26/9/11

Προσανατολισμός στις εγχώριες παραγωγές

της Ελίνας Γαληνού
Οσες αναδιαθρώσεις και αν γίνουν στο ελληνικό χρέος, δεν αρκούν αν δεν εμφανίσει η χώρα ένα πλεόνασμα. Εννοείται ότι μια οικονομία στον αέρα, είναι σαφώς πολύ ευάλωτη στις διαθέσεις των αγορών, απ΄ότι μια οικονομία που αποδεικνύει ότι μπορεί να παράγει πλούτο.

Αυτό ας το είχαμε συνειδητοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια που περηφανευόμασταν για την άνοδο αναπτυξιακών δεικτών, οι οποίοι στην ουσία δεν αντιστοιχούσαν παρά σε ανακύκλωση δανεικών χρημάτων. Ας το είχαμε συνειδητοποιήσει βλέποντας την κατακόρυφη πτώση των εξαγωγών μας και την αντίστοιχη ραγδαία άνοδο των εισαγωγών, ακόμα και για προιόντα που άλλοτε ήταν ταυτισμένα με την Ελλάδα. Τα κρεμμύδια, οι πατάτες και οι ντομάτες που κάποτε αποτελούσαν το καθημερινό φαγητό του μέσου Ελληνα, κατέληξαν να εισάγονται από χώρες των Βαλκανίων, την Τουρκία, την Ολλανδία κλπ. Βασικά εισάγουμε σχεδόν τα πάντα, έχοντας νεκρώσει ως επί το πλείστον τις παραγωγικές μας δυνάμεις εδώ και χρόνια.
Επρεπε να φτάσουμε στα πρόθυρα της χρεωκοπίας για να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα και γενικά οποιαδήποτε χώρα που δεν παράγει προιόντα, έχει καταδικάσει την οικονομική της αυτοδυναμία. Με άλλα λόγια, είναι εξαρτημένη είτε από δάνεια, είτε από τις επενδυτικές διαθέσεις άλλων. Το παράδειγμα της χώρας μας επιβεβαιώνει απόλυτα αυτήν την αλήθεια που αφορά σε αρκετά μεγάλο βαθμό και άλλες χώρες της ΕΕ. Η παραγωγικότητα υποκαταστάθηκε από την διακίνηση προιόντων άλλων χωρών που απέκτησαν παραγωγικό πλεονέκτημα έναντι των ευρωπαικών. Εμείς όμως, μάλλον το παρακάναμε…
Τα αίτια που εξηγούν τον παραγκωνισμό της παραγωγικής μας δραστηριότητας, είναι περίπου γνωστά. Οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν κατά την τελευταία εικοσαετία κυρίως, αποπροσανατόλισαν τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου αντί να τις αξιοποιήσουν επωφελώς. Η παραγωγή πολλών προιόντων κατέληξε να μη συμφέρει, καθώς ο παραγωγός που κοπιάζει εισπράττει ψιχία έναντι των τιμών πωλήσεων στην αγορά. Διότι πώς να προω-θηθεί ένα προιόν στο καταναλωτικό κοινό, χωρίς μεσάζοντες ώστε να μη μείνει στα αζήτητα; Οι μεσάζοντες όμως προκαλούν μεγάλη στρέβλωση στην αγορά , ανεβάζοντας υπερβολικά τη διαφορά μεταξύ τιμής παραγωγού και τιμής πώλησης. Επειτα η γραφειοκρατία –μέγας αναστολέας στην προώθηση των εγχώρια παραγομένων προιόντων. «Όταν χρειάζεται μια ολόκληρη μέρα για τις διαδικασίες προώθησης μερικών φιαλών ούζου στο σούπερ μάρκετ, η παραγωγή καταλήγει ασύμφορη» μου έλεγε πρόσφατα ένας ποτοπαραγωγός γνωστής ελληνικής φίρμας.
Αρα δεν είναι τυχαίο που καταλήξαμε να δαπανούμε ετησίως για εισαγωγή ξένων αγροτικών προιόντων, περισσότερα και απ΄ότι δαπανούμε για την εισαγωγή υγρών καυσίμων ακόμα! Κάποιες ανασταλτικές συνθήκες που αναπτύχθηκαν, μας αποδυνάμωσαν παραγωγικά. Οι στρεβλώσεις στην πολιτική τιμών και στην προώθηση προιόντων, αποθάρρυναν την πρωτογενή παραγωγή. Το δυσανάλογα αυξανόμενο εργατικό κόστος σε σχέση με την ανταποδοτικότητά του, καταδίκασαν την βιομηχανική, οδηγώντας την παραγωγικότητά μας στο ναδίρ. Ούτε βιομηχανία, ούτε αγροτική ανάπτυξη, ούτε εξαγωγές. Πώς να μη νεκρώσει μια Οικονομία;
Πριν λίγο καιρό, ένας ταξιδιώτης βρέθηκε σε χωριό της Βορείου Ελλάδας κατά την περίοδο της «κουράς» των αρνιών και παρατήρησε ότι τεράστιες ποσότητες μαλλιών προβάτων, πετιούνταν στα άχρηστα. «Μα δεν χρησιμοποιείται αυτό το μαλλί, στη βιομηχανία μας πια, ούτε για ταπητουργία, ούτε για πλεκτική» του είπαν. «Ισως όμως να είναι χρήσιμο σε άλλες χώρες και να το εξάγουμε αντί να το πετάμε. Θα είχαμε έτσι ένα μικρό κέρδος που είναι καλύτερο από το τίποτα…» απάντησε.
Και όμως, η εγχώρια παραγωγή μπορεί να ζωντανέψει ξανά. Κάποτε λέγαμε «αγοράζοντας ελληνικά προιόντα, τα χρήματά σου ξαναγυρίζουν σε σένα». Καιρός να ξαναθυμηθούμε αυτήν την αλήθεια που ξεχνώντας την, κάναμε άλλους πλούσιους τελικά. Μπορούμε να χαράξουμε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στις παραγωγές ελληνικών προιόντων, μέσω ενίσχυσης τοπικών πρωτοβουλιών για την ανάδειξή τους. Να προβάλουμε τα προιόντα μας συνδέοντάς τα με δράσεις για τον τουρισμό και πολιτισμικές που αναδεικνύουν τη σχέση της παράδοσης με την παραγωγή (φεστιβάλ προιόντων, διεθνής προβολή ελληνικής κουζίνας, ειδών χειροτεχνίας, βιοτεχνικών και βιομηχανικών προιόντων). Να αναζητήσουμε αγορές σε περιοχές εκτός συνόρων που υπάρχει ελληνισμός και ενδιαφέρον για συγκεκριμένα ελληνικά προιόντα. Να στραφούμε σε χώρες που υποστηρίζουν τα προιόντα μας με αντίστοιχες εισαγωγές μας από αυτές και να περιορίσουμε τις εισαγωγές μας από εκείνες που μας δείχνουν χαμηλή ή μηδενική προτίμηση. Να πριμοδοτήσουμε τους παραγωγούς που θα έχουν καλές επιδόσεις στην παραγωγή εξαγωγικών προιόντων.
Εχουμε τη δυνατότητα να είμαστε καλοί σε πολλά πράγματα και η επιτυχία να μας ενώσει. Αλλωστε η δημιουργικότητα ενώνει τους ανθρώπους, γιατί μέσα σε μια παραγωγική αλυσσίδα, κανείς δεν περισσεύει. Χρειάζεται όμως σχέδιο και συντονισμός δράσεων σε ότι έχει σχέση με την παραγωγικότητά μας.

18 σχόλια:

  1. Αναφερεσαι σε ενα κορυφαιο θεμα της Ελλαδας.Αυτα που θα τραβηξει η Ελλαδα απο εδω και περα σε μεγαλο ποσοστο σε αυτα που αναφερθηκες θα οφειλονται.Αν δεν υπηρχαν τα παραπανω η Ελαδα θα ητανε ακλονητη σε εκβιασμους ενω τωρα πολυ φοβαμαι οτι συντομα θα ζητιανευει κανονικα.Δεν παραγει πλεον ουτε τα βασικα.Ο καθενας παρατησε το χωραφι του και τα ζωα του για να ειναι πιο...πολιτισμενος στην πολη και ασχοληθηκε με εμποριο και αρπαχτη απο μεσολαβησεις παντος ειδους.Ηθελε να πουλαει αυτοκινητα σε μαντρα και οχι να συναλλασεται με τον γειτονα του σε ειδος που του εδινε ανεξαρτησια,Τωρα θα τρωει λαμαρινες και εμεις αντι για ελληνικο αλευρι θα βλεπωμε απλησιαστο ακομα και το εισαγωμενο σε λιγο,που αποτελει και το 95% του συνολου.Εκλεισε τον σταυλο που του εδεινε αυτονομια και πηγε στην πολη να γινει ταξιτζης η περιπτερας.Τωρα θα τρωει ανεργια και θα σφιγγει το ζωναρι καταριομενος για το πως παρασυρθηκε στον ...πολιτισμο γιατι ντρεποτανε να ειναι τα παιδια του αγροτες και κτηνοτροφοι.Τωρα τα παιδια του ειναι ανεργα και δυστυχισμενα στα ορια της αυτοκαταστροφης.Αλλα ειναι στην ...πολη.Εχουν "αναβαθμιστει" κοινωνικα.Η κορη του δεν φοραει αγροτικα ρουχα πλεον αλλα επωνυμη μαρκα και βαφει και τα μαλια της...ξανθα,βλεπει και τουρκικο σηριαλ αλλα δεν βλεπει τον αντρα της που αγκομαχαει πλεον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελίνα, έθιξες το κρισιμότερο ζήτημα της οικονομίας σήμερα: τον εγωϊσμό.

    "Το παιδί μου το θέλω να πηγαίνει το πρωΐ στο γραφείο του και να γυρνάει το απόγευμα καθαρό, όχι λερωμένο, βρεγμένο, ροζιασμένο." είναι η κλασική ατάκα των επαρχιωτών. Θα έχει όμως δουλειά για να πάει στο γραφείο; Θα έχει καταστραφεί εσωτερικά από το άγχος και τη ψυχολογική καταπίεση; Θα έχει φυσική κατάσταση 80χρονου; Θα έχει χάσει πάσα επαφή με το φυσικό του περιβάλλον, την ίδια τη ζωή;

    Ο Sterg αναφέρει μια σειρά από προσπάθειες κάλυψης της εσωτερικής κενότητας που έχει δημιουργήσει αυτό το πρότυπο. Θα σταθώ στην τελευταία σημείωσή του: >>αλλα δεν βλεπει τον αντρα της που αγκομαχαει πλεον.<<
    Μήπως αυτή η υιοθέτηση του απομακρυσμένου από την παραγωγή προτύπου συντελεί στην απώλεια ικανότητας δημιουργίας σχέσεων εν γένει; Σχέσεων με ανθρώπους, με ζώα, με το χωράφι που γεννά;

    Για να μην επεκταθώ περαιτέρω στο γενικότερο, θα σημειώσω δύο πράγματα.

    Το πρώτο είναι το μεσαζοντηλίκι. Σε μια κοινωνία που έχουν μάθει όλοι να βγάζουν χρήματα χωρίς να σκέφτονται και χωρίς να ιδρώνουν, η παραγωγή έχει να αντιμετωπίσει έναν άλλο εχθρό: αυτόν που θα σκεφτεί με ποιό τρόπο να καταστρέψει το μόχθο σου εάν δεν μπορέσει να τον εκμεταλλευτεί ως νταβατζής.

    Το δεύτερο είναι η φράση >>στρατηγική ανάπτυξης<< που αναφέρεις. Εδώ και δύο χρόνια έχω κάνει αγώνα για να δημιουργηθεί μέσω των προβλεπόμενων κυβερνητικών διαδικασιών κάτι τέτοιο, το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ δηλαδή, αλλά με κοιτάνε σαν εξωγήινο. Στην αρχή μου είπαν "θα το μελετήσουμε". Μετά ήρθε το Μνημόνιο Ι "Ήμουν παρθένα και δεν ήξερα" και μου είπαν "έχουμε καθημερινό πόλεμο λόγω μνημονίου και αυτό δεν είναι στις προτεραιότητές μας." Μετά ήρθε το Μνημόνιο ΙΙ "Οι καλοί παντού χωράνε" και μου έκοψαν την καλημέρα. Τώρα άρχισαν πολλές φωνές να μαζεύονται. Ας ελπίσουμε ότι κάτι θα γίνει. What goes around comes around...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελινα
    Απο μια παραξενη "συμπτωση" χθες βραδυ και για πανω απο 1,5 ωρα αυτα ακριβως αλλα και...πολλα αλλα συζητουσα με ενα "γευσηγνωστη" και μετα ειδα το αρθρο σου και νομιζα οτι...κρυφακουγες την συνομολια μου που ειχε προηγηθει της δικης σου αναρτησης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα είναι δύσκολο γιατί τα πάντα έχουν αποδομηθεί.Το σχέδιο είναι παλιό και ήδη από το '80 ο μπαμπάκας του σημερινού μεσίτη είχε φροντίσει ώστε να κλείσουν όλες οι μεγάλες βιομηχανίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πού τούς ξετρυπώνεις αυτούς τους 'γευσιγνώστες' ήθελα να'ξερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτο ειναι δικο μου μυστικο.Και να μη εισαι πολυ περιεργος αλλα υπομονετικος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Anaconda
    Ευχαριστω για την διορθωση απο "γευσηγνωστες" σε "γευσιγνωστες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Κοιτάτε να δείτε. Η αξιοποίηση της γής (χλωρίδα-πανίδα) θέλει κέφι και ιδρέες. Δεν είναι μόνο χειρωνακτικές εργασίες, αν και σήμερα τα τεχνολογικά μέσα είναι πολλά. Αν προτρέψουμε νέους που έχουν τέτοιες ιδιοκτησίες, θα υπάρξει μεγάλο όφελος και γι΄αυτούς και για μας.
    Οι αγρότες, είναι παραγωγική τάξη πρωτογενούς τομέα.
    Η αγροτική ανάπτυξη, είναι επιχειρηματική δραστηριότητα (για το σίκ της υπόθεσης που λέγαμε) με ευρύτατες ευκαιρίες κοινωνικοποίησης, σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.
    Η δουλειά με τα σημερινά μέσα, είναι πολύ πιό εύκολη από άλλοτε.
    Η προοπτική κέρδους, μπορεί να είναι μεγάλη.
    Αμα σερβίρεις την προτροπή με το κατάλληλο πνεύμα, θα δείς πολλά παιδιά να περηφανεύονται που ασχολούνται με αγροτικές επιχειρήσεις στο μέλλον.
    Βλέπεις, ο εγωισμός μπορεί να γίνει η μεγαλύτερη δύναμη αλλά καιη πιό μεγάλη ανοησία. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Sterg, αφού ξέρεις ότι είμαι ασυγκράτητος!

    Ελίνα, 'yes we can' και 'συ τέκνο μου; Θα σε δούμε δηλαδή με τσεμπέρι; Η συμμετοχή σου στην 'operation olive down' είναι μέρος της προετοιμασίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχουμε πρόβλημα να γίνουμε αγρότες. Το πρόβλημα το έχουν οι γονείς, που προτιμούνε να έχουν τα παιδιά τους άνεργα στο σπίτι παρά να τα δουν αγρότες.
    Η δουλειά του αγρότη είναι ντροπή για τους πενηντάρηδες, «δεν σε σπουδάσαμε για να γίνεις αγρότης».
    Επιπλέον οι πενηντάρηδες έχουν και τα χωράφια στο χωριό και το σπίτι.

    Πιστεύω πως ορισμένες καλλιέργειες έχουν τρελά λεφτά, όπως ο καφές 20+ ευρώ το κιλό στο σουπερ μάρκετ και το τσάι 50+ ευρώ το κιλό, ενώ το σιτάρι έχει 0,10-0,20 ευρώ το κιλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. DimitrisD, η μόνη καλλιέργεια που έχει αναπτυχθεί στην Ελλάδα είναι η καλλιέργεια φαύλων προσδοκιών.

    Κάπου κάποτε είχα ακούσει κάτι για optimism bias - να δεις ποιός το είπε, ποιός το είπε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. η καλλιέργεια φαύλων προσδοκιών.

    Αν μου επιτρεπεις να συμπληρωσω μια λεξη= "η καλλιέργεια φαύλων ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ προσδοκιών".Αυτο ειναι το ρεζουμε του αιτιου της καταντιας μιας χωρας.Να μη εισαι ΤΙΠΟΤΑ και να φανταζεσαι οτι εισαι
    ΤΑ ΠΑΝΤΑ.Και εδω μπαινουμε σε κωμικο-τραγικες αλληλουχιες προσπαθειας προσωπικης ανεληξης με την μαιμου να παριστανει αυτο που απο την φυση της δεν προκειται να γινει ποτε.Η αλληθωρη και υποκειμενικη ματια στον εσωτερικο καθρεφτη του 90% του γηγενους πληθυσμου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Η καλλιέργεια φαύλων προσδοκιών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα δηλητήρια της πλάνης.
    Απ΄αυτήν γλιτώνουν λίγοι, εκείνοι που δύσκολα εντυπωσιάζονται εκ χαρακτήρος τους και οι δύσπιστοι.
    Ομως η δύναμη της κοινωνικής ομοιομορφίας, είναι μεγάλη και εκεί θέλει την ισχυρότερη αντίσταση.
    Κατά τα άλλα, το τσεμπέρι δεν χρειάζεται, έχει αντικατασταθεί από άλλα μέσα. Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ἀργά τήν θυμήθηκαν τήν γῆ !
    Ἐδῶ καί χρόνια φωνάζουμε ... προσπαθοῦμε ... ἀλλά φωνή βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ !
    Ἒχει τοποθετηθεῖ ὁ Καργᾶκος, γιά τήν ἒννοια τῆς λέξεως "χειρώνακτας" δηλαδή, ἂνακτας τῶν χεριῶν του. Ὁ νοικοκῦρης !
    ἀλλά ... ἀπό τήν μιά ἡ "οἰκοδομή" δηλαδή τσιμεντάρισε τήν γῆ σου , κάν' την στέρφα, νά σοῦ δώσῃ χρῆμα γιά μιά φορά καί μετά ... κᾶτσε νά φᾶς τό μπετόν !
    Κάποια στιγμή στήν σελῖδα τοῦ ΠΕΛΙΤΙ διάβασα τό ἑξῆς σχόλιο ἀπό μία κοπέλλα-τσιμεντόπαιδο : ἡ γῆ εἶναι ὁ καλλίτερος τραπεζῖτης . Σπέρνεις σπόρους 0,50 € καί σοῦ δίνει καρπούς ἀξίας 500 € (καί περισσότερο θά συμπληρώσω ἐγώ μιά καί ἀσχολοῦμαι μέ τήν γῆ ἐδῶ καί πολλά χρόνια).
    Τό κακό εἶναι ὅτι ὅταν ἀσχολεῖσαι μέ τήν γῆ , δέν σοῦ μένει χρόνος γιά clubbing , νά ἐνημερωθῇς γιά τίς τάσεις τῆς μόδας,τί ἒκανε ὁ κᾶθε καλογυαλισμένος τενεκές πού πῆρε τόν τῖτλο τοῦ celebrity καί μέ περισπούδατο ὕφος ἔχει γνῶμι γιά τό κάθε τί ... ἐπί παντός ἐπιστητοῦ !
    Τούς μάζεψαν καί σέ ὑδροκέφαλες πόλεις, μέσα σέ σπίτια "κλουβιά" .... καί ἒτσι ἒπαψαν νά εἶναι "ἐπαρχιῶτες" .... ἀλλά πρωτευουσιάνοι !
    Φᾶτε τοῦβλα καί τσιμέντα τώρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Παρα τις δυσκολιες αν με ενα ραβδακι σημερα αποφασιζονταν, σε 9 μηνες θα υπηρχε αποτελεσμα και σε 1 -1,5 χρονο απτο αποτελεσμα εναρξης αυτονομιας.εχουμε παγιδευτει,λιγοι αφυπνιζονται (1%) και επιστρεφουν στις βασεις της επιβιωσης χωρις να υπολογιζουν τι θα πει ο γειτονας στο ρετιρε διπλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ποιός νά ἀκούσῃ Sterg ;
    Ὅταν ὁ κόσμος βλέπει , ὅτι νομοθετοῦν γιά τίς συντεχνίες τους ... πῶς θά δοθῇ τό ἒναυσμα ;
    Ἀκόμη καί πτυχιοῦχοι τριτοβάθμιας ἐκπαίδευσης, δέν ἔχουν κουκοῦτσι μυαλό !
    Ὀνειρεύονται ὑψηλή τεχνολογία (πού ἀπό μόνη της δέν εἶναι κακή, ἀλλά διάολε χωρίς i-pad ζεῖς, χωρίς φαγητό ΔΕΝ ζεῖς) !
    Λές καί ἒφτιαξαν ὑποδομές ὄλα αὐτά τά χρόνια , πρό κειμένου νά γίνῃ ὁ ἀνειδίκευτος, προσωπικό πού θά ἀπασχοληθῇ στήν ὑψηλή τεχνολογία καί στό ἂλλο τσιτᾶτο "παροχή ὑπηρεσιῶν". Ἀλλά τόν Λαζαρίδη τοῦ Blackberry καί τήν ὁμάδα πού ἒκανε τήν ὀθόνη plasma οἱ ἀνίκανοι δέν μποροῦσαν νά τούς φέρουν ἐδῶ !! (ναί Ἕλληνες καί οἱ δῦο ὅπως πολλοί ἂλλοι).
    Ἐδῶ καθημερινά νομοθετοῦν γιά τίς συντεχνίες τους ! Γιά τήν πάρτη τους !
    Θές αὐθαίρετα ; θές ἡμιϋπαίθριους ; θές προσφυγές γιά τίς τράπεζες ;
    θές φωτοβολταϊκά (ἂλλη παπᾶρα κι αὐτή) !
    Τί θές ; παντοῦ ἂμεσα ἐμπλεκόμενοι : δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί καί φυσικά πανταχοῦ παρόντες οἱ λογιστές ! Ἡ κλῖκα τῆς Βουλῆς κοντολογῆς !
    Σοῦ λέει κι ὁ ἂλλος : θά γίνω γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, οἰκονομολόγος, συμβολαιογράφος ... ὅλο καί κάτι θά κονομάω ! καί θά τό παίζω καί σπουδαῖος ... Καλά δέν εἶναι ;
    Θά κλείσω ἀναφέροντας τήν ἀπάντησι πού μοῦ ἒδωσε ἕνας γείτονας ἀγρότης, ὅταν τόν ρώτησα τί σκόπευε νά κάνῃ μέ ἕνα δένδρο πού δέν ἒκανε καρπούς. Θά τό κόψω -μοῦ εἶπε - καί μετά θά φωνάξω ἕναν μέ ἕνα ἐκσκαφέα νά τό ξερριζώσῃ καί στήν θέσι του θά βάλω ἕνα καινούριο ! Τί ἂλλο νά κάνω ;
    Μήπως νά υἱοθετήσουμε τήν λῦσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Θα δοθει τελικα λυση σε αυτα τα δραματικα που ζουμε αλλα θα μεταφραζεται σε διασωση της ελλαδας μεσω αρπαγης των παντων απο τους γερμανους κλπ με εξαγορες και επενδυσεις αποικιακου τυπου αλλα θα συνοδευτει με οκονομικη υποβαθμηση του ελληνικου λαου η οποια θα ειναι και μονιμη και μαλιστα κινεζικου τυπου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η Ελλάδα πέθανε πρώτα από τους Ελληνες και μετά από τους ξένους ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.