8/9/11

Μας τρώει ο «γαργαντούας»

Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Η κυβέρνηση δεν συγκινεί τους εταίρους και δανειστές της και δεν τους πείθει για την ανάγκη να χαλαρώσουν την πίεση προς τη χώρα. ΔΕΝ ΕΧΕΙ περάσει πολύς καιρός από την απόφαση της 21ης Ιουλίου, όταν η κυβέρνηση περίπου πανηγύρισε για τη λήψη και του δεύτερου δανείου-μαμούθ για τη διάσωση της Ελλάδας.
Ξοδεύτηκε επί ματαίω πολύ μελάνι για το αν η 6η δόση του δανείου της τρόικας θα ήταν η πρώτη του νέου δανείου μέσα στον Σεπτέμβριο κ.λπ. κ.λπ.
ΤΙΠΟΤΑ από αυτά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟ η Αθήνα ανακάλυψε το «αγκάθι» που είχε υπογράψει «χαλαρά» με τις εμπράγματες απαιτήσεις της Φινλανδίας, που απαιτεί να της δανείσουμε για να μας δανείσει.
Η κυβέρνηση είχε διαβεβαιώσει ότι το «θεματάκι» θα λυνόταν μέσα σε λίγες ημέρες με πολιτική συμφωνία μεταξύ των εταίρων. Αμ δε. Το θέμα έχει κολλήσει άγρια, το Ελσίνκι δεν κάνει βήμα πίσω, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία δεν μπορούν να το λύσουν και η έγκριση και συμμετοχή της Φινλανδίας στον ενισχυμένο προσωρινό μηχανισμό στήριξης, από τον οποίο εξαρτάται ο πρόσθετος δανεισμός της Ελλάδας, παραμένει μετέωρος. Επιπροσθέτως, τα κοινοβούλια των εταίρων παραμένουν διστακτικά και δυσκίνητα να κυρώσουν τον πρόσθετο μηχανισμό, δηλαδή να δώσουν επιπλέον χρήματα, από τα οποία εξαρτάται η νέα διάσωση της Ελλάδας.
ΚΑΙ ΕΤΣΙ ξαναγυρίσαμε στην αναμενόμενη 6η δόση του αρχικού δανείου, με την τρόικα να πιστοποιεί ένα δημοσιονομικό κενό 1,7 δισ. ευρώ, που φυσικά δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε φέτος ούτε του χρόνου. Μπροστά σ' αυτόν τον «γαργαντούα» του ελλείμματος, η κυβέρνηση, όλες τις προηγούμενες εβδομάδες, επιχείρησε να διαβεβαιώσει τους ζαλισμένους πλέον πολίτες ότι ζητεί και θα επιτύχει τη λήψη «πολιτικής απόφασης» στην Ε.Ε., ώστε να πάρει «μια περίοδο χάριτος» στην αυστηρή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου και για του χρόνου, μια και είναι αδύνατον εκτός των άλλων να επιβάλει και νέα εισπρακτικά μέτρα στους Ελληνες φορολογούμενους.
ΤΡΟΪΚΑ και Ευρωπαίοι εταίροι δεν συγκινήθηκαν διόλου. Ο ένας μετά τον άλλο, κορυφαίοι Ευρωπαίοι εταίροι, Μέρκελ, Σόιμπλε, Μπαρουά, Τρισέ, επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος και τη λήψη από την Αθήνα των αναγκαίων αποφάσεων, αν θέλει να δει την 6η δόση, ή στο μέλλον το νέο δάνειο διάσωσης.
ΕΤΣΙ Η κυβέρνηση, χωρίς αντιστάσεις, πέρασε χθες σωρηδόν όλες τις επίπονες αποφάσεις που δεν μπορούσε να περάσει ενάμιση χρόνο και που αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα με το ενιαίο μισθολόγιο και τις απολύσεις στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που «αγγίζουν» τις «παρυφές» του στενού...
ΑΝΑΜΕΝΕΙ τώρα την επιβράβευση της τρόικας για την αποδέσμευση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ, πιθανότατα μέσα στον Οκτώβριο. Και αντιλαμβάνεται πλέον ότι κάθε δόση και εισφορά από τους δανειστές θα γίνεται όλο και πιο δύσκολα, όλο και με πιο αυστηρούς όρους. Και αυτό κάθε άλλο παρά διευκολύνει την κυβέρνηση σε οποιαδήποτε άμεσα ή μελλοντικά σχέδια απέναντι στην κάλπη.
ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.