16/9/11

Σερβία: Ο μουφτής Μουσουλμάνων της επαρχίας Σάντζακ ομιλεί για αυτονομία



Σεράγεβο.

«Η ανανέωση του Εθνικού Συμβουλίου του Σάντζακ, καθώς και η εκπροσώπηση των  κύριων φορέων των Βοσνίων, είναι ένα ιστορικό γεγονός για τη δημιουργία της αυτονομίας, κατά κύριο λόγο στη συνείδηση των πολιτών», δήλωσε ο επικεφαλής Μουφτής της Ισλαμικής Κοινότητας στη Σερβία Μουαμέρ Ζούκορλιτς / Муамер Зукорлић 


Ο θρησκευτικός ηγέτης των Μουσουλμάνων φοβούμενος την δυνατότητα κατασταλτικών αντιδράσεων από το Βελιγράδι, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα του Σεράγεβο «Dnevni Avaz», προέτρεψε για άλλη μια φορά τη διεθνή κοινότητα να στείλει παρατηρητές στη σερβική επαρχία Σάντζακ.

Ο Μουφτής δήλωσε ότι «η αυτονομία δεν θα ανακοινωθεί επίσημα, αλλά ότι στην πραγματικότητα ή στην πράξη, αυτή, είναι ορατή».

Υπενθύμισε τις αποφάσεις του βοσνιακού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Νόβι Παζάρ και την πρόταση που εγκρίθηκε  με αυτήν την ευκαιρία -  η διάκριση και μετονομασία του Εθνικού Συμβουλίου ως Κοινοβουλίου- ο Ζούκορλιτς ανακοίνωσε, ακόμη,  την αλλαγή της έννοιας της εθνικής πολιτικής στο Σάντζακ, αφού για πρώτη φορά, όπως είπε, το μήνυμα δεν αποστέλλεται στο Βελιγράδι αλλά στους μουσουλμάνους και στη διεθνή κοινότητα.

«Το Σάντζακ έχει εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες στην προσπάθειά του να πείσει το Βελιγράδι να αλλάξει την κατάσταση στην περιοχή. Μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειές και οι πρωτοβουλίες μας  αγνοήθηκαν ή δαιμονοποιήθηκαν» δήλωσε ο Μουφτής.

Τόνισε ότι η αυτονομία θα πρέπει πρωτίστως να πραγματοποιηθεί στη συνείδηση των Βοσνίων με το αποτέλεσμα  που θα προέλθει από την οργάνωσή τους.
--
Πηγή: Политика – Београд

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.