5/9/11

Eν μέσω Ισραηλινο-Τουρκικής έντασης επίσκεψη Ερντογάν στην Γάζα;

6798

Η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αίγυπτο αναμένεται να πραγματοποιηθεί στίς 12 Σεπτεμβρίου χωρίς να έχει διευκρινιστεί ακόμα αν θα πραγματοποιήσει στην συνέχεια επίσκεψη στη Γάζα.Τούρκοι αξιωματούχοι σε δηλώσεις τους σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν το γεγονός.Τον Ιούλιο σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψη του στην κατεχόμενα της Κύπρου ο  Ερντογάν είχε δηλώσει: «ότι αν  οι συνθήκες το επιτρέπουν, σκέφτομαι να πραγματοποιήσω  επίσκεψη στη Γάζα.
Η επίσκεψη στην Γάζα -αν πραγματοποιηθεί- θα γίνει μέσω του συνοριακού περάσματος της Ράφα στην Αίγυπτο, το οποίο βρίσκεται κάτω απο τον αυστηρό έλεγχο του αιγυπτιακού στρατού (και είναι το μόνο πέρασμα που δεν ελέγχεται απο το Ισραήλ αλλά το άνοιγμα του έγινε με την συγκατάθεση των ΗΠΑ .Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε δηλώσει  τότε ότι οι ΗΠΑ είναι πεπεισμένες πως η Αίγυπτος θα εγγυηθεί τον έλεγχο του μεθοριακού περάσματος της Ράφα),

Απαιτείται δηλαδή η σύμφωνη γνώμη της Αιγύπτου και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως είναι άγνωστη η στάση που θα τηρήσει η Αίγυπτος.



Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αναμένεται να υπογράψει συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας και άλλες συμφωνίες  που θα αφορούν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Είναι προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Essam Sharaf, και τον επικεφαλής του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου της Αιγύπτου, Mohamed Hussein Tantawi

.Εν τω μεταξύ ο  Nabil Shaath, ο ειδικός απεσταλμένος του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, είχε στην Άγκυρα τη Δευτέρα συνομιλίες με Τούρκους αξιωματούχους.

14 σχόλια:

  1. Πως λέμε "θεού θέλοντος και καιρού επιτρέποντος..."

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. τώρα ρε παιδιά μην με πείτε μάντη κακών αλλά είναι εγγυημένη η ασφάλεια του Ερντογάν ώστε να ταξιδέψει στην Αίγυπτο;

    πως το είπε ο Μητσικώστας το τραγουδι;

    KAI TOY ΛΑΜΠΡΟΥ Η ΡΟΥΚΕΤΑ ΕΣΠΑΣΕ ΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΡΚΕΤΑ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εγω θα προτεινα την ημερα αυτη να επισκευτει το Καστελοριζο ο ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ.Πως σας φαινεται σαν ιδεα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @sterg
    Εξαιρετικη ιδεα μπορει να γινει ομως; Επισης θα ηταν καλο να καλεσουμε και μερικους Κουρδους (κατα προτιμηση στελεχη του PKK)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αν ειχαμε μια Πραγματικη και τσεκαρισμενη εθνικη κυβερνηση ητανε θεμα ενος τηλεφωνηματος για να προγραμματιστει αμεσα.Σε αυτες τις στρατηγικες κινησεις δεν υπαρχει καμμια γραφιοκρατια η καθυστερηση,γινονται με ενα τηλεφωνημα.Υπαρχει ιμως αυτη η κυβερνηση??? ιδου η Ροδος ιδου και το πηδημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. sterg

    Σε Διπλωματικό επίπεδο θεωρώ ότι θα ήταν λάθος.Σε επικοινωνιακό θα μου άρεσε και εμένα.

    Πρώτον θα ήταν σαν να αποδεχόμαστε ότι το Καστελόριζο είναι υπό αμφισβήτηση και χρειαζόμαστε ξένη βοήθεια για αυτό.

    Δεύτερον θα χρειαζόταν να δώσουμε ανταλάγματα για κάτι που βάσει Διεθνούς Νομιμότητας μας ανήκει.

    Θα προτιμούσα ένα ταξίδι,με μια Ελληνική φρεγάτα στην εν δυνάμει ΑΟΖ του Καστελόριζου,όπου ο ΓΑΠ θα δείχνει πρός τη θάλασα σαν να λέει στο Νετανιάχου όλα αυτά που βλέπεις δικά μας είναι και αυτός να συμφωνεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η Τουρκία ωρύεται για τους κάτωθι λόγους:

    1)Κοιτάσματα Πάφου ως ανελύθη

    2) Ανακήρυξη ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου ως φυσικό επακόλουθο της συμφωνίας Ισραήλ-Κύπρου η οποία καθορίζει τα όρια της ΑΟΖ μεταξύ Ισραήλ- Κύπρου στην Μεσόγειο

    3)Ούτε η Ελλάδα ούτε η Τουρκία έχει την δυνατότητα αναθεώρησης του διεθνούς δικαίου(δίκαιο θάλασσας).Απο την στιγμή που η Τουρκία δεν έχει κυρώσει την Σύμβαση Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (του 1982) αν και η ίδια έχει ήδη ανακηρύξει ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ καλή ιδέα serg...
    Οσο για την επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα, "όπου γάμοι και γιορτή...και η Βασίλω πρώτη".
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χρηστο
    "Θα προτιμούσα ένα ταξίδι,με μια Ελληνική φρεγάτα στην εν δυνάμει ΑΟΖ του Καστελόριζου,όπου ο ΓΑΠ θα δείχνει πρός τη θάλασα σαν να λέει στο Νετανιάχου όλα αυτά που βλέπεις δικά μας είναι και αυτός να συμφωνεί."
    6 Σεπτεμβρίου 2011 11:48 π.μ.

    Αν εννοεις Νετανιαχου και Γαπ στην ιδια Ελληνικη φρεγατα στο Καστελοριζο ετσι περνωντας ..."τυχαια" απο εκει και να "του δειχνει του Νετανιαχου" ενω τραβα η καμερα, αυτο ειναι μια καλη συμπληρωση οσων προτεινα και ασε τους τουρκους να προσπαθουν να μαντεψουν τι λεγανε οι δυο τους και δειχνανε το Καστελοριζο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν πάει με πλοίο να πάρει μπρατσάκια,
    αν πάει με αεροπλάνο ν απάρει μαζί του αλεξίπτωτο.

    γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί.

    Οι Ισραηλινοί δεν είναι Κούρδοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. sterg

    Αυτό εννοώ,να τους προκαλέσουμε άλλο ένα ισχυρό νευρικό κλονισμό ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να κάνουν το ''λάθος''.

    Απο την άλλη όμως,καλό είναι να αρχίσουμε να υπολογίζουμε απο τώρα τις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν την επομένη των ερχόμενων εκλογών,στην Ελλάδα.

    Αν κάτσεις να το σκεφτείς λίγο θα δείς ότι έχει πολύ ζουμί η υπόθεση,γεωπολιτικά εννοώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.