακηρύσσει. Ο δυτικός πολιτισμός εδραιώθηκε στον Νόμο, όπου άλλο Νόμος άλλο ηθική! Μόνο ανήθικα άτομα μπορούν να σκεφτούν τόσο διαστευλωμένα.

    Ο καπιταλισμός είναι δυτική εφεύρεση που η Δύση τόλμησε και την στόλισε με την αριστεία της αρχαιοελληνικής σκέψης.
    Η Ελλάδα είχε δικό της πολιτισμό, που η Δύση πιθήκισε και που δυστυχώς η δική μας επίσημη «διανόηση» (εκσυγχρονιστές) της νεότερης Ελλάδας πιθήκισε τους πίθηκους
    Δεν θα πω άλλα και δεν θα μπώ στην οικονομίστικη λογική των χρημάτων που μας δάνεισε η Αγγλία και η Γαλλία που τα πήραν πίσω διπλά και τρίδιπλα, ούτε για όσα μας έκλεψε η Γερμανία, ούτε για το «δάνειο» που τους δώσαμε, δανεικό και αγύριστο, αλλά θα κλείσω όπως αρμόζει, αλα τούρκ:

    Αει σιχτίρ κύριε Σορμαν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μαντμαζέλ, κοινοβουλευτισιόν χοντροκλεψιόν γκαραντί, απατεών αλέ ρετούρ και μίζα ντούμπλε φας.
    Γκραν σουξέ, κι από μανζέ γκουρμέ... εξοπλισμέ, ζιμενσέ, χρηματιστίκ, βατοπεδουάρ, ολυμπιάντ, ασφαλιστίκ κασέ και ζενερέλ φαταούλ αχορταγιέζ!!!
    Εμείς, ψηφοφορέλ γκραν μαλακιστίκ ξεφτίλ! Τώρα, στο μαιζόν εγκλειστίκ, τρε μπατίρ, καταστασιόν απελπιστίκ, πλησιόν πεζοδρομουάρ βιζιτέ!!!Σακ βουαγιάζ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πάντοτε είχα την απορία: όσοι λένε τέτοιες χονδροειδείς ψευτιές και ανοησίες, τις λένε μόνο και μόνο επειδή πληρώνονται να τις λένε ή τις πιστεύουν κιόλας στ' αλήθεια ;

    Όχι τίποτε άλλο αλλά να ξέρω αν αξίζουν την λύπη μου ή τον θυμό μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να ρε Βερέμη και Λιάκο!
    Πόσο θα θέλατε να τα πείτε κι' εσείς σαν κι' αυτόν τον κοπρίτη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Διαβάζοντας και το άλλο Αρθρο του Σορμάν μπαίνει ένα μεγάλο ερώτημα:

    Τι είναι αυτό που τον έκανε ν αλλάξει μυαλά;;

    Πήρε μίζα απο τους Τούρκους και ευθυγραμμίστηκε με το Focus που υποστηρίζει να διώξουμε την Ελλάδα και να βαλουμε τους Τούρκους στην ΕΕ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το βιβλίου του George Horton, η μάστιγα της Ασίας, αναφέρεται στον πραγματικό ρόλο των Γάλλων και των άλλων συμμάχων μας σε δύσκολες ώρες του Ελληνισμού. Πολύ καλό λοιπόν μας κάνουν αυτές οι δημοσιεύσεις, γιατί φρεσκάρουν τη μνήμη μας και μας απομακρύνουν από τις ψευδαισθήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. P.G., γράψε ποιός ήταν ο Χόρτον!

    Ηταν αυτός που έγραφε στα απομνημονεύματά του για την καταστροφή της Σμύρνης, τότε που έγινε συνωστισμός στην παραλία, όπως έγραφε η δική μας Σορμάν, η κ. Ρεπούση:

    "Ο τελευταίος Έλληνας που είδα στους δρόμους της Σμύρνης ήταν ο καθηγητής Καραθεοδωρής, πρόεδρος του καταδικασμένου σε καταστροφή Πανεπιστημίου. Μαζί μ αυτόν εγκατέλειψε την Ανατολή η ενσάρκωση του ελληνικού πνεύματος, κουλτούρας και πολιτισμού".
    Αμερικανός Πρέσβης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σάββα, γιατί δημοσίευσες αυτήν την αισχρή άποψη ενός...γάλλου; Δυστυχώς δεν έχω το φλέγμα άλλων και είμαι έτοιμος για ένα εγκεφαλικάκι. Εγκεφαλικό, όχι για τις απόψεις αυτού του γελοίου γάλλου, καθώς όπως είπε και ένας φιλόσοφος τους, έχει το δικαίωμα να λέει ό,τι θέλει, αλλά γιατί 300 και βάλε σκουλήκια δεν αφήνουν την Ελλάδα μας να προοδέυσει και να αποστομώσει τέτοια ποταπά άτομα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Νίκο, συγκρατήσου, δεν θέλω εγκεφαλικά.
    Πρέπει να έχουμε σφαιρική άποψη για τις ιδέες που κυκλοφορούν για την Ελλάδα.
    Ο τίτλος που βάλαμε "ανθελληνικό άρθρο", δείχνει την άποψη του ιστολογίου μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ ενδιαφέρουσα φιλοσοφική ανάλυση.
    Ήταν τα Γαλλικά πλοία που έπαιζαν δυνατά μουσική στην προβλήτα της Σμύρνης κατά την διάρκεια της σφαγής για να μην ακούγονται οι κλαυθμοί;
    Και ποιός ο ρόλος των πολιτισμένων αποικιοκρατών - της Γαλλίας πρωτοστατούσης μαζί με την άλλη μεγάλη εκπρόσωπο Δυτικού πολιτισμού - στην δημιουργία του Μεσσανατολικού.
    Λόγω επικαιρότητας μια μικρη ιστορική αναδρομή.

    Joint Arab-Jewish Agreement on Jewish Homeland
    http://www.crethiplethi.com/joint-arab-jewish-agreement-on-jewish-homeland/israel/2009/

    _________________________________

    How France sank the original Mideast peace

    http://www.martinfrost.ws/htmlfiles/aug2009/france-sank-peace.html

    Οι πηγές είναι τυχαίες η πρώτη παρουσιάζεται από φιλο-Ισραηλινή οπτική, ενώ η δεύτερη απο φιλο Αραβική.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Διαφωνώ φυσικά ως ΕΛΛΗΝΑΣ με τον κύριο ΓΚΥ(καπου παραπέμπει ...και το όνομα και η φωτογραφία.....δεν μπορώ όμως να θυμηθώ που..).Αν διάβαζε την απάντηση μου θα έλεγε φυσικά διαφωνείς"αφου είσαι ΕΛΛΗΝΑΣ"ή ΓΡΑΙΚΟΣ τέλος πάντων βρε αδελφέ...Ότι θές εσύ.....Όμως με τι σειρά μου θα απαντούσα...."ΤΙΣ Μ@Λ@ΚΙΕΣ που γράφεις τις στηρίζεις κάπου, ή επειδή έχεις κάποια επιστημονική κατάρτηση(και σίγουρα όχι στον ιστορικό τομέα)πας να ΞΑΝΑΑΝΑΛΥΨΕΙΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ";
    Κύριε ΓΚΥ μου(ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ)ΠΑΡΤΟ ΑΛΛΙΩΣ ...γιατί εγώ ξέρω ότι για να εκφράσεις επιστημονική άποψη πρέπει να έχεις εικόνα του αντικειμένου για το οποίο μιλάς....ΕΣΥ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΕΣ και ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ ΑΦΟΥ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΡΕΚΤΡΕΠΟΜΑΣΤΑΝ ΚΑΙ ΗΞΕΡΕΣ ΟΤΙ "ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΟΘΥΛΛΕΥΜΑ " όπως αφήνεις να διαφαίνεται....ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΦΕΣ ΚΑΝΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΡΘΡΟ; ΤΩΡΑ ΠΕΣΑΝΕ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όπως μας δίδαξε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα που θαυμάζει ο Κος Γκυ, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στην μέση, ιδιαίτερα στα ζητήματα πολιτικής ...

    Δικαιολογημένα η Δύση αισθάνεται το ιστορικό χρέος απέναντι στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό. Ήταν τέτοιο το πνευματικό κατόρθωμα, τέτοια η λάμψη εκεί στον 5-6ο αιώνα, αληθινά Καινοφανής αστέρας για την ανθρωπότητα ... ! Ανυπέρβλητη η παρακαταθήκη (οι "έλληνες τα έχουν πει όλα", εμείς στην Δύση βάζουμε απλές σημειώσεις) ώστε η σύγχρονη ελλάδα μονίμως θα υπολείπεται σαν το δυστυχισμένο παιδί του Ωνάση ως προς να το ξεπεράσει !

    Όμως πράγματι, εαν η Δύση μας χρωστά την πνευματική της υπόσταση, εμείς οι απόγονοι ΕΚΕΙΝΩΝ χρωστάμε στην Δύση αλλά καιστους εαυτούς μας, ιδιαίτερα σήμερα, έναν ολοκαίνουργιο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ.

    Καθώς καταρρέει εσωτερικά το ελληνικό πνευματικό άστρο με ποταπά, αγοραία και χυδαία αιτήματα όπως το "δεν πληρώνω", για να δούμε, ίσως εκραγεί και πάλι ξανά όπως τότε και φωτίσει και πάλι την Δύση και ολόκληρο τον πλανήτη !!

    Αυτό είναι το δικό μας χρέος, όχι απλά ο μηδενισμός της λογιστικής του αναπαράστασης ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γειά σου ρε μάγκα Κριστιάν και χίλια εύγε για την πολύ εύστοχη ανάρτησή σου. Προσέξτε ρε παιδιά τι μάς είπε ο νεοφιλελεύθερος:

    "Το ελληνικό κράτος είναι μια εφεύρεση των ευρωπαϊκών δυνάμεων"

    "...δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ του ελληνιστικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδας"

    "Οι Έλληνες αυτοί, στην αλήθεια, ήταν μια χριστιανική φυλή μεταξύ πολλών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία"

    "...ορισμένοι Ευρωπαίοι επέμειναν με κάθε τίμημα ότι οι Έλληνες (Grecs) ήταν Έλληνες (Hellènes)"

    "...στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ελλάδα εισήλθε το 1981, από το Βαλερύ Ζισκάρ Ντεστέν (Valery Giscard d'Estaing), ένα μεγάλο αναγνώστη του Σατωμπριάν. «Η Ελλάδα, δήλωσε, είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οι ιδρυτές της Ευρώπης έχουν ιστορικό χρέος προς αυτήν»"

    "...τα εκατομμύρια (sic) των πολιτών, που αναγκάζονται να μιλούν την Ελληνική γλώσσα, τις πολιτιστικές μειονότητες των οποίων η νομιμότητα αμφισβητείται, ενώ είναι αλβανικής η τουρκικής καταγωγής!"

    Καταλαβαίνετε τώρα γιατί η ταυτότητά μας, ο πολιτισμός μας, η ιστορία μας, ακόμα και τα κρανία μας και το DNA μας συνιστούν χωροχρονικό στρατηγικό βάθος απείρως μεγαλύτερο από τα ιδεολογήματα τού (κάθε) Φαλμεράυερ και τού (κάθε) Νταβούτογλου; Κι αν κάποιοι φίλοι μέσα εδώ δυσανασχετούν γιατί εν μέσω κρίσης επιμένουμε να ασχολούμαστε με αυτά τα ζητήματα:
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/09/blog-post_15.html
    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/06/blog-post_9695.html
    (πες το ρε anaconda: "infognomon=manual, τέλος)",
    οι ισχυρισμοί τού κύριου Γκυ Σορμάν ελπίζω να τούς βοηθάνε να συνειδητοποιήσουν το γιατί.

