24/10/11

Στερνό αντίο σε ακόμα ένα παλικάρι του 1974

Φωτογραφία
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟαντίο είπαν χθες οι συγγενείς, η Πολιτεία και ο λαός σε ένα ακόμα παλικάρι του 1974 που έπεσε ηρωικά κατά την τουρκική εισβολή, τον 23χρονο Ιωάννη Άντρου Σαββίδη. Η κηδεία του παλικαριού τελέστηκε χθες, με καθυστέρηση 37 χρόνων, από τον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής στην Κάτω Λακατάμια. Ο Άντρος, όπως τον φώναζαν οι συγγενείς, οι συμμαθητές και οι φίλοι του, γεννήθηκε το 1951 στο Καϊμακλί. Μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στην Εθνική Φρουρά και την αποστράτευσή του, άρχισε να κτίζει, όπως όλοι οι νέοι, τη ζωή και τα όνειρά του. Εργαζόταν ως ταπετσάρης αυτοