25/9/11

Θα απέχουν ή όχι οι Β/Ηπειρώτες από την απογραφή της Αλβανίας;

Η διχασμένη μειονότητα ρίχνει… νερό στο μύλο των εθνικιστών Αλβανών


• Πλησιάζει η έναρξη της πολυσυζητημένης απογραφής πληθυσμού στην Αλβανία (την 1η Οκτωβρίου) και το κλίμα παραμένει τεταμένο, λόγω των Αλβανικών προκλήσεων προς τις μειονότητες που ζουν στη χώρα.Οι Βορειοηπειρώτες βρίσκονται στη δυσκολότερη θέση, αφού δέχονται τις περισσότερες προκλήσεις, για να μην δηλώσουν το θρήσκευμα και την ελληνική εθνικότητα.
Η τακτική των Αλβανών στοχεύει στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συρρίκνωση της δύναμης των ομογενών μας. Ωστόσο σε ένα τόσο σημαντικό εθνικό θέμα, φαίνεται πως η Ελληνική μειονότητα είναι διχασμένη. Από τη μια υπάρχουν εκείνοι που λένε, ότι όλοι πρέπει να δώσουν το «παρών» στην απογραφή και να δηλώσουν χωρίς κανένα φόβο την ελληνική εθνικότητα και το ορθόδοξο θρήσκευμα.
«Μόνο έτσι θα δώσουμε οριστική απάντηση στα… τερτίπια των Αλβανών» υποστηρίζουν. Να σημειωθεί, ότι οι Αλβανοί έχουν εξαγγείλει ακόμη και κυρώσεις για όσους δεν δηλώσουν Αλβανική εθνικότητα, κάτι που έχει ξεσηκώσει «θύελλα» αντιδράσεων στους μειονοτικούς πληθυσμούς.

ΑΝΤΙΘΕΤΗ Η «ΟΜΟΝΟΙΑ»…
Από την άλλη, η οργάνωση της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας «Ομόνοια» έχει εκφράσει την άποψη, ότι οι Βορειοηπειρώτες δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στην απογραφή, γιατί αυτή δεν θα γίνει με βάση τα διεθνή πρότυπα.


Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες, θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο ξενοδοχείο Divani Caravel, στις 2 Οκτωβρίου και ώρα 11 το πρωί, για να ενημερώσει τους ομογενείς, «για τους λόγους μη συμμετοχής στην απογραφή. Θα καταγγείλουν τη διαδικασία παρωδία αυτής και θα αναφερθούν στις συνεχιζόμενες προκλητικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων μας από την Αλβανική Κυβέρνηση» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση.

«ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;»
Έτσι, πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται, τι να κάνουν τελικά. «Να απογραφούμε ή όχι;» ρωτούν.
Η αγωνία επιτείνεται και από το γεγονός, ότι το άλλο ελληνικό κόμμα, το ΜΕΓΚΑ, αλλά και όλοι σχεδόν οι άλλοι Φορείς (Σύλλογοι, Αδελφότητες) του Βορειοηπειρωτισμού δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους για το τι τελικά πρέπει να κάνουν οι ομογενείς!

Παράλληλα, ακόμη άγνωστη παραμένει η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης στο θέμα! Παρά τις συνεχείς παροτρύνσεις -κυρίως της Ν.Δ.- να τοποθετηθεί για την απογραφή, η Κυβέρνηση τηρεί «σιγήν ιχθύος», κάτι βέβαια που δεν βοηθάει καθόλου τους Βορειοηπειρώτες.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ…
«Λίγες ημέρες πριν την απογραφή και δεν υπάρχει ακόμη μια συντονισμένη και ομόφωνη προσπάθεια από όλους» λένε πολλοί Βορειοηπειρώτες που ζουν στα Γιάννινα.

Και τονίζουν, ότι πρέπει όλες οι ομογενειακές οργανώσεις, σε συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση να καθορίσουν άμεσα τη στάση που θα κρατήσουν για την απογραφή, όποια κι αν είναι αυτή, αρκεί ΟΛΟΙ πιστά να την ακολουθήσουν.

Διαφορετικά, αν συνεχιστεί η σύγχυση που τώρα επικρατεί, όπως τονίζουν, «ελλοχεύει ο κίνδυνος να φανούμε πολύ λιγότεροι από όσοι είμαστε πραγματικά, με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να βρουν πάτημα για να εντείνουν τις προσπάθειες συρρίκνωσης της δύναμής μας».
Να σημειωθεί, ότι ο αριθμός των Βορειοηπειρωτών, σύμφωνα με εκτιμήσεις, κυμαίνεται περίπου στις 400.000.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΕΥΤΑ…
Στο μεταξύ, μεγάλη εντύπωση προκαλεί στους κύκλους των Βορειοηπειρωτών και όχι μόνο, η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ) για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Αλβανία.

Η έκθεση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν πιστευτά στατιστικά στοιχεία για τη θρησκευτική διαστρωμάτωση της χώρας, καθώς η τελευταία απογραφή που έγινε με τέτοιο αντικείμενο καταγραφής ήταν το 1939! Το θέμα της θρησκείας σχετίζεται άμεσα με την απογραφή πληθυσμού και, όπως έγραψε η έγκυρη ιστοσελίδα borioipirotika.blogspot.com, αφορά «τις αντιρρήσεις κυρίως των μουσουλμάνων, για να μην καταγραφεί η θρησκευτική διαστρωμάτωση της Αλβανικής κοινωνίας».

Οι Αμερικανοί βλέπουν ως θετικό το γεγονός, ότι βρίσκεται υπό κατασκευή ο μεγάλος Καθεδρικός της Αναστάσεως στα Τίρανα, ανησυχούν όμως, γιατί ακόμη δεν έχει δοθεί οικόπεδο και η σχετική άδεια για την ανέγερση καθεδρικού ναού στην Αυλώνα και θεωρούν δίκαιο το αίτημα της Εκκλησίας για παραχώρηση οικοπέδου.

Να σημειωθεί, ότι και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αργυροκάστρου χτίζεται, αλλά με πολλά εμπόδια και τρικλοποδιές των Αλβανών.
http://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.