7/9/11

Τι «κάρφωνε» η πρεσβεία για τις επαφές με πολιτικούς Νέες αποκαλύψεις από το WikiLeaks για την Ελλάδα

Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ στην Αθήνα έστελνε αναφορές στην Ουάσιγκτον και σε άλλες διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ ανά τον κόσμο για τις επαφές που είχε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου για τις μεταρρυθμίσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια, την παρουσίαση εκ μέρους του κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις αλλαγές στα σώματα ασφαλείας και στις υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και τα σχόλιά της για τον «μυστηριώδη» κ. Μεϊμαράκη, την «παλιά φίλη» κυρία Μπακογιάννη, τις θέσεις βουλευτών της ΝΔ και την επαμφοτερίζουσα συμπεριφορά του ΛΑΟΣ.


Πολλά ονόματα ελλήνων πολιτικών και παραγόντων της δημόσιας ζωής «παρελαύνουν» μέσα από το νέο «πακέτο» διαβαθμισμένων τηλεγραφημάτων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που είδαν προ ημερών το φως της δημοσιότητας μέσω του WikiLeaks.

Η αλληλογραφία αυτή της πρεσβείας, αν και ενδεχομένως δικαιολογείται ως μέρος της αποστολής της, έχει ωστόσο περιεχόμενο που είναι ενδεικτικό όσον αφορά τα σημεία στα οποία επικεντρώνει η Ουάσιγκτον το ενδιαφέρον της στην Ελλάδα. Ετσι, πέρα από θέματα αμιγώς διμερούς ενδιαφέροντος, η ατζέντα της επεκτείνεται και σε θέματα ανώτατης Παιδείας, εσωτερικής πολιτικής, εγχώριου πολιτικού εξτρεμισμού κ.ά.

Σε όλα τα κείμενα εμφανής είναι η πεποίθηση του συντάκτη τους ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις αντιμετωπίζονται από την Ουάσιγκτον σε δύο επίπεδα: α) τη φιλική έναντι των αμερικανικών θέσεων στάση των πολιτικών και των διπλωματών με τους οποίους συνομιλεί η πρεσβεία και β) τον διάχυτο «αντιαμερικανισμό» στην ελληνική κοινή γνώμη. Τα τηλεγραφήματα που έχουν αποκαλυφθεί μέχρι στιγμής αφορούν τις περιόδους όπου πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα ήταν οι Τσαρλς Ρις (2004-07) και Ντάνιελ Σπέκχαρντ (2007-10).

Η Αννα και τα κολέγια
Λίγες μόλις ημέρες μετά τις εκλογές του 2009, σε «απόρρητο» έγγραφό της, με ημερομηνία 30 Οκτωβρίου, η πρεσβεία σχολίαζε ότι ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να χρησιμοποιήσει την κατάλληλη ρητορική ώστε να αποφύγει τον χαρακτηρισμό «αμερικανάκι» (the little Αmerican label).

Στις 22 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους, ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ ενημέρωσε με «εμπιστευτικό» έγγραφο την κεντρική υπηρεσία για τη συνομιλία που είχε με την κυρία Αννα Διαμαντοπούλου. Η υπουργός Παιδείας συζήτησε, μεταξύ άλλων, με τον συνομιλητή της και τον ρόλο που θα μπορούσαν να παίξουν οι ΗΠΑ στις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Για το θέμα της λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων φέρεται να είπε ότι απαιτείται αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας ότι «μια τέτοια αμφιλεγόμενη πρωτοβουλία θα προκαλούσε τέτοια κοινωνική αναταραχή που θα μπορούσε να διαλύσει το ΠαΣοΚ» . Από την πλευρά του ο κ. Σπέκχαρντ ζήτησε μετ΄ επιτάσεως από την ελληνίδα υπουργό την αναγνώριση των πτυχίων των αμερικανικών κολεγίων Deree και Αnatolia στην Ελλάδα.

Ο κ. Σπέκχαρντ άσκησε επίσης πιέσεις για την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα, για να λάβει την απάντηση από την κυρία Διαμαντοπούλου ότι στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η λειτουργία περισσότερων του ενός τεμενών.

Η «Σέχτα» και οι «Πυρήνες»
Σε εξαιρετικά καλό κλίμα φαίνεται να διεξήχθη στις 12 Νοεμβρίου 2009 η παρουσίαση του τότε υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τον κ. Σπέκχαρντ για την αναδιοργάνωση των σωμάτων ασφαλείας και των υπηρεσιών πληροφοριών, τουλάχιστον όπως προκύπτει από το «απόρρητο» έγγραφο της πρεσβείας με ημερομηνία 19 Νοεμβρίου του ιδίου έτους. Ακολούθησε την επόμενη ημέρα συνάντηση του υφυπουργού Σπύρου Βούγια με την Ντέμπορα Μακ Κάρθι, το «Νο 2» της πρεσβείας, οι οποίοι συζήτησαν θέματα μετανάστευσης, εκπαίδευσης αστυνομικού προσωπικού, αλλά και τα μέτρα εν όψει των διαδηλώσεων για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται αναφορά στις ελληνικές τρομοκρατικές οργανώσεις. Για την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» αναφέρεται ότι πρόκειται για μια οργάνωση που έχει «χαμηλού επιπέδου δράση», έχει όμως μαζικότητα και αποτελεί περισσότερο κίνημα παρά οργάνωση. Για τη «Σέχτα Επαναστατών» σημειώνεται ότι είναι η πλέον βίαιη οργάνωση, ενώ για τον «Επαναστατικό Αγώνα» επισημαίνεται ότι «έχει ιδεολογική βάση».

Ο «μυστηριώδης» και η «φίλη»
Ιδιαίτερα επικριτικός- έως καυστικός - εμφανίζεται στα σχόλιά του για τον τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ο επιτετραμμένος της πρεσβείας Τόμας Κάντριμαν. Σε αναφορά του με την ένδειξη «απόρρητο» και ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2006, ο αμερικανός διπλωμάτης χαρακτηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη «μυστηριώδη», που «κατανοεί ελάχιστα τα στρατιωτικά θέματα» και αφιερώνει την ενέργειά του στη ΝΔ και στις επερχόμενες- τότε - εκλογές. Ο Τόμας Κάντριμαν εκτιμά ότι ο τότε πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής τοποθέτησε στη θέση αυτή τον κ. Μεϊμαράκη για να συνεργαστεί με την «παλιά του φίλη και νέα υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη» ώστε να ξεπεραστεί η αντιπαλότητα μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Εξωτερικών. Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι το κενό ηγεσίας στο υπουργείο αναπληρώνεται από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου ναύαρχο Παναγιώτη Χηνοφώτη, τον οποίο η αμερικανική πρεσβεία προσέγγιζε «τακτικά» ως αξιόπιστο συνομιλητή σε σημαντικά θέματα. «Περνάει λίγο χρόνο στο γραφείο του» αναφέρει για τον κ. Μεΐμαράκη, σχολιάζοντας ότι «έχει κάνει ελάχιστα για να προωθήσει τα συμφέροντα της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα».

Αντιθέτως, άκρως εγκωμιαστικά είναι τα σχόλια για την Ντόρα Μπακογιάννη όταν ορίστηκε στην κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή υπουργός Εξωτερικών. Χαρακτηρίζεται από τον Τσαρλς Ρις «παλιά φίλη της Αμερικής» και «πιθανώς η πιο δημοφιλής δήμαρχος των Αθηνών από την εποχή του Περικλή» και «εν αναμονή διάδοχος» του Κώστα Καραμανλή στην ηγεσία της ΝΔ.

Σε άλλο «εμπιστευτικό» τηλεγράφημα αναφέρεται ότι σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία των F-16, Lockheed Μartin, και δημοσιεύματα του Τύπου η κυρία Μπακογιάννη «έδωσε σκληρή μάχη» για την αγορά των αμερικανικών μαχητικών, αλλά η επιλογή της απερρίφθη από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

«Ο ΛΑΟΣ να γίνει υπεύθυνο κόμμα»
Ενδιαφέρον επίσης εκδήλωσε η αμερικανική πρεσβεία για τις εξελίξεις στον ΛΑΟΣ, τις πιθανές μετατοπίσεις του ιδεολογικού του άξονα, με ιδιαίτερη έμφαση στην άμβλυνση της ακραίας εθνικιστικής και αντισημιτικής ρητορικής στελεχών του ώστε αυτό να εξελιχθεί σε ένα «μετριοπαθές» και «υπεύθυνο κόμμα». Η βουλευτής του ΛΑΟΣ κυρία Νίκη Τζαβέλα φέρεται να έκανε αναφορά στις σχετικές κατευθύνσεις που έδωσε προς τα στελέχη του κόμματος ο πρόεδρός του κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, όπως επίσης ότι ο ίδιος ζητούσε ενίσχυση των επαφών με αμερικανούς αξιωματούχους και άνοιγμα στην εβραϊκή κοινότητα της χώρας. Ακόμη, δεν απέκλειε μια μελλοντική συνεργασία του ΛΑΟΣ με τη ΝΔ, σε μια κεντροδεξιά συμμαχία, ύστερα από τη διαφαινόμενη λίγο πριν από τις εκλογές του 2009 εκλογική αποτυχία της δεύτερης.

Στα αξιοπερίεργα των αποκαλύψεων: Σύμφωνα με τα έγγραφα του WikiLeaks, η αμερικανική πρεσβεία ήλθε σε επαφή, στις 13 Ιουλίου του 2009, με τους βουλευτές της ΝΔ Απόστολο Τζιτζικώστα, Χρήστο Σταϊκούρα και Ελσα Παπαδημητρίου για να συζητήσει μαζί τους τα εσωτερικά του κόμματος και της κυβέρνησης. Οι δύο πρώτοι έδιναν λίγες πιθανότητες να προσέφευγε ο τότε πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές, ενώ η κυρία Παπαδημητρίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό.

Πώς έγινε η διαρροή 251.287 απόρρητων τηλεγραφημάτων
Ανεξέλεγκτα στο Διαδίκτυο κυκλοφορούν 251.287 απόρρητα τηλεγραφήματα του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών από τον φάκελο του WikiLeaks χωρίς να έχουν αφαιρεθεί- όπως κάνει το site για να προστατεύσει τους εμπλεκομένους και τις πηγές του- τα ονόματα αξιωματούχων και στοιχείων.Το «φιάσκο»,όπως το χαρακτηρίζουν αρκετοί,ξεκίνησε όταν το κλειδί αποκρυπτογράφησης του αρχικού ανεπεξέργαστου αρχείου του WikiLeaks διέρρευσε από δημοσιογράφο του «Guardian».Τον Φεβρουάριο του 2008 οι δημοσιογράφοι του «Guardian» Γουίλιαμ Λέι και Λουκ Χάρντινγκ κυκλοφόρησαν βιβλίο για τη συνεργασία τους με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασαντζ,και στο οποίο όπως αποδείχθηκε αποκάλυπταν τον κωδικό.Ο κωδικός,αναφέρει ο Λέι υπερασπιζόμενος εαυτόν,υποτίθεται ότι θα είχε απενεργοποιηθεί εντός ωρών.Τελικά όμως, όπως αποδείχθηκε,ο κωδικός λειτουργούσε και ο φάκελος των αρχείων ήταν προσβάσιμος στην αρχική,πλήρη μορφή του,με όλα τα ονόματα.Η υπόθεση οδήγησε σε αντιπαράθεση τη βρετανική εφημερίδα με το WikiLeaks,το οποίο δημοσίευσε ένα πολυσέλιδο κατηγορητήριο σε βάρος του «Guardian».Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι ήταν ευθύνη του WikiLeaks να φροντίσει ώστε ο «πρωτογενής» φάκελος να μην είναι προσβάσιμος στο κοινό.Προχθές,το WikiLeaks δημοσίευσε στο Twitter το εξής μήνυμα: «Απλετο φως στα 45 χρόνια της “διπλωματίας” των ΗΠΑ,ήλθε ο καιρός να ανοίξουν τα αρχεία για πάντα».Στη συνέχεια άρχισε να δίνει στη δημοσιότητα το σύνολο των αρχείων (ομαδοποιημένα ανά χώρα) που δεν είχαν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα.
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=417722 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.