24/9/11

«Σε δέκα χρόνια» θα βγει η χώρα από την κρίση

Νέα παρέμβαση Σόιμπλε για την Ελλάδα
Νέα παρέμβαση για την ελληνική κρίση έκανε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά τις υπόνοιες που άφησε την Παρασκευή περί πιθανής αναθεώρησης των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Wirtschaftswoche, ο Β. Σόιμπλε εκτίμησε ότι θα χρειαστούν δέκα χρόνια προκειμένου να καταφέρει η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση.
«Είναι ξεκάθαρο το γεγονός», είπε, «ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές το 2012, όπως νομίζαμε το 2010». «Είναι πιο πιθανό να χρειαστεί η Ελλάδα μια δεκαετία, παρά έναν χρόνο, για να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της.»
Έσπευσε πάντως να ξεκαθαρίσει πως η χώρα πρέπει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ «με κάθε κόστος». Η ευρωζώνη κινδυνεύει με διάλυση αν δεν σωθεί η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χάσει την πολιτική της πίστη και δύναμη, φέρεται να δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.
Οι δηλώσεις γίνονται μία μόλις μέρα μετά την εκτίμηση του κ. Σόιμπλε ότι ενδέχεται να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για την Ελλάδα, ούτως ώστε να προσαρμοστούν στην τελευταία έκθεση της τρόικας.
«Θα πρέπει να επανεξεταστεί κατά πόσο το δεύτερο πακέτο, που συμφωνήθηκε τον Ιούλιο, είναι σωστό ή όχι, με βάση τις τελευταίες εξελίξεις», ανέφερε χθες, κάνοντας πάντως λόγο και για τα θεαματικά πρόσθετα μέτρα λιτότητας που επέβαλε η Αθήνα.
Το ενδιαφέρον στρέφεται σήμερα στην Ουάσινγκτον και στη συνάντηση που θα έχει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ την Τρίτη στο Βερολίνο.

Αντ. Μπόρχες: Δεν θα πτωχεύσει η Ελλάδα αν κάνει ό,τι πρέπει
Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν κάνει αυτό που της ζητείται, δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του Διεθνούς Νομισματικού ΤαμείουΔΝΤ Αντόνιο Μπόρχες.
«Αν οι Έλληνες κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», υπογράμμισε ο Μπόρχες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο των ετήσιων συνελεύσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας
Παράλληλα, χαρακτήρισε «εξαιρετικά σημαντική» την απόφαση της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, τονίζοντας πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι «να βάλουν στο τραπέζι τόσα χρήματα όσα είναι απαραίτητα για να βοηθηθούν οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολία».
Υπογράμμισε πάντως πως απαραίτητος όρος για τη βοήθεια αυτή είναι να βάλει η Ελλάδα «το σπίτι της σε τάξη». «Αν κάνουν αυτό που πρέπει, πιστεύω ότι μπορούν να υπολογίζουν στην πλήρη υποστήριξη της Ευρώπης για όσο καιρό και για όσο σημαντικό ποσό χρειάζεται», ανέφερε ο Μπόρχες.
Όμως αν δεν σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, συμπλήρωσε, τότε «αυτή η υποστήριξη μπορεί να εξατμιστεί πολύ γρήγορα».
Σύμφωνα με τον Μπόρχες, μια χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», είπε.
Η Ελλάδα, ακόμη και σε περίπτωση χρεοκοπίας, θα έχει πάντα «μεγάλη ανάγκη χρηματοδότησης» και ως εκ τούτου το να θεωρήσει κανείς ότι μια χρεοκοπία είναι η λύση σε όλα τα προβλήματα «απέχει πολύ από την πραγματικότητα», υπογράμμισε.
Ο διευθυντής της ευρωπαϊκής διεύθυνσης του ΔΝΤ επιβεβαίωσε εξάλλου τις επιφυλάξεις του Ταμείου για μία από τις πτυχές του σχεδίου που εγκρίθηκε τον Ιούλιο, η οποία αφορά στην εκούσια συμμετοχή των τραπεζών στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Η συμμετοχή αυτή δεν θα πρέπει «ποτέ να τεθεί σε εφαρμογή αν δεν είμαστε σίγουροι, ή τουλάχιστον πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα βρίσκεται ξανά στο σωστό δρόμο», κατέληξε.
Ναυτεμπορική

4 σχόλια:

  1. Σύμφωνα με τον Μπόρχες, μια χρεοκοπία θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για την Ελλάδα, αλλά θα ήταν μικρότερης σημασίας για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προφανώς δαπανηρό, αλλά δεν θα ήταν δραματικό», είπε.

    Ακόμα και αν δεχτούμε 100% ότι είναι έτσι τότε γιατί κόπτονται τόσο μα τόσο πολύ να μη χρεοκοπήσουμε όταν μας θεωρούν κουβά χωρίς πάτο σε ότι αφορά τα λεφτά που μας δίνουν;
    Μήπως γιατι και η Αμερική έχει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα και φοβάται ότι όταν το ντόμινο ξεκινήσει θα την συμπαρασύρει σε τέτοιο βαθμό που ούτε κιχ δεν θα προλάβει να πει;
    Μήπως γιατί έρχονται εκλογές ;
    Μήπως γιατί χρωστάνε και της μιχαλούς και έχουν αγοράσει πολλά τοξικά σε σχέση με ότι αντέχουν;
    Μήπως αν είχαμε κάποιον ηγέτη με @@ και όχι @@ ηγέτες θα μπορούσαμε να πάρουμε την αξιοπρέπεια μας πίσω, την οποία την έχουν και την σέρνουν σαν μια πόρνη απο δρόμο σε δρόμο και απο πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν θα ξαναγίνουν εκλογές, αν ξαναγίνουν, να θυμάστε τα ακόλουθα:

    Αποκαλυπτικά στοιχεία : Πόσο «κακοπληρωμένοι» είναι οι έλληνες βουλευτές;

    Κατόπιν, πηγαίνετε να ψηφίστε τους επόμενους εκμεταλλευτές σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Διότι Χριστίνα μου, δέκα χρόνια τους χρειάζονται για να μας ξεκοκκαλίσουν "ωφέλιμα". Μετά, δεν θα τους ενδιαφέρει διόλου τι θα γίνουμε. Η αγωνία τους για την παραμονή μας στο ευρώ, είναι να μην τύχει και φύγουμε ΤΩΡΑ, επειδή το αργότερα, δεν το ξέρει κανείς. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι αυτό μίλησα για ηγέτη με @@ και @@ ηγέτη Ελίνα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.