29/9/11

Κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ιράν και PJAK ;

Το Ιράν και οι Κούρδοι μαχητές του PJAK( Κόμματος για την Ελεύθερη Ζωή του Κουρδιστάν) φέρεται να έχουν φτάσει κοντά στην επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με την διαμεσολάβηση της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν- KRG (πρώην Πρωθυπουργού KRG Νετσιρβάν Μπαρζανί) στην οποία και η Κουρδική Περιφερειακή Διοίκηση του ιρακινού Κουρδιστάν ορίζεται ως υπεύθυνη για την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ιράν με σκοπό την εφαρμογή της Συμφωνίας.
Κάτι τέτοιο είχε ζητηθεί από το Ιράν και παλαιότερα όμως ο Πρόεδρος της Κουρδικής Περιφερειακής Διοίκησης του ιρακινού Κουρδιστάν είχε απορρίψει την ιδέα, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη των Peshmarga μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο μεταξύ των Κούρδων.


Στην συμφωνία φέρεται οι Κούρδοι Μαχητές του PJAK να αποδέχονται τον τερματισμό των επιθέσεων κατά του Ιράν και επίσης να αποδέχονται τόν όρο ότι δεν θα χρησιμοποιούν το ιρακινό Κουρδιστάν ως βάση για την διείσδυση στο Ιράν

Το Ιράν με την σειρά του ως αντάλλαγμα θα τερματίσει τον βομβαρδισμό των παραμεθόριων περιοχών του Ιρακινού Κουρδιστάν. Αναφέρεται επίσης ότι εδώ και 10 ημέρες έχουν σταματήσει οι επιθέσεις και των δύο πλευρών.((Δημοσίευμα αγγλόφωνης Εφημερίδας Rudaw. η οποία εκδίδεται στην Ερμπίλ)

Παραθέτουμε σχετικό δημοσίευμα του Κουρδικού Ιστότοπου ekurd.net
Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατά την ομιλία του στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αναφέρθηκε στην μελλοντική σχέση ΗΠΑ-Ιράκ τονίζοντας πως οι ΗΠΑ θέτουν τέρμα στην πολεμική τους αποστολή στο Ιράκ .Το Ιράκ όπως κάθε κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, είναι ελεύθερο να λάβει τις δικές του αποφάσεις για το μέλλον του. Θα έχουμε μια κανονική σχέση με ένα κυρίαρχο κράτος που είναι μέλος της κοινότητας των εθνών. Αυτή η ισότιμη εταιρική σχέση θα πρέπει να ενισχυθεί με την υποστήριξή μας προς το Ιράκ , την κυβέρνηση του, τις δυνάμεις ασφαλείας του το λαό του.

Σε αυτές τις φράσεις ο αναλυτής (Michael Rubin) διαπιστώνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αφήνει περιθώρια ερμηνείας που επιτρέπουν σε συνδυασμό με άλλα γεγονότα την εξαγωγή του συμπεράσματος ότι οι ΗΠΑ αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο για την εγκατάσταση μιας μόνιμης αμερικανικής βάσης στο Ιρακινό Κουρδιστάν.

Η κυβέρνηση της περιφέρειας του Κουρδιστάν (KRG), έχει πιέσει σε χαμηλούς τόνους αλλά σταθερά τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση μιας τέτοιας βάσης Σε συνέντευξη Τύπου στην Ερμπίλ στις 22 Ιουνίου 2007 ο πρόεδρος του Ιράκ και της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν Τζαλάλ Ταλαμπανί είχε δηλώσει πως μια αμερικανική βάση θα διασφάλιζε την προστασία του Κουρδιστάν από εξωτερικές απειλές απο την μια πλευρά και από την άλλη πλευρά δεν θα επέτρεπε στους "τρομοκράτες" να αποσταθεροποιήσουν την ευρύτερη περιοχή .

Ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Διοίκησης του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί το επόμενο έτος είχε δηλώσει με την σειρά του ότι «Εάν οι ΗΠΑ ζητήσουν να παραμείνουν τα στρατεύματά τους στο Κουρδιστάν, πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο, ο λαός και η κυβέρνηση του Κουρδιστάν θα καλωσορίσουν θερμά την πρόταση αυτή.

Η παραμονή αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν γεννά ανησυχίες στο Ιράν και προς αυτή την κατεύθυνση έχει αναπτυχθεί διπλωματική προσπάθεια απο πλευράς της Κυβέρνησης της Περιφέρειας του Κουρδιστάν σε μια προσπάθεια να πειστεί το Ιράν ότι δεν υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.Αυτό συμβαίνει γιατί η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν δείχνει να ανησυχεί για τις ιρανικές φιλοδοξίες .Οι τελευταίες εξελίξεις δείχνουν ότι παρά την ενίσχυση τους οι δυνάμεις ασφαλείας (Peshmerga) δεν είναι ακόμα σε θέση να ελέγξουν την δράση των γειτονικών χωρών.

Η εγκατάσταση Αμερικανικών Βάσεων θα αποτελέσει τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.