    Όποιοι έχουν οποιουδήποτε είδους βλέψεις (γεωπολιτικές, στρατηγικές, ενεργειακές, οικονομικές κλπ) σ' αυτό εδώ το οικόπεδο, ένα άγχος και ένα καημό έχουν: πώς θα μάς χώσουν σφήνες α-συνέχειας για να μάς αποκόψουν από τις ρίζες μας και να αμφισβητήσουν την ελληνικότητά μας. Γιατί αν ποτέ το καταφέρουν αυτό, τότε αυτομάτως απονομιμοποιούν όλα τα δικαιώματά μας σ' αυτό τον τόπο και ανοίγουν το κουτί τής Πανδώρας. Όποιος γουστάρει, μετά μάς κάνει κλωτσοσκούφι.

    Και για να το πετύχουν αυτό, το παλεύουν από όλες τις πιθανές και απίθανες κατευθύνσεις: μέσω Σλάβων και Αλβανών (Φαλμεράυερ), μέσω Τουρκιάς (νεοφιλελεύθεροι + δήθεν "προοδευτικοί"), μέσω "Ρωμανίας" (αλλά με διαγραφή τού όρου Έλληνας), μέσω Αφρικής ("Μαύρη Αθηνά", Μάρτιν Μπερνάλ και ΣΙΑ) κλπ. Ντου από παντού κι ότι κάτσει. Αλλά ο τελικός σκοπός είναι μόνο ένας: Να μάς επιβάλουν (με τα ίδια ακριβώς επιχειρήματα όλοι τους!) ότι είμαστε οτιδήποτε άλλο (Σλάβοι, Αλβανοί, Τούρκοι, Ρωμαίοι, Καζαμπούμπου) αλλά όχι Έλληνες.

    Νομίζουν ότι η κρίση θα μάς θολώσει το μυαλό και επομένως "βάλτε τώρα που γυρίζει". Αγνοούν ότι είμαστε πεισματάρηδες και απρόβλεπτοι και εκεί που νομίζουν ότι μάς γονάτισαν, εμείς (ιδιαίτερα στα δύσκολα) επιζητούμε και γραπωνόμαστε από τις σταθερές μας. Και ότι η απάντηση που για άλλη μια φορά θα πάρουν είναι μία, η γνωστή: "Όχι, δεν πουλάμε και τώρα μπορείτε να πά' ν' αγαπηθείτε (μεταξύ σας, γιατί εμείς δεν σάς αγαπάμε)".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Απο όλα όσα είναι γραμένα στο άρθρο εγώ θα κρατήσω το ''νεοφιλελεύθερο διανοούμενο''.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Georgia
    ο ιστολογιο που παραθετεις ειναι πολυ ενδιαφερον και Thanks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια παρεξήγηση της οποίας πληρώνουμε τις συνέπειες: αν και είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι Έλληνες ζουν στον ίδιο τόπο από τον Αριστοτέλη και τον Περικλή, δεν υπάρχει συνέχεια μεταξύ του ελληνιστικού πολιτισμού και της σύγχρονης Ελλάδας. Η γονική σχέση με το Βυζάντιο, την οποία ισχυρίζονται οι σύγχρονοι Έλληνες, είναι εξίσου αδύναμη.

    Oρισμένοι Ευρωπαίοι επέμειναν με κάθε τίμημα ότι οι Έλληνες (Grecs) ήταν Έλληνες (Hellènes).


    Γκυ Σορμάν

    Evτυπωσιακό! To DNA (γενετική σύσταση) των Ελλήνων καταδεικνύει πως σε ποσοστό
    99,5% πρόκειται για καθαρά καυκάσια φυλή! (λευκή φυλή). Γεγονός που σημαίνει πως η
    συνεισφορά στη γενετική σύσταση των Ελλήνων, άλλων πληθυσμιακών ομάδων, εκτός της
    λευκής, αποτελεί ελάχιστο ποσοστό, μικρότερο του 0,5%!
    Έρευνα των Πανεπιστημίων του Στάνφορντ των ΗΠΑ και της Παβίας της Ιταλίας απαντά
    ευθέως στον περιβόητο Φαλμεράγερ.
    ΚΑΘΑΡΟ ΤΟ DNA ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

    http://www.imdleo.gr/diaf/2006/12-clear_the_DNA_of_Greeks.pdf
    http://www.anixneuseis.gr/?p=2869
    http://www.thermopilai.org/content/katharo-dna-ton-ellinon

    Αυτό για το αν έχουμε σχέση με του τότε Ελληνες που λες

    Δικαίως είσαι θρασύς εναντίων των Ελλήνων , δεν φταις εσύ ο Ναπολέων ο Βοναπάρτης ( από την Γενιά των Στεφανοπουλέων και έφερε το όνομα Καλομέρος το οποίο μεταφράστηκε στα Γαλλικά Bouona Aparte )φταίει που ηγήθηκε της επανάστασης στην Γαλλία βρε άχρηστε και ο οποίος ήταν Ελλην Μανιάτης (http://ellas2.wordpress.com/2010/05/26/%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF-%CE%BC%CE%AD%CE%B3%CE%B1%CF%82-%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%89%CE%BD-%CE%B2%CE%BF%CE%BD%CE%B1%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82/) για να μπορείς εσύ δήθεν οικονομολόγε φιλόσοφε ο Θεός να σε κάνει το δεύτερο να βλέπεις τις Βερσαλλίες σαν Ιστορικό μνημείο.

    Αλλά η βρώμα που χύνεται από το μελάνι της γραφίδας σου είναι αναμενόμενη αφού όταν εμείς πλενόμασταν γιατί η καθαριότητα είναι μισή αρχοντιά ,και κατόπιν χρησιμοποιούσαμε τα αρώματα, εσύ και οι όμοιοι σου χρησιμοποιούσατε την άλλη μισή την βρώμα , την οποία για να καλύψετε σαν τις γάτας τα κόπρανα χρησιμοποιούσατε αρώματα .
    Ακόμα όμως και εκεί ρε πανηλίθιε ακόμα και εκεί είστε δεύτεροι διότι :
    <>
    http://www.hellinon.net/ANEOMENA/Viomixanies.htm

    Θα μπορούσα βρε παπα-γάλλε της κακιάς και της ανάποδης να σου πω πολλά για εμάς, αλλά σου απαντώ στην Γλώσσα σου
    Dans mon pays, mes ancêtres massacraient des gens comme vous.
    Maintenant, si tu es cap, viens nous dire ça en direct justement pour verifier si vos papiers sont lourds.
    Philosophe!mon cul!

    Και αι σιχτιρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Στο χωριό Πύργος στην νότια Κύπρο το 2350 πχ έως το 1850 πχ . ο πληθυσμός του ελλαδικού χώρου διέθετε ένα πολύ σημαντικό βιομηχανικό κτίριο περίπου 4000 μ², για την επεξεργασία όχι μόνο του χαλκού, αλλά και του ελαιολάδου, αρωμάτων, φαρμάκων, κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, χρωμάτων και κρασιού . Εκεί βρέθηκε το αρχαιότερο μετάξι στον κόσμο, παλαιότερο και από την Κίνα αλλά και το πρώτο εργαστήριο αρωματοποιίας στον κόσμο. Εργαστήριο φαρμακευτικής παρασκευής και επίσης εντοπίστηκαν στοιχεία που συνδέουν την επεξεργασία των μετάλλων με ελαιόλαδο (καύση ελαίου για υψηλή θερμοκρασία) μοναδικό και αυτό στον κόσμο. 1500 χρόνια δε, πριν από τους Φοίνικες, έβαφαν με πορφύρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Να τα μας...

    κι'άλλη που την τραβάει η Ηλεία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. «Αποδεδειγμένα σε κάθε περίοδο της εξέλιξής του ο δυτικοευρωπαϊκός πολιτισμός προσπάθησε να απελευθερώσει τον εαυτό του από τους Έλληνες. Η προσπάθεια αυτή είναι διαποτισμένη με βαθύτατη δυσαρέσκεια, διότι ο,τιδήποτε κι αν (οι δυτικοευρωπαίοι) δημιουργούσαν, φαινομενικά πρωτότυπο και άξιο θαυμασμού, έχανε χρώμα και ζωή στη σύγκρισή του με το ελληνικό μοντέλο, συρρικνωνότανε, κατέληγε να μοιάζει με φθηνό αντίγραφο, με καρικατούρα. Έτσι ξανά και ξανά μια οργή ποτισμένη με μίσος ξεσπάει εναντίον των Ελλήνων, εναντίον αυτού του μικρού και αλαζονικού έθνους, που είχε το νεύρο να ονομάσει βαρβαρικά (για κάθε εποχή) ότι δεν είχε δημιουργηθεί στο έδαφός του. (…) Κανένας από τους επανεμφανιζόμενους εχθρούς τους δεν είχε την τύχη να ανακαλύψει το κώνειο, με το οποίο θα μπορούσαμε μια για πάντα να απαλλαγούμε απ’ αυτούς. Όλα τα δηλητήρια του φθόνου, της… ύβρεως, του μίσους έχουν αποδειχθεί ανεπαρκή να διαταράξουν την υπέροχη ομορφιά τους. Έτσι, οι άνθρωποι συνεχίζουν να νιώθουν ντροπή και φόβο απέναντι στους Έλληνες…

    Οι Ευρωπαίοι ανέκαθεν ένιωθαν κόμπλεξ απέναντι στους Έλληνες και κατά καιρούς, πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν - μάταια - να μας αποσυνδέσουν, εμάς τους σύγχρονους Έλληνες, από τους προγόνους μας ώστε να μην έχουν καμία υποχρέωση, διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πάντα τα οφείλουν στον ελληνικό πολιτισμό!

    Σπαστείτε, παλιόφραγκοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. πες τα Φλάβιε Ηράκλειε...

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_883.html?showComment=1313574022701#c7851909685859192482

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_883.html?showComment=1313583541775#c3732783531592757475

    http://infognomonpolitics.blogspot.com/2011/08/blog-post_883.html?showComment=1313597875507#c5974885423376357737

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Κορνήλιος Καστοριάδης
    1922 – 1998
    Το 1979 γίνεται διευθυντής σπουδών στην «Ανωτάτη Σχολή για τις Κοινωνικές Επιστήμες» (Ecoles des Hautes Etudes en Sciences Sociales).
    Ετσι για την νεώτερη Ελλάδα μεγάλε Φιλόσοφε

    Άντε για να μη σας ζητήσουμε μερίδιο κάθε φορά που μια λέξη που χρησιμοποιείται στην γλώσσα σας είτε είναι είτε έχει ρίζα Ελληνική.
    Αχάριστε
    Αγνώμονα
    Αλλά βέβαια
    Εδώκαν πρόσωπον τον Αλήν, και εσκώθεν έχεσεν ’ς σο χαλίν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΠΑΙΣΙΟ ΓΕΥΜΑ
    1.Παιρνούμε έναν ανοήτο που πιστεύει ότι είναι διανοομένος ένω δεν είναι παρά ένας μεγαλομανης με ηροστρατείο συμπλέγμα΄("chacun a ses illusions" όπως μας έλεγαν στην Γαλλική Φιλολογία πριν πολλά χρόνια ή οπως έγραφε και ο Baudelaire στο Les Fleurs du Mal αν θυμάμαι καλα "chacun porte son drogue a' lui")
    2.Κάνουμε ενα μείγμα (mélange)από θεωρίες εμφανώς ξεπερασμένες και χωρίς ιχνός το παραμικρό ίχνος επιστημονικής τεκμηριώσης ή οπως λένε και στην χώρα που είμαι τώρα `"evidence free"(χωρίς στοιχεία, όπως Φαλμεραίρερ , Μαύρη Αθήνα κτλ)
    3.Ανακατευούμε καλά για 1`ώρα ΄ώστε το μείγμα να πάρει όσο πιο σιχαμέρη όψη γίνεται (εν ανάγκη προσθέτουμε και υλικά σπό την κουζίνα των ομότεχνων του Δρος Γκαίμπελς (τα περι αλβανικής κτλ. μειονότητας)
    3. Αφού το βράσουμε στο φούρνο της μωροφιλοδοξίας το σερβίρούμε στον πρώτο άτυχο που θα βρεθεί μπροστά μας.Σε περιπτώση που δεν το θέλει τον κατηγορούμε για αντιδραστικό , φασι΄στα και τον κάνουμε να`το φάει "δημοκρατικά" με το ζόρι ως "volontaire malgré lui-même"(εθελοντής παρα την θέληση του) οπώς θα έλεγε και ο Μέγας Ναπολεών ο οποίος χρησιμοποιύσε αυτή την τακτική ιδιώς μετα την Ρώαια για να αναπληρώασει τις απώλειες του με "εθελοντές" τους πεονομαζόμενους και "Marie Louise"
    ΥΓ1.Πάντως θα ήταν μια καλή ιδέα ο εν λόγω κύριος να`αλλάξει το επώνυμο του σε Sayer γιατί ότι έκανε ο Sayer στον Β!ΠΠ. (το περιγράφει στο βιβλίο του "ο ξεχασμένος στρατιώτης") το κάνει αυτος τώρα`στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
    ΥΓ2 Κρίμα που πέθανε η Jacqueline De Romini γιατί αυτή θα ήταν το κατάλληλο άτομο για αυτόν τον κύριο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χριστο Βουλγαρη
    Σαν μεγαλυτερος σου ,εστω μονο αυτο,θα σου εδινα μια συμβουλη.Ποτε να μη υποτιμας κανενα με αξια αν κατι δεν σου αρεσει απο αυτον (εστω και δικαιολογημενα) γιατι υποτιμας την δικη σου νοημοσυνη.Και αν αυτο γινει μετα απο επιθεση ομαδικη σε αυτον τον καποιον (εστω και δικαιολογημενα )τοτε υποτιμας τον εαυτο σου δυο φορες.Αυτο αν θελεις κρατησε το και θα σε βοηθησει απο εδω και περα.Και θεωρησε το ανεξαρτητο απο την παρουσα αναρτηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Στη δεκαετία του 80, ο Σόρμαν μαζί με τον Ανρί Λεπάζ, ήταν απ΄αυτούς που δόμησαν θεωρητικα το νέο μοντέλο του Καπιταλισμού, το οποίο όπως ξέρουν καλύτερα και από μας, σήμερα αποδεικνύεται ότι απέτυχε παταγωδώς.
    Να τους λείπουνε τα λογύδρια και οι εκθέσεις "ιδεών" γιατί από δαύτα , αναπαυτήκαμε όλοι με πρώτη την ιδέα "της Ενωμένης Ευρώπης" (που τους το κοπάνισε και ο Κόλ μέσα στα μούτρα).
    Οποιος ευαγγελίστηκε μια θεωρία που απέτυχε, καλύτερα να κλείνει το στόμα του σήμερα. Επειτα, ελπίζω να κατάλαβαν ότι τα ανθελληνικά χτυπήματα και οι εθνικιστικές αμφισβητήσεις, ούτε τις αγορές καλμάρουν ούτε από τα CDS γλιτώνουν. Κανένας τους!!
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. τελικά εμείς οι Έλληνες είμαστε πολύ κυριλέ. Μόνο με το γάντι του τα ψάλαμε του κ. αει σιχτίρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. σχόλιο στη δική μου σελίδα:

    "Όταν ο Μαρκ Τουαίην ήρθε στην Ελλάδα, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις πολύ σκληρές συνθήκες ζωής των απλών Ελλήνων. — ανθρώπων του μόχθου, που ζούσαν χωρίς ανέσεις. Τι χωρίς ανέσεις – σκέψου τον υπουργό των ναυτικών, κοτζάμ Κανάρη μπουρλοτιέρη, να σηκώνει τα μανίκια για να κάνει μόνος τη μπουγάδα του, στη σκάφη δίπλα στο πηγάδι.

    Βρέθηκε εδώ λοιπόν, σε αυτή την Ελλαδίτσα τη μισοριξιά, ο πατέρας της αμερικάνικης λογοτεχνίας, ο αριστερός διανοητής, ο φίλος των κατατρεγμένων, ο άνθρωπος που μόνος στάθηκε εμπόδιο σε ολόκληρες ΗΠΑ όταν αυτές πρωτοσκέφτηκαν να γίνουν αποικιοκρατική δύναμη και κοίταξαν κατά τις Φιλιππίνες. Πριν έρθει όμως, διάβασε. Κι εκτός από τους αρχαίους μας, που τους είχε περί πολλού, έμαθε και τον αγώνα τον καλό που είχαμε δώσει, για του Χριστού την πίστη την αγία και της πατρίδος την ελευθερία.

    Ήταν μαζί με κάποιο φίλο του, που λες. Και σε μια βόλτα είδαν από κοντά κάποιους από τους φουστανελάδες με τα πρόβατα, τους ξεβράκωτους, που ποτέ στη ζωή τους δεν είχαν δει πορσελάνη, που ξυπόλυτοι, βρωμοπόδαροι, σαλαγούσαν πρόβατα.

    Ο φίλος του Μάρκου του ευγενικού σχολίασε ειρωνικά αυτούς τους βρωμίλους, αυτούς τους κουρελήδες, τους ξυπόλυτους, τους βρώμικους, τους ξεβράκωτους που δεν γνώριζαν τι είναι το καζανάκι, η πορσελάνη (κι η ηλεκτρική σκούπα θα σου ’λεγα αλλά κρατιέμαι…) Επειδή ήταν έξυπνος ο φίλος, ίσως τα πε και λίγο χαριτωμένα, με μιαν επίφαση χιούμορ, ας πούμε. Ο Μάρκος, τι περίεργο, δε γέλασε! Αντ αυτού, τα πήρε στο κρανίο. Και έχωσε ένα γερό κροσέ στο φίλο του. Βλέπεις, έβλεπε στους κουρελήδες, βρώμικους, ξεβράκωτους που ακόμη δεν ήξεραν ούτε τις πορσελάνες ούτε το καζανάκι (ούτε την ηλεκτρική σκούπα θα σου λεγα αλλά κρατιέμαι) τους ανθρώπους που πολέμησαν για την ελευθερία τους λίγα χρόνια πριν. Έβλεπε Έλληνες. Θα αρκούσε να βλέπει ανθρώπους, βέβαια. Αλλά, όχι σ αυτόν.

    Ο Μαρκ Τουαίην είναι πατριώτης μου, αδελφός μου κι αίμα μου. Δεν θεωρούσε ότι φταίει ο φτωχός για τη φτώχια του, ο άρρωστος για την αρρώστια του, ο αγράμματος για την αγραμματοσύνη του. Και, παράλληλα, δεν θεωρούσε αυτά σημαντικά σε έναν άνθρωπο".

    «Είναι βάρβαρος, και νομίζει ότι τα έθιμα της φυλής και του νησιού του είναι οι Νόμοι της Φύσεως»

    Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω, Καίσαρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.