7/9/11

Εφημερίδα ‘Shqip’: «Η Ελλάδα χρηματοδοτούσε παράνομα τους τάφους των στρατιωτών»


Η αλβανική εφημερίδα ‘Shqip’ αναφέρεται  σε τηλεγραφήματα της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα, που δημοσιεύονται στο Wikileaks, και τα οποία πραγματεύονται  το ζήτημα των λειψάνων των ελλήνων στρατιωτών του αλβανικού μετώπου και τη θέληση της Ελλάδας για κατασκευή μνημείου σε χώρο της νότιας Αλβανίας.


Στο δημοσίευμα αναφέρεται εμπλοκή της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αλβανίας και του αρχιεπισκόπου Αναστάσιου, ο οποίος κατόπιν συνεννόησης με τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή προέβη σε εκταφή των οστών και στην κατασκευή μνημείου.

 Ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα:
«Η Αθήνα αρχικά ζήτησε την κατασκευή τεσσάρων νεκροταφείων στην νότια Αλβανία. Η Αλβανική κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση αυτή και προσφέρθηκε να δώσει άδεια ανέγερσης στην Ελλάδα ενός μνημείου στα Τίρανα.
Οι στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θάφτηκαν στην Αλβανία , στο πεδίο της μάχης. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί στρατιώτες συγκέντρωσαν τα θύματά τους στα Τίρανα, ενώ τα ιταλικά στρατεύματα τα πήραν πίσω στην Ιταλία.
Η Ελλάδα απέρριψε την πρόταση για το νεκροταφείο στα Τίρανα, η Αλβανία συμφώνησε τότε να επιτρέψει την κατασκευή ενός νεκροταφείου στο νότο. Αυτό για την αλβανική κυβέρνηση ήταν ένα σημαντικό θέμα, διότι οι τάφοι των ξένων στρατευμάτων βρίσκονται όλοι στα Τίρανα.
Οι Έλληνες αποφάσισαν για την κατασκευή δύο κοιμητηρίων στο νότο και κατόπιν επέλεξαν και ενός τρίτου το οποίο απέρριψε η Αλβανία και από το  Σεπτέμβριο του 2008 οι συνομιλίες παρέμειναν σε εκκρεμότητα».

Και ένα ακόμη:

«Σύμφωνα με τηλεγράφημα που έχει τα χαρακτηριστικά 06TIRANA662- 21-6-2006, ο ηγέτης της αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας Αναστάσιος Γιαννουλάτος  επισκέφθηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό  Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα και συζήτησαν για την ανέγερση του μνημείου. Μια μέρα  αργότερα, η αστυνομία με τους εισαγγελείς επέτρεψαν στους Αλβανούς να εισέλθουν στην εκκλησία, όπου βρίσκονταν τα οστά που κρατήθηκαν προσωρινά, ώστε να πραγματοποιηθεί νεκροψία.
Η ελληνική κυβέρνηση έκανε δήλωση, λίγες ημέρες αργότερα και είπε ότι οι εκταφές δεν χρηματοδοτήθηκαν από αυτήν, ούτε από τις προξενικές αρχές και ότι οι υπηρεσίες της δεν ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό.
Σύμφωνα με τον αμερικανό πρέσβη οι εκταφές χρηματοδοτήθηκαν από τους συγγενείς των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην Αλβανία.
Η δήλωση  της ελληνικής κυβέρνησης ομιλεί για χρηματοδότηση, ενώ δεν ομιλεί για το μνημείο».
--
Πηγή: Shqip

2 σχόλια:

  1. σε ότι αφορά Αλβανικά θέματα χωρίς να το θέλω μου έρχεται στο μυαλό η γνωστή ρήση του Μιλόσεβιτς

    Oι Αλβανοί καταλαβαίνουν μόνο με σφαλιάρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ουτε καν με σσαλιαρες! Μονο αν ακουσουν τον ηχο των ερπυστριων των αρματων και των κινητηρων των αεροπλανων θα γινουν "καλα παιδα".Αν ποτε ξεμπερδευσουμε τροπον τινα με τους Τουρκους θα ηταν καλο να κανουμε μια "βολτουλα" κατα Αλβανια μερια
    (πιθανον και στα Σκποπια) Οχι για κανενα αλο λογο αλλα για να ησυχασουν επιτελους η Κερκυρα,η Ηπειρος και η Μακεδονια μας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.