30/9/11

Π. Μπεγλίτης: «Δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της Τουρκίας»

Αποφασιστικό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτη και παράνομη κάθε μονομερή ενέργεια της γείτονος που αμφισβητεί τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας - «παρακολουθούμε, σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο Χριστόφια και την κυβέρνηση, τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις τους» και «δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις της» - έστειλε από την Βουλή ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης.
    Κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για την εξωτερική και αμυντική πολιτική στην Αν. Μεσόγειο, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «παρακολουθούμε πολύ στενά με την αναγκαία ψυχραιμία και την αναγκαία αποφασιστικότητα, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας, τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Αλλά στέλνουμε και τα ανάλογα αποφασιστικά μηνύματα ότι δεν θα αφήσουμε αναπάντητες τις προκλήσεις».

    Επανέλαβε ότι δεν στρεφόμαστε κατά της Τουρκίας, θέλουμε την ανάπτυξη των σχέσεών μας και θέλουμε την επίλυση των προβλημάτων με τη γείτονα, αλλά αυτό θα γίνει με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και όχι με τις μονομερείς αντιλήψεις της για τις σχέσεις με την Ελλάδα.

    «Δεν είπαμε ποτέ ότι ακολουθούμε στρατηγική περικύκλωσης. Θέλουμε να συμβάλλουμε στην εμπέδωση της σταθερότητας, της ειρήνης, της ευημερίας, της ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή, με ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία, με την Κυπριακή Δημοκρατία, με το Ισραήλ, με τις Αραβικές χώρες, με τον παλαιστινιακό λαό κι αύριο με ένα νέο δημοκρατικό παλαιστινιακό κράτος», ανέφερε ο κ. Μπεγλίτης. Ξεκαθάρισε όμως ότι: «Δεν δεχόμαστε στο όνομα μιας αφελούς και φιλελευθεριάζουσας αντίληψης περί ειρήνης και καταδίκης του εθνικισμού, να στεκόμαστε άφωνοι απέναντι σε μια κυρίαρχη αντίληψη στην πολιτική της Τουρκίας, που θέλει να μονοπωλήσει, με έναν απαράδεκτα μονομερή τρόπο την παρουσία της στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου». Και πρόσθεσε: «Και τα δείγματα γραφής μας προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία και πρέπει να προβληματίσουν τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς τον ΟΗΕ και τις χώρες της περιοχής».

    Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν στρατιωτικοποιούμε, με την πολιτική που ακολουθούμε, την ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Αντίθετα με την πολυδιάστατη πολιτική μας και τις δυναμικές μας προτεραιότητες, θέλουμε να δημιουργήσουμε κλίμα σταθερότητας στην περιοχή».

    «Όμως», δήλωσε, «αυτό το κλίμα δεν δημιουργείται με τις επιθετικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας, δεν δημιουργείται με αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αυτή την μονοπωλιακή μεγαλοϊδεατική αντίληψη για τις ευρύτερες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που έχει η Τουρκία. Δεν γίνεται αντιληπτή ως πολιτική ειρήνης και σταθερότητας η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία, όταν θέλει να λειτουργήσει ως η νέα περιφερειακή δύναμη στην περιοχή».

    Παίρνοντας τον λόγο ο Αλέξης Τσίπρας επέκρινε την κυβέρνηση ότι "αφήνει την Τουρκία να παριστάνει τον υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου", παρά το ότι η 'Αγκυρα, αντιδρώντας στο αναφαίρετο δικαίωμα της Κύπρου να πραγματοποιεί έρευνες στην ΑΟΖ της, έχει στείλει το "Πίρι Ρέις" μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, και παρά το ότι, ενώ έχει κάνει κατοχή στην Κύπρο, στηλιτεύει την κατάσταση στη Γάζα. Ρώτησε δε γιατί η Ελλάδα επί δύο χρόνια δεν προχώρησε σε καθορισμό ΑΟΖ, με Αίγυπτο, Λιβύη, Αλβανία και Ιταλία.

    Ακόμη ο Αλ. Τσίπρας αμφισβητώντας την επιλογή της στρατηγικής συμμαχίας με το Ισραήλ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσέφυγε σε νέο περιφερειακό προστάτη και νταβατζή» στην λογική "ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου". Όμως, όπως είπε, «δεν μπορεί η εξωτερική πολιτική να είναι χαμηλής ηθικής και εκδιδόμενη». Υπογράμμισε ότι αυτή η στρατηγική εκπονήθηκε στη λογική του "ξεπερασμένου δόγματος "ανήκομεν εις την Δύση" και προειδοποίησε για τον "κίνδυνο να τα βρουν οι προστάτες μας και να μας αφήσουν στον άσσο".

    «Είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και της σταθερότητας, να αναπτύξουμε μια στέρεη στρατηγική εταιρική σχέση με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα» απάντησε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας και διαβεβαίωσε ότι η εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας στηρίζεται στο θεμελιώδη στόχο της υπεράσπισης των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, των εθνικών συμφερόντων της χώρας, των νόμιμων συμφερόντων της χώρας στην ευρύτερη περιοχή και το επιτυγχάνουμε με δυναμικές πρωτοβουλίες, με εξωστρεφή πολιτική».

    «Η Ελλάδα παρά την οικονομική και κοινωνική της κρίση μπορεί να υπερασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, μπορεί να αναδείξει με τις πρωτοβουλίες της τα συμφέροντα της χώρας και του ευρύτερου Ελληνισμού. Μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι ο στόχος μας, αυτόν επιδιώκουμε αυτόν υπερασπιζόμαστε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε», τόνισε, εξ άλλου, ο κ. Μπεγλίτης, καθώς νωρίτερα ο Αλ. Τσίπρας είπε πως "σε μία κρίσιμη στιγμή που η Κύπρος χρειάζεται αλληλεγγύη, η μνημονιακή Ελλάδα, που έχει εκχωρήσει εθνική κυριαρχία στους πιστωτές, στην πραγματικότητα δεν μπορεί να είναι αρωγός την Κύπρου, να υπερασπιστεί πάγια εθνικά της συμφέροντα".

