7/9/11

Επανέρχεται ο «Νικηφόρος» σε μικρότερη, όμως, έκταση

ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗ
Μετά από ελλαδική σύσταση, το ΓΕΕΦ προσανατολίζεται στη διοργάνωση της άσκησης Νικηφόρος σε μικρότερη έκταση, επιπέδου ταξιαρχίας. Παρά την οικονομική περισυλλογή, αποφασίστηκε ότι οι μονάδες μάχης δεν πρέπει να μένουν μεγάλο διάστημα χωρίς ασκήσεις με πραγματικά πυρά. Στις διακλαδικές ασκήσεις δοκιμάζονται όλα τα συστήματα και ανεβαίνει η επιχειρησιακή ετοιμότητα των μονάδων. Κρίθηκε ότι όσο κι αν συντρέχουν ευρύτεροι λόγοι περισυλλογής, δεν μπορεί το στράτευμα να μην πραγματοποιεί τα στοιχειώδη για την αμυντική του ικανότητα.


Το σίγουρο, βέβαια, είναι ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί Νικηφόρος σε μεγάλη κλίμακα με τη συμμετοχή χιλιάδων εφέδρων.

Θέμα επαναφοράς της κοινής άσκησης Τοξότης - Νικηφόρος δεν υφίσταται, λόγω της πολιτικής εξοικονόμησης πόρων που ακολουθεί και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. ΓΕΣ, ΓΕΑ και ΓΕΝ μαζί με το ΓΕΕΘΑ ακολουθούν αυστηρή πολιτική εξοικονόμησης πόρων για να αντιμετωπιστεί η δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Την ίδια ώρα, όμως, σε επίπεδο ανάπτυξης, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις προχωρούν σε σχεδιασμό μέγιστης αποτελεσματικότητας και ταχύτητας ενέργειας.

Την ώρα της όποιας κρίσης η Ελλάδα δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει την εθνική ακεραιότητα και τα ευρύτερα εθνικά της συμφέροντα.
Στο πλαίσιο αυτό, σε ατζέντα που δεν βλέπει το φως τη δημοσιότητας, γίνονται τα δέοντα για τη στρατιωτική αναβάθμιση και για την απόκτηση αμυντικού βάθους.

Θερμό επεισόδιο φοβάται ο Ομήρου
Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου προσκλήθηκε και μίλησε χτες στα στελέχη της ΕΛΔΥΚ. Ανέλυσε την πειρατική προσπάθεια της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, που θέτει υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι, χωρίς να θέλει να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα, η πλευρά μας θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει ένα ελεγχόμενο -λεγόμενο- θερμό επεισόδιο, εκ μέρους της Τουρκίας, που στόχο έχει να μας σύρουν σε διαπραγματεύσεις με την παρέμβαση κακόπιστων τρίτων.

Συνέστησε προληπτική δράση και καταγγελία των τουρκικών μεθοδεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υιοθέτησε τη συμφωνία Κύπρου - Ισραήλ και Κύπρου - Αιγύπτου. Οι δύο αυτές συμφωνίες, καθόλα νομότυπου διαχωρισμού της ΑΟΖ, έχουν περιβληθεί το κοινοτικό κύρος και ουδείς μπορεί να τις αμφισβητήσει, επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής. Η Τουρκία, με την αποστολή σκαφών του στόλου της στην περιοχή των γεωτρήσεων, παρατήρησε, προκαλεί ένταση για να τεθεί το θέμα σε διαπραγμάτευση. Αυτό δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό σε κανένα στάδιο, επισήμανε, και πρότεινε την προληπτική προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας και καταγγελία της Τουρκίας για τις απειλές που εκτοξεύει.

Ασπίδα με ενωμένη ΑΟΖ
Ο Διοικητής της ΕΛΔΥΚ, συνταγματάρχης Συμεών Κεβεντζίδης, επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής και Πρόεδρο της ΕΔΕΚ ανάγλυφη ασπίδα στην οποία παρουσιάζεται ενωμένη η ΑΟΖ Ελλάδος με την ΑΟΖ Κύπρου. Ο Συνταγματάρχης συμπεριέλαβε στην ομιλία του το αρχαίο απόφθεγμα «Το Ελληνικόν εστί οµόαιµόν τε και οµόγλωσσον και θεών ιδρύµατα κοινά και θυσίαι ήθεά τε οµότροπα». Εξήγησε ότι η εθνική ταύτιση του Ελληνισμού στηρίζεται στην κοινή εθνική καταγωγή, το ομόαιμον, την ίδια γλώσσα και την πίστη σε κοινές αξίες. Η αυθεντική αρχαία ρήση του Ηροδότου αναγράφεται στο έµβληµα της Ελληνικής Δύναµης Κύπρου, το οποίο κοσµεί την πλακέτα που ο ίδιος ο διοικητής επέδωσε στον Πρόεδρο της Βουλής.
http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/416564 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.