4/9/11

Εκοψε το Ιράν τη χρηματοδότηση προς τη Χαμάς, που αποστασιοποιείται από Δαμασκό

Του ΝΑΣΙΜ ΑΛΑΤΡΑΣ
Δυτικοί διπλωμάτες που βρίσκονται στην ιρανική πρωτεύουσα Τεχεράνη εμπιστεύτηκαν σε διαφόρους ότι: «Το Ιράν προ δύο μηνών σταμάτησε τη χρηματοδότηση της Χαμάς και της κυβέρνησής της στη Λωρίδα της Γάζας, επειδή αρνήθηκε να στηρίξει το συριακό καθεστώς στην αντιπαράθεσή του με το λαό και να οργανώσει διαδηλώσεις υπέρ του Ασαντ στη Γάζα».


Φαίνεται πως η πληροφορία είναι αληθινή, αλλά ελλιπής, καθώς σύμφωνα με άλλες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του «Αλ Τζαζίρα», το Ιράν σταμάτησε προ έξι μηνών τη χρηματοδότηση της Χαμάς. Μάλιστα πηγές της «Ε» στη Γάζα επιβεβαίωσαν ότι: «Σημάδια οικονομικής κρίσης άρχισαν να εμφανίζονται στη Γάζα εδώ και έξι μήνες», οι ίδιες όμως δεν συνδέουν άμεσα το γεγονός αυτό με τη διακοπή της χρηματοδότησης της Χαμάς από το Ιράν, αλλά γενικά με τις ανατροπές στις προτεραιότητες, που έφεραν οι αραβικές επαναστάσεις.

Τα ισλαμικά κινήματα έδωσαν το μεγαλύτερο βάρος τους στη διαδικασία ανατροπής των καθεστώτων, έτσι «ήταν αναμενόμενο η χρηματοδότηση της Χαμάς να μείνει πίσω» είπε πηγή κοντά στη Χαμάς. Για το αν η διακοπή αυτή έχει σχέση με τη στάση της Χαμάς στο θέμα της Συρίας, είπε ότι «υπάρχει ιρανική δυσαρέσκεια, αλλά δεν χτύπησε κόκκινο». Η Χαμάς είναι «σουνιτική ισλαμική, με διεθνείς διασυνδέσεις», δηλαδή με λίγα λόγια δεν έχει μόνο μία πηγή χρηματοδότησης, αλλά πολλές, και μάλιστα «τώρα μετά τις ανατροπές των καθεστώτων σε Αίγυπτο, Τυνησία και Λιβύη, οι πηγές αυτές θα δραστηριοποιούνται πιο ελεύθερα και έτσι είναι πολύ πιθανόν να αυξήσουν τη χρηματοδότηση της Χαμάς».

Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι γιατί το σιιτικό Ιράν παίρνει μια τέτοια απόφαση για διακοπή της χρηματοδότησης της σουνιτικής Χαμάς, κινδυνεύοντας έτσι να χάσει σημαντικό μέρος της επιρροής του στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, εξαιτίας της χρηματοδότησης αυτής σε μια σουνιτική οργάνωση, όταν μάλιστα την έχουν διακόψει πολλά σουνιτικά αραβικά κράτη, έπειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν από ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ισραήλ. Πηγή της «Ε» στο Λίβανο απάντησε ότι «ίσως στο Ιράν να σκέφτηκαν ότι έτσι απαλλάσσουν τη Χαμάς από βαρίδι» και διευκρίνισε: «Πολλοί εκεί στο Ιράν αισθάνθηκαν ότι η Χαμάς ήταν δεμένη με το βαρίδι του Ασαντ, που την υπονόμευε όσο συνέχιζε να κρατάει ουδέτερη σχέση. Αισθάνθηκαν ότι σύντομα οι αντίπαλοί της, αν δεν άλλαξει τη στάση της, θα αρχίσουν να την κατηγορούν ότι πρόδωσε τον αγώνα των συντρόφων της στο αδελφικό κίνημα στη Συρία, το κίνημα των Αδελφών Μουσουλμάνων. Αυτό δεν ωφελούσε μακροχρόνια ούτε το Ιράν ούτε τη Χαμάς και βασικά το αντιστασιακό κίνημα στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο».

Η ίδια πηγή πιστεύει ότι έτσι η Χαμάς «κερδίζει τη συμπάθεια των εξεγερμένων πολιτών στη Συρία, γεγονός που της δίνει περιθώριο να παίξει σημαντικό ρόλο στο νέο πολιτικό σύστημα που ήδη διαμορφώνεται στη Συρία, είτε φύγει ο Ασαντ είτε μένει στη εξουσία». Στο Ιράν, είπε η ίδια πηγή της «Ε» στο Λίβανο, «δεν ανησυχούν ότι η διακοπή της χρηματοδότησης θα αποδυναμώσει τη Χαμάς στη Γάζα, γιατί οι αραβικές επαναστάσεις την ισχυροποίησαν ιδεολογικά και πολιτικά και όσον αφορά την ένοπλη πτέρυγά της, δεν είναι πια εύκολη λεία για το Ισραήλ».

Στροφή άλλωστε δεν κάνει μόνο η Χαμάς στο θέμα της Συρίας, αλλά και το ίδιο το Ιράν. Αυτή η στροφή, σύμφωνα με ρεπορτάζ και αναλύσεις αραβικών ΜΜΕ, άρχισε μετά την επίσκεψη του εμίρη του Κατάρ στην Τεχεράνη, την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «Ο Ασαντ πρέπει ακούσει τα δίκαια αιτήματα του λαού του και να κάνει πολιτικές υποχωρήσεις».
http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.