9/9/11

ΠΓΔΜ: Έκκληση για εθνική συναίνεση σχετικά με το όνομα ζήτησε ο πρωθυπουργός

Στους χθεσινούς εορτασμούς που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας και από τους οποίους απουσίαζε η αντιπολίτευσης έχοντας διαφωνήσει με τον χαρακτήρα τους, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απηύθυνε έκκληση για εθνική συναίνεση με στόχο την ανάπτυξη και πρόοδο της χώρας όσο και γύρω από το θέμα του ονόματος.

Νικολά Γκρουέφσκι «Με ρωτάνε ποια είναι η πολιτική μας για το θέμα του ονόματος. Αυτή είναι η έννοια που υποστηρίζουμε και από την οποία δεν αποκλίνουμε και ζητούμε υποστήριξη από όλους τους πολίτες της Μακεδονίας: δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, με στόχο την αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας το οποίο είναι Δημοκρατία της Μακεδονίας. Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε ιδέες και προτάσεις, οι οποίες θα έπλητταν τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, τη διαφορετικότητα του μακεδονικού έθνους και τη μακεδονική γλώσσα. Δεν θα επιτρέψουμε η όποια απόφαση να ληφθεί είτε από μεμονωμένους πολιτικούς είτε από την Βουλή, χωρίς προηγουμένως να διατυπωθεί η ετυμηγορία των πολιτών της Μακεδονίας, μέσω δημοψηφίσματος για την ενδεχόμενη λύση. Άντε να ενωθούμε γύρω από αυτά τα σημεία, άντε αυτά να αποτελέσουν τις δικές μας κόκκινες γραμμές», ανέφερε ο κ.Γκρούεφσκι.

Το απόσπασμα αυτό της ομιλίας του είναι ακριβώς το ίδιο με σχετική αναφορά που περιέχεται στο εκλογικό πρόγραμμα του κόμματος του κ.Γκρούεφσκι, VMRO-DPMNE. Το ίδιο απόσπασμα επανέλαβε στα τέλη Ιουλίου, κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησής του, στη Βουλή της ΠΓΔΜ.

Η σλαβομακεδονική και η αλβανική αντιπολίτευση απείχαν από τους εορτασμούς διότι θεώρησαν ότι αποσκοπούσαν στην «προσωπική προβολή» του Γκρούεφσκι όπως πχ με την «παραποίηση» της ιστορίας της χώρας και την ανέγερση αγαλμάτων ιστορικών προσωπικοτήτων που δεν έχουν σχέση με την ΠΓΔΜ. Επίσης, από τις κεντρικές εορταστικές εκδηλώσεις, απουσίαζαν τα στελέχη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI του Αλί Αχμέτι. 

Η 8η Σεπτεμβρίου εορτάζεται στην ΠΓΔΜ, ως η Ημέρα της Ανεξαρτησίας της χώρας. Είκοσι χρόνια πριν τέτοια μέρα αποσχίσθηκε με δημοψήφισμα η χώρα από την τότε ενιαία Γιουγκοσλαβία. Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στο δημοψήφισμα (περίπου 95%), ψήφισε υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας, ωστόσο ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας είχε μποϋκοτάρει εκείνο το δημοψήφισμα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Η ΜΟΝΗ και η καλύτερη λύση είναι να μετατρέψουμε το πρόβλημα σε πλεονέκτημα:

    Η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορα, καλεί Σκοπιανούς για εργασία/σπουδές/τουρισμό/επιχειρήσεις, πάνε Έλληνες στα Σκόπια, γίνονται μικτοί γάμοι, οι Έλληνες επιχειρηματίες ελέγχουν την οικονομία των Σκοπίων, η Ελλάδα στηρίζει τα φιλελληνικά κόμματα, ανοίγουν Ελληνικά σχολεία, και η Ελλάδα ΑΦΟΜΟΙΩΝΕΙ τους Σκοπιανούς.

    Στην αρχή τα Σκόπια γίνονται δορυφόρος της Ελλάδας, και μελλοντικά τα Σκόπια με δημοψήφισμα γίνονται έδαφος της Ελλάδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.