Το στρατηγικό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για μόνιμη στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ είτε στο Ιράκ είτε και στην Περιφέρεια του Κουρδιστάν είναι έντονο και τούτο γιατί το Ιράν εξακολουθεί να συνιστά στρατηγική πρόκληση για τις Ηνωμένες Πολιτείες εξαιτίας του πυρηνικού προγράμματος του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούν βάσεις στο Κατάρ ,στο Κουβέιτ, στο Μπαχρέιν και στην Τουρκία αλλά υπάρχουν μεγάλα κενά στην ικανότητά της να παρέμβουν στο Ιράν. Η αμερικανική παρουσία στην περιοχή της Κασπίας είναι περιορισμένη και είναι απίθανο ότι το Αφγανιστάν θα επιτρέψει την παραμονή σε μόνιμη βάση αμερικανικών βάσεων μετά την αποχώρηση του Αμερικανικού στρατού ενώ ταυτόχρονα υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον του Πακιστάν και της Κίνας.

Η αμερικανική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή καθίσταται ολοένα και μικρότερη καθώς το Ουζμπεκιστάν έχει διακόψει την λειτουργία της αμερικανικής αεροπορικής βάσης και καθώς το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο Κιργιστάν τα επόμενα χρόνια.Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται την Τουρκία καθώς η Τουρκία φέρεται να ζητά υψηλό τίμημα για την αποδοχή της Αμερικανικής παρουσίας και γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική καθώς λ.χ. ζητά να έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο για αποστολές.

Στην συνέχεια του άρθρου του ο αναλυτής αναφέρεται στην Ρουμανία και στην πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της προκειμένου να δελεάσει τις ΗΠΑ (λ.χ. προσφέροντας μαι σειρά από διευκολύνσεις τόσο κατά την εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ όσο και κατά την απαγκίστρωση τους απο το Ιράκ, την θέση της απέναντι σε ζητήματα διαφθοράς και ασφάλειας). Η σύγκριση της πολιτικής αυτής με αυτή που ακολουθεί η Περιφερειακή Διοίκηση του Κουρδιστάν καταδεικνύει κατά τον αναλυτή τους λόγους δυσαρέσκειας των ΗΠΑ και την αιτία που μέχρι σήμερα δεν έχουν προχωρήσει στην κίνηση αυτή.

Σε όλα αυτά αξίζει να προστεθεί  η παρακάτω είδηση
ΤΕΧΕΡΑΝΗ - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να προστατεύσουν το Ισραήλ μέσω της ανάπτυξης της αντιπυραυλικής ασπίδας  του ΝΑΤΟ στην Τουρκία, ( δήλωση του Parviz Χασεμί,  στελέχους   Αρχηγείου Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν  στο πρακτορείο ειδήσεων Mehr)

4 σχόλια:

  1. Iran sends weapons and spies to South Kurdistan


    Monday, 26 September 2011 22:15
    SOUTH KURDISTAN, -- According to the Kurdish Regional Government’s Intelligence Service, Iran is sending its weapons and members of Intelligence Service (Etelaat) to the South of Kurdistan.

    This Iranian mission was accomplished through Bashmakh borders located between south and east of Kurdistan.

    According to the same source 500 weapons have been sent to south of Kurdistan and the Etelaat has positioned its units and secret agents in Sulemani.

    A member of Intelligence Service named as Mehdi has been sent to Sulemani to supervise the transition of these weapons.

    This report also has pointed to the mobilisation of the Iranian secret agents in South Kurdistan and Sulemani province.

    http://www.rojhelat.info/english/component/content/article/1629-iran-sends-weapons-and-spies-to-south-kurdistan

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. >>Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εμπιστεύονται την Τουρκία καθώς η Τουρκία φέρεται να ζητά υψηλό τίμημα για την αποδοχή της Αμερικανικής παρουσίας και γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική καθώς λ.χ. ζητά να έχει το δικαίωμα άσκησης βέτο για αποστολές.<<

    Πού θα πάει, κάποια στιγμή θα ωριμάσουν και οι κύριοι του Harvard και θα καταλάβουν ότι κάποια πράγματα δεν μπορούν ποτέ να γίνουν εν δυνάμει 'win-win' - όχι γιατί ο άλλος δεν μπορεί να δει τα θετικά από τη συνεργασία αλλά πολύ απλά γιατί ο άλλος έχει ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ προσδοκίες τόσο υψηλές που ΠΟΤΕ δεν μπορεί να θεωρήσει πως φτάνει σε σημείο μεσοπρόθεσμης ισορροπίας, συνεπώς ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ χώρος για expectations management ακόμα και αν σου αφήσει την εντύπωση πως ικανοποιήθηκε από τη συμφωνία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anaconda είναι πολλά τα μηνύματα
    1)Δεν υφίσταται μέτωπο Ιράν-Τουρκίας κατα των Κούρδων
    2)οι Pesmerga δεν είναι σε θέσει να ελέγξουν την περιοχή Καντίλ
    3)Δεν αναφέρεται τίποτα για την δράση των Κούρδων του PKK κατά της Τουρκίας
    4)Η Αμερικανική/ές βάσεις στο Κουρδιστάν θα πρέπει να θεωρούν/ται δεδομένο.Με ένα ακόμη δεδομένο ότι το PKK δεν έχει πλήξει τα αμερικανικά συμφέροντα και δεν αποτελεί για αυτά απειλή.

    Τα πράγματα περιπλέκονται ή γίνονται απλούστερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αν δεν υπάρχει υπόγεια συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας-Ισραήλ για να πληγεί το Ιράν, γίνονται σίγουρα απλούστερα γιατί απλά οργανώνεται το όποιο αρχικό μόρφωμα Κουρδικού κράτους.

    Αλλά, και να υπάρχει τέτοια συμμαχία, μήπως 'το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον';

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.