6/9/11

Σκηνικό έντασης στήνει η Άγκυρα για το φυσικό αερίο

Η Τουρκία απειλεί ότι θα στείλει τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Κύπρου προκειμένου να εμποδίσει τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις πετρελαίου.

Λευκωσία: Σκηνικό έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο στήνει η Τουρκία, απειλώντας εκ νέου την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εξαγγελία ότι θα στείλει τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Κύπρου προκειμένου να εμποδίσει τις σχεδιαζόμενες για την 1η Οκτωβρίου εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), προβληματίζει Αθήνα και Λευκωσία.
Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Ηλιάδης, δήλωσε πως η Κυβέρνηση, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα, παρακολουθεί με προσοχή και με ψυχραιμία τις εξελίξεις και προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες.
Ο κ. Ηλιάδης, τόσο στο χαιρετισμό του στην Τελετή Διαβεβαίωσης των Νέων Σπουδαστών στις Στρατιωτικές Παραγωγικές Σχολές της Ελλάδας όσο και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της τελετής, υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε ψυχραιμία, να μην αντιμετωπίζουμε υπεύθυνα και σοβαρά τις όποιες εξελίξεις».

«Περνάμε δύσκολες ώρες, είναι γνωστές βεβαίως και οι προκλητικές δηλώσεις αξιωματούχων της τουρκικής Κυβέρνησης», είπε ο ΥΠΑΜ. «Η Κυβέρνηση», τόνισε, «σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Αθήνα παρακολουθούμε με προσοχή και με ψυχραιμία τις εξελίξεις και προβαίνουμε σε όλες τις δέουσες ενέργειες σε όλα τα επίπεδα που κρίνουμε αναγκαίο».
Στο χαιρετισμό του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι «περνάμε δύσκολες ώρες. Αλλά οι πολιτείες και οι κοινωνίες κρίνονται στα δύσκολα».
«Διαθέτουμε τα ψυχικά αποθέματα, το σθένος και τις αντοχές να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και να υπερβούμε τις δυσκολίες και τα προβλήματα», είπε ο κ. Ηλιάδης και πρόσθεσε: «Η κατοχή του βόρειου μέρους της πατρίδας μας συνεχίζεται. Τα τουρκικά στρατεύματα αποτελούν θανάσιμη απειλή για το μέλλον και εμείς δεν έχουμε άλλη επιλογή παρά να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Αυτή είναι και η κορυφαία αποστολή της Εθνικής μας Φρουράς».
Οπως ανέφερε, «είναι η ώρα να ανασυντάξουμε δυνάμεις, να κρατηθούμε όρθιοι. Να ανακτήσουμε την αυτοπεποίθησή μας, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες, να δώσουμε μήνυμα προοπτικής και αισιοδοξίας στο λαό μας». «Αυτές τις δύσκολες ώρες ο σεβασμός και η προσήλωση στους συνταγματικούς θεσμούς του δημοκρατικού μας πολιτεύματος αποτελεί δικλίδα ασφάλειας για την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο υπουργός Αμυνας.
Κάνοντας λόγο για «κλιμακούμενη τουρκική αδιαλλαξία και αλαζονεία», ο κ. Ηλιάδης είπε πως «η Εθνική Φρουρά είναι σημείο ενότητας και συνεργασίας για να υπερασπίσουμε την πατρίδα μας, να φέρουμε καλύτερες μέρες για το λαό μας».
«Κοινός μας στόχος είναι μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρος, ένα νησί της ειρήνης, της προόδου και του πολιτισμού για όλους τους πολίτες του», τόνισε.

Μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτηρούν
Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, τις οποίες επικαλούνται τα αθηναϊκά Νέα, εκτιμούν ότι η Τουρκία «χοντραίνει το παιχνίδι» και, όπως και στο παρελθόν, δεν θα διστάσει να εκπληρώσει τις απειλές της.
Ταυτόχρονα, όμως, υπενθυμίζουν ότι οι θέσεις της Αγκυρας στερούνται διεθνούς νομιμότητας και δεν έχουν γίνει σεβαστές ούτε από την Ουάσινγκτον ούτε από τη Μόσχα. Επιπλέον προσθέτουν πως αν οι απειλές γίνουν πράξη, θα εκθέσουν ακόμη περισσότερο την Αγκυρα, η οποία θα λειτουργήσει ως «ταραξίας» σε μια ευαίσθητη περίοδο για την περιοχή.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει τοποθετηθεί για τις τουρκικές απειλές, υπογραμμίζοντας πως είναι δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας οι εξορύξεις εντός της ΑΟΖ της, ενώ και η Μόσχα παρενέβη για το θέμα προ ημερών, εκφράζοντας τη στήριξή της στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώντας την Αγκυρα να μη συνδέει τις εξορύξεις της Κύπρου με την πρόοδο των συνομιλιών για το Κυπριακό.
Πάντως, ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτηρούν νυχθημερόν τα ισραηλινά κοιτάσματα και ιδιαίτερα το «Λεβιάθαν», που συνορεύει με το κυπριακό
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/78672

6 σχόλια:

  1. ΣΤΕΙΛΤΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελπίζω αν και όταν θα επαναληφθεί σκηνικό Ίμια με τους δύο στόλους παραταγμένους να μην ΞΑΝΑφάμε την μπλόφα που μας σέρβιραν οι καλοθελητές αλλά να κάνουμε αυτό που πρέπει και να μην μείνει μετά ούτε ψαρόβαρκα να βγάλει η Τουρκία ούτε στο Αιγαίο ούτε στη Μεσόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Τουρκία μόνη της δεν θα κάνει τίποτα,πολύ σημαντικό είναι το ταξίδι του Ερντογάν στην Αίγυπτο απο τα αποτελάσματα αυτής της συνάντησης θα εξαρτηθεί η συμπεριφορά της Τουρκίας.
    Ο Ερντογκάν ψάχνεται για να βρεί συμμάχους να χαλάσει την ενεργειακή συμφωνία.
    Θα μπορέσει; Δεν το νομίζω διότι οι μεγάλοι έχουν δρομολογήσει τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ioannis

    Και η Αιγυπτος και η Τουρκια ειναι συμμαχοι και παιζουν το παιχνιδι της Δυσης.Οσα θα συμβουν αν θα συμβουν ειναι η εσωτερικη μοιρασια μεταξυ των κοπαδιων της υαινας που ομως ανοικουν στην ιδια "φυλη" (στρατοπεδο).Ας μη εχωμε ψευδαισθησεις διοτι αυτη ειναι η αληθεια.Προσοχη στην λεπτομερεια και στα αιφνιδια δαγκωματα της μια υαινας προς την αλλη απλα για μια περισσοτερη η λιγωτερη μπουκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Anaconda
    "πες τα Sterg!

    ΠΙΣΩ ΣΤΑ ΔΕΝΤΡΑ"
    Κοιταχτε για την Τουκια και οι σπηλιες καλες ειναι (κατι πρεπει να διχνουμε στα μικρα παιδια οταν δεν τρωνε το φαγητο τους και ειναι ατακτα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.