    Αναφερόμενος στο παλαιστινιακό, ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση είναι υπέρ της δημιουργίας ενός βιώσιμου δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους εντός ασφαλών συνόρων, που θα διαβιώνει ειρηνικά και με ασφάλεια, δίπλα σε ένα δημοκρατικό και ασφαλές κράτος του Ισραήλ στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα τα Αν. Ιεροσόλυμα. «Αλλά αυτά», τόνισε ο κ. Μπεγλίτης, «δεν μπορούν να γίνουν με ενέργειες μονομερείς και πρέπει η μετριοπαθής ηγεσία των Παλαιστινίων να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις για να φέρει στο πεδίο των διαπραγματεύσεων την συντηρητική κυβέρνηση Νετανιάχου».

    Εξ άλλου επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση καταδικάζει την πολιτική των εποικισμών, διότι πρόκειται για μια αντιπαραγωγική πολιτική που υπονομεύει την ειρηνευτική διαδικασία και οφείλει η κυβέρνηση Νετανιάχου να παγώσει άμεσα τους εποικισμούς που αντιστρατεύονται τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Σχετικά με την «αραβική άνοιξη» ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε με τα αυταρχικά καθεστώτα που καταρρέουν, που δολοφονούν καθημερινά δημοκρατικούς πολίτες, όπως δεν είμαστε με κείνες τις πιο ακραίες ισλαμικές οργανώσεις που θέλουν την εξαφάνιση του κράτους του Ισραήλ».

    "Διαλύετε, για μία εφήμερη συμμαχία, τις παραδοσιακές σχέσεις της χώρας με τον αραβικό κόσμο", αντέτεινε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και κάλεσε την κυβέρνηση να ψηφίσει στον ΟΗΕ το αίτημα των Παλαιστινίων για αυτόνομο κράτος, αλλιώς "θα είναι η απόλυτη προσβολή".

    Ο κ. Μπεγλίτης στο σημείο αυτό συνέστησε να είμαστε επιφυλακτικοί πριν βιαστούμε να χειροκροτήσουμε, γιατί είναι «σύνθετη η πραγματικότητα
http://www.express.gr

6 σχόλια:

  1. Μεγάλη μπουκιά φάε μεγάλη κουβέντα μή λές Μπεγλίτη,με Πρωθυπουργό τον Παπανδρέου και αντιπρόεδρο τον Πάγκαλο μήν ανοίγεσαι άδικα,εσύ έχεις άλλα προβλήματα να αντιμετωπίσεις όπως ένα ενδεχόμενο πραξικόπημα για παράδειγμα,δεν αρκεί ξέρεις που μετατρέπεις το πολιτικό σου γραφείο σε on line κλειδαρότρυπα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. On line κλειδαρότρυπα?
    Το ερώτημα είναι για ποιόν είναι η κλειδαρότρυπα και ποιοί θα κοιτάζουν από αυτή; π.χ. η Τρόικα θα ρίχνει τις ματιές της;
    Αν κάποιος μπορεί να μας διαφωτίσει.
    Εν τω μεταξύ..
    Συγκέντρωση των Εφέδρων Καταδρομέων και Πεζοναυτών αύριο 1η Οκτωβρίου, ώρα 19.00 στο Σύνταγμα
    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=24816&Itemid=53

    Βάλθηκαν να επαληθεύσουν τις προβλέψεις του Γερμανού οικονομολόγου Hans-Werner Sinn, που προειδοίησε για τον υπαρκτό κίνδυνο εμφύλιας σύγκρουσης στη χώρα;;;;;;;

    Ακούει κανείς άραγε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η Ελλαδα αμυνεται
    http://youtu.be/d57B2rlmpPQ
    Βιντεο-Συνέντευξη του στρατηγικου αναλυτη Ν.Λυγερού απο το Δημοτικο Σχολειο του Καστελοριζο οπου διδασκει την ψυχραιμια και την απαραιτητη τωρα σταση των κατοικων στην "γλωσσα του σωματος"στο Blue sky 23/9/11

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αλλα ο κ.Μπεγλιτης δεν κατεβηκε να πει μερικα λογια με τους συγκεντρωμενους συνταξιουχους στρατιωτικους χθες στο ΥΠΕΘΑ.Μονο ενας τολμησε και κατεβηκε και εγινε ενα με το πληθος.Ο στρατηγος Φραγκος Φραγκουλης
    http://youtu.be/Gn_gB8XmSRo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε αφού το είπε ο άνθρωπος! Είναι σίγουρος για την επιτυχή έκβαση των "δυναμικών παρεμβάσεων" που κάναμε ως τώρα στην περιοχή...
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δηλαδή αν αύριο δούμε 'συνταξιούχους αστυνομικούς' (δηλαδή, όσο απόστρατοι ήταν αυτοί που έκανα έκτροπα στο Πεντάγωνο, άλλο τόσο συνταξιούχοι αστυνομικοί να είναι και αυτοί) να μπουκάρουν στο Υπ. ΠΡΟ.ΠΟ., θα πάει ο 'κολλητός' μου να τους ηρεμήσει;

    Θα έχουν και πανό παρόμοιου επιπέδου, του στυλ:
    'Νησάφι πια με την κακομεταχείριση! Αγανακτήσαμε!'

    Ρε σας έχουν πάρει χαμπάρι και οι πέτρες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.