10/9/11

Αποστάσεις από τον Ασαντ παίρνει τώρα και το Ιράν

Της ΝΤΙΝΑΣ ΒΑΓΕΝΑ
Αδικοσκοτωμένους πολίτες τραβούν μέσα από τους δρόμους καθημερινά οι δικοί τους στη Συρία, όπου ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ δεν λέει να τραβήξει πίσω τα τανκς, τους ασφαλίτες και τους παρακρατικούς δολοφόνους Σαμπίχα του καθεστώτος του, κωφεύοντας επιδεικτικά στις παραινέσεις να σταματήσει την αιματοχυσία, οι οποίες πλέον έρχονται και μέσα από τη στενότερη σύμμαχό του χώρα, το Ιράν.


Ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ έστειλε στον Ασαντ το μήνυμα ότι «μια στρατιωτική λύση δεν είναι ποτέ η σωστή λύση», στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου προχθές το βράδυ στην Τεχεράνη. Τον κάλεσε δε να ξεκινήσει συνομιλίες με την αντιπολίτευση: «Πιστεύουμε ότι η ελευθερία, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός για τους άλλους είναι δικαιώματα όλων των λαών. Ολες οι κυβερνήσεις πρέπει να αναγνωρίσουν αυτά τα δικαιώματα», είπε ο άνθρωπος που κατέστειλε και καταστέλλει με διακρυγόνα και σφαίρες το κίνημα της αντιπολίτευσης στη δική του χώρα.

Ακόμα και αν δεν έχουν επισήμως επιβεβαιώσει Δαμασκός και Τεχεράνη τις επανειλημμένες καταγγελίες και μαρτυρίες των Σύρων αντιφρονούντων, ότι το συριακό καθεστώς έχει στηριχτεί με χρήματα, οπλισμό και «ειδικούς συμβούλους» από το Ιράν για να καταστείλει την εξέγερση στη χώρα, είναι αρκούντως σαφές ότι με τις προχθεσινές δηλώσεις του ο Αχμαντινετζάντ αφήνει να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να στηρίζει τις επιλογές του Ασαντ εσαεί: κάτι που οφείλει να προβληματίσει περισσότερο τη Δαμασκό, εναντίον της οποίας η διεθνής κατακραυγή όλο και εντείνεται.

Στη Χομς, όπου οι κάτοικοι βρίσκονται κλεισμένοι ξανά μέσα στα σπίτια τους με κομμένα ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο και τα καθεστωτικά τανκς να περιπολούν έξω από τις πόρτες τους, μέχρι κάποιες από αυτές να τις σπάσουν ασφαλίτες και Σαμπίχα που έρχονται να συλλάβουν τους άνδρες του σπιτιού, ο θανάσιμος απολογισμός αυξάνεται. Τουλάχιστον 32 είναι οι νεκροί του τελευταίου 48ωρου, λένε αντικαθεστωτικοί ακτιβιστές.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι, λένε, και τρεις στρατιώτες που πάλι εκτελέστηκαν συνοπτικά επί τόπου, επειδή αρνήθηκαν να σκοτώσουν πολίτες.
(Πηγές: Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, AlJazeera)
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=09/09/2011&id=308185

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.