30/9/11

Η Βρετανία κάλεσε την Τουρκία να λογικευθεί

Για τη δυνατότητα απεξάρτησης από τη Ρωσία μίλησε η υφυπουργός Μεταφορών. Αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη διεξαγωγή γεωτρήσεων 
Η Βρετανία κάλεσε την Τουρκία να λογικευθεί

Το αναφαίρετο δικαίωμα της κυπριακής Κυβέρνησης να διεξάγει γεωτρήσεις για τον εντοπισμό φυσικού αερίου εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της, αναγνώρισε μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Σταθμό του Λονδίνου LGR η Υφυπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας και Βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος Τερέζα Βίλιερς.

Η Υφυπουργός υπογράμμισε τη σημασία αυτού του εγχειρήματος για ολόκληρη την Ευρώπη, υπενθυμίζοντας την ενεργειακή εξάρτηση της Ηπείρου από τα ρωσικά αποθέματα φυσικού αερίου.

Είναι στρατηγικά σημαντικό για ολόκληρη την Ευρώπη οι εργασίες να συνεχιστούν, δήλωσε, υποστηρίζοντας πως το μέγεθος του κοιτάσματος θα μπορούσε να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό. Για αυτό θα ήταν λάθος εκ μέρους της Τουρκίας να αποπειραθεί να «υπαγορεύσει στην Κυβέρνηση το τι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων".

Το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να εμποδίσει την πρόοδο των ερευνών προκαλεί μεγάλη ανησυχία, είπε και κάλεσε την Τουρκία «να λογικευθεί» ώστε να σταματήσει να φέρνει προσκόμματα στη διαδικασία εντοπισμού φυσικού αερίου.

«Το πιο σημαντικό είναι όλοι να παραμείνουν ήρεμοι και να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να εξασφαλιστεί η συνέχιση των γεωτρήσεων και η Τουρκία να μην σταθεί εμπόδιο σε αυτό το τόσο σημαντικό για την Ευρώπη εγχείρημα’’, είπε στο LGR η κ. Βίλιερς.

Ανέφερε ακόμα ότι η Βρετανία δεν επιθυμεί εντάσεις, οι οποίες μπορούν να επισκιάσουν τις διαπραγματεύσεις και να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες των δύο ηγετών για την εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις προσδοκίες του κυπριακού λαού και τις ευθύνες που απορρέουν από το ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης στην προσπάθεια επιβολής κανόνων του διεθνούς δικαίου, η κ. Βίλιερς υπενθύμισε την ξεκάθαρη δήλωση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας το αυτονόητο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να πραγματοποιεί έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης (ΑΟΖ), σύμφωνα με τις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αν και η βρετανική Κυβέρνηση είναι πάντα πρόθυμη να βοηθήσει στη διευθέτηση οποιασδήποτε διαφοράς μεταξύ των μερών, στην περίπτωση των κυπριακών γεωτρήσεων, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, το πεδίο δράσης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι περιορισμένο δεδομένου ότι πρόκειται για μια διμερή διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Κύπρου.

«Αλλά, έχουμε καταστήσει σαφές", συμπλήρωσε η κ. Βίλλιερς, «ότι η Κύπρος ασκεί τα δικαιώματα της στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και θέλουμε όλοι να συμμορφώνονται στο διεθνές δίκαιο».

Η Υφυπουργός Μεταφορών της Μεγάλης Βρετανίας διερωτήθηκε αν η Τουρκία χρησιμοποιεί το θέμα των γεωτρήσεων στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, συνδέοντάς το με την περίοδο έντασης που διανύουν οι σχέσεις της με το Ισραήλ καθώς και με τις επιπτώσεις των αραβικών επαναστάσεων στην επαναδιαμόρφωση της ισορροπίας δυνάμεων σε ολόκληρο το μουσουλμανικό κόσμο.

Σε αυτή την περίπτωση «το να πέσει θύμα η Κύπρος των γεωστρατηγικών παιχνιδιών μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ θα ήταν κάτι απολύτως απαράδεκτο».

Τέλος, η κ. Βίλιερς ανέφερε ότι η εύρεση κοιτασμάτων θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στη γεωπολιτική θέση της Κύπρου στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η επίδραση στην αύξηση της «δύναμης» της θα είναι μακροχρόνια εξαιτίας της στρατηγικής σημασίας αυτού του ύψους των αποθεμάτων.
http://www.ikypros.com/easyconsole.cfm/id/25775 

1 σχόλιο:

  1. Βπρέε! μπρέε!! να σου την η αγγλ-εταίρα των αεριτζήδων τραπεζιτών! ξέπεσε η μόστρα της στα γηρατειά, αλλά και πάλι εκεί, το παίζει "νταντά" σύμβουλος παροχής προστασίας πολιτικών ηθών του Δόγματος του ΣΟΚ. ( http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=wpJZM-2LroE#at=27 )

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.