29/9/11

Η Κύπρος μπαίνει στην εποχή της e-διακυβέρνησης


Σε έξι μήνες οι ηλεκτρονικές ταυτότητες

Σε πορεία υλοποίησης βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα, τα οποία εντάσσονται στον τομέα της ανάπτυξης της Κοινωνίας της Πληροφορίας και αφορούν στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση (e-government). Πρόκειται για την Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδο Ασφαλείας και την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών (Government Data Warehouse).
Και τα δύο έργα, όπως γράφει η «Καθημερινή» Κύπρου, τα οποία θα συνδέσουν όλα τα πληροφοριακά μηχανογραφημένα συστήματα που είναι εγκατεστημένα στο δημόσιο, στοχεύουν στη δραστική μείωση του χρόνου πρόσβασης στις δημόσιες υπηρεσίες και τη βελτίωσή τους, οι οποίες πλέον θα λειτουργούν on line 24 ώρες το 24ώρο, στη μείωση των δαπανών των πολιτών από τη μετάβαση στις υπηρεσίες, στη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του δημοσίου και στην έγκαιρη δημιουργία ή αλλαγή πολιτικών.


Η Κυβερνητική Διαδικτυακή Δίοδος Ασφαλείας (Gateway), θα αποτελέσει μία ολοκληρωμένη κυβερνητική πύλη διαδικτύου, η οποία από το 2013 θα προσφέρει στον πολίτη πρόσβαση σε μία μεγάλη γκάμα υπηρεσιών του Δημοσίου.
Σήμερα προσφέρονται ηλεκτρονικά ορισμένες υπηρεσίες, όπως οι πληρωμές τελών προς τους δήμους, τα συμβούλια υδατοπρομήθειας και αποχετεύσεων, η έκδοση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων ή κυνηγίου. Ωστόσο, αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται αποσπασματικά, χωρίς να διατίθεται ένα κεντρικό σημείο παροχής υπηρεσιών προς τον πολίτη (γνωστό ως one stop shop).
Το δεύτερο υπό εξέλιξη μεγάλο έργο, καθοριστικής σημασίας για την ταχεία διαμόρφωση κυβερνητικών πολιτικών, τιτλοφορείται Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών. Το έργο αυτό θα αποτελέσει τη βάση για τη γρήγορη και έγκαιρη παροχή πληροφοριών, κατά τρόπο ώστε να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις και να χαράσσονται πολιτικές, να διενεργείται έλεγχος και να ετοιμάζονται καταστάσεις.
Το έργο θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2014. Το κόστος του αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ και συγχρηματοδοτείται από τα Διαρθρωτικά Ταμεία.

6 σχόλια:

 1. Συγγνώμη ρε παιδιά,για να καταλάβω δηλαδή,μόνο σε εμένα φαίνοντε επικίνδυνα όλα αυτά;

  Ζούμε σε μια εποχή που οι δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένες απο αρκετά κράτη,και εμείς(Ελλάδα-Κύπρος) προχωρούμε σε ψηφιοποίηση του κρατικού μας μηχανισμού;

  Μπορεί κάποιος εδώ μέσα να μου εξηγήσει το μέγεθος της ζημιάς που μπορεί να προκαλέσει μια επίθεση ηλεκρονικού πολέμου απο ένα άλλο κράτος;

  Πόσο εκτεθιμένοι είμαστε σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Πόσο γερά θα μας έχουν πιασμένους απο τα αχαμνά;

  Δεν λέω να μην ακολουθήσουμε την ψηφιακή εποχή αλλά ΠΡΩΤΑ να φροντίσουμε να αναπτύξουμε ΕΓΧΩΡΙΑ τις απαραίτητες υποδομές ψηφιακής άμυνας και προστασίας.

  Τόσο παράλογο είναι;

  Έχω αρχίσει να νιώθω λίγο Πόποτας τελευταία αλλά όλα αυτά δεν μου κάθοντε καθόλου καλά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Εμείς οι Ελλαδίτες το έχουμε λύσει το θέμα προ πολλού.... Προσλαμβάνουμε ΔΥ και τους πληρώνουμε με ...δανεικά!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Εμεις οι ελλαδιτες να ειμαστε πιο προσεκτικοι
  (Ο Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης γεννήθηκε το 1952 στο Πολύγυρο Ιωαννίνων και αποφοίτησε το 1974 από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων ως Ανθλγός (ΠΖ).)

  <Ε άντε και γαμήσου Στρατηγέ μου……Είσαι ανάξιος να φέρεις τον τίτλο σου!!!!
  by Λακεδαίμων Αππελαίος

  Έτσι του είπαν, έτσι κάνει. Άλλωστε, καριερίστας είναι, ένας ακριβοπληρωμένος υπάλληλος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο νέος αρχηγός του ΓΕΕΦ, αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, επισκέφθηκε το πρωί της Τετάρτης στρατιωτικές μονάδες και παρακολούθησε τις προετοιμασίες για τη στρατιωτική παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των εορτασμών για την ανεξαρτησία.
  Δασκαλεμένος προφανώς από την εθνομηδενιστική κυβέρνηση του ΑΚΕΛ, γύρισε απευθυνόμενος σε στελέχη και εφέδρους, ότι δεν θα επιτραπεί η εκφώνηση συνθημάτων πατριωτικού ή αντιτουρκικού χαρακτήρα κατά την διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης το πρωί του Σαββάτου.
  Ο αρχηγός του ΓΕΕΦ όμως ήρθε αντιμέτωπος με τις φωνές και τις έντονες αντιδράσεις των εφέδρων, που του είπαν ότι αυτό που τους ζητά είναι καθ' όλα παράλογο και διαβρώνει το φρόνημα. Αυτός, επέμεινε, λέγοντας ότι η Στρατονομία θα είναι σε επιφυλακή και θα συλλαμβάνει πάραυτα όποιον τολμήσει να μετάσχει στην εκφώνηση πατριωτικών συνθημάτων!
  Πάντως, παρά τις απειλές του διοικητή του ΓΕΕΦ, οι έφεδροι καθώς και άλλα στελέχη της Δύναμης δήλωσαν ότι θα φωνάζουν συνθήματα και ας τολμήσει η Στρατονομία να τους συλλάβει…

  Λακεδαίμων Αππελαίος | 29 Σεπτεμβρίου, 2011 at 15:03 | Κατηγορίες: ΕΛΛΑΣ| URL: http://wp.me/p1yOVZ-18F

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ε ρε ΕΑΤ-ΕΣΑ που χρειάζεται να δουλέψει για όσους έχουν 'ευέλικτη' άποψη περί πατριωτισμού...

  αλλά πού να βρεις τη σήμερον ημέρα τέτοιους: ούτε κάποιον έστω και με το ίδιο επίθετο δεν μπορείς να βρεις...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Δηλαδή κ. Νάση (άνευ τίτλου) "και πονάω και μ' αρέσει";

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. sterg

  Δίχως να γνωρίζω κάτι σχετικά,λές να παίζει κανένα ρόλο το γεγονός ότι ανήκει στη φουρνιά που έβγαλε ο Ιωαννίδης απο τη σχολή,λέγοντας μάλιστα στην αρχή ότι σε λίγα χρόνια θα έχουμε τους πρώτους ''γενίτσαρους'';

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.