6/9/11

Πρώτες ύλες από χώρες εκτός Κίνας, ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης




Πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό ότι η Western Digital ετοιμάζεται να αυξήσει τις τιμές των σκληρών δίσκων που κατασκευάζει, εν μέρει λόγω της πολιτικής της Κίνας στο θέμα των πρώτων υλών. Μόνο σύμπτωση δε μπορεί να θεωρηθεί, λοιπόν, η πρόσφατη δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου.



Ο Antonio Tajani, αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για τη Βιομηχανία και την Επιχειρηματικότητα, δήλωσε μέσω του εκπροσώπου του ότι η Ευρώπη λαμβάνει μέτρα για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα. "Αρχικά, θέλουμε να εξασφαλίσουμε την προμήθεια (σπάνιων ορυκτών) από τη Λατινική Αμερική, την Αφρική και τη Ρωσία. Στη συνέχεια, θα δημιουργήσουμε αποθέματα αυτών των υλών. Προσπαθούμε να βελτιώσουμε την προμήθεια υλικού και να μειώσουμε την εξάρτησή μας από την Κίνα", είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν.

Πολλές από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας προέρχονται αυτή τη στιγμή από την Κίνα. Το καθεστώς του Πεκίνου έχει στο μυαλό του το εθνικό όφελος και όχι την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και για το λόγο αυτό βάζει εμπόδια στην ελεύθερη εμπορία των πρώτων υλών. Αυτό, βέβαια, δεν αρέσει καθόλου στη Δύση κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στην αλλαγή στάσης της ΕΕ.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.