6/9/11

ΠΓΔΜ: Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αεροδρομίου των Σκοπίων

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου αεροδρομίου των Σκοπίων πραγματοποιήθηκαν σήμερα, παρουσία του προέδρου της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και του πρωθυπουργού, Νίκολα Γκρούεφσκι.Η επένδυση που περιλαμβάνει νέα πτέρυγα του κτιρίου του αεροδρομίου, επέκταση του αεροδιαδρόμου και αποθήκη εμπορευματοκιβωτίων, ανήλθε στα 100 εκατ.ευρώ και πραγματοποιήθηκε από την τουρκική εταιρία TAV η οποία πέρυσι ανέλαβε για διάστημα 20 χρόνων τη διαχείριση του αεροδρομίου των Σκοπίων και του έτερου αεροδρομίου στην ΠΓΔΜ, αυτού στην Οχρίδα.

Το ανακαινισμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων έχει δυνατότητα εξυπηρέτησης τεσσάρων εκατομμυρίων επιβατών ετησίως.

Πέρυσι, η επιβατική κίνηση από το αεροδρόμιο των Σκοπίων ανήλθε στις 700.000 επιβάτες.
Σύμφωνα με την TAV, με την ανακαίνιση του αεροδρομίου αναμένεται σημαντική αύξηση της επιβατικής κίνησης.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, μιλώντας στην τελετή των εγκαινίων, εκθείασε την τουρκική επένδυση και σημείωσε ότι το ανακαινισμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων αλλάζει την εικόνα των Σκοπίων και αναμένεται να συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού στη χώρα και στην προσέλκυση νέων ξένων επενδύσεων.

Η τουρκική εταιρία TAV ανέφερε ότι το ανακαινισμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων είναι το πιο μοντέρνο αεροδρόμιο των Βαλκανίων και μπορεί να γίνει το κεντρικό διαμετακομιστικό αεροδρόμιο της περιοχής.

Ένας από τους γνωστότερους οικονομολόγους της ΠΓΔΜ, ο Αμπντουλμενάφ Μπετζέτι, δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία αυτή της τουρκικής εταιρίας, Όπως ανέφερε, η επένδυση αυτή έρχεται με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, καθώς στο ενδιάμεσο πρόλαβαν και αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα άλλα αεροδρόμια στην περιοχή, όπως της Πρίστινας, των Τιράνων και της Σόφιας, τα οποία πλέον απέκτησαν συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι του αεροδρομίου των Σκοπίων.Το αεροδρόμιο των Σκοπίων μετονομάσθηκε , στα τέλη του 2006, σε αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος ».

Το «δώρο» της TAV για το ανακαινισμένο αεροδρόμιο των Σκοπίων, είναι ένα άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, ύψους 1,5 μέτρου, το οποίο τοποθετήθηκε πριν μερικές ημέρες στη νέα πτέρυγα του κτιρίου του αεροδρομίου.

Η "TAV Airports Holding", πέραν των δύο αεροδρομίων της ΠΓΔΜ, διαχειρίζεται ακόμη τέσσερα αεροδρόμια στην Τουρκία -μεταξύ αυτών και το αεροδρόμιο "Ατατούρκ" της Κωνσταντινούπολης- και αεροδρόμια στη Γεωργία και στην Τυνησία.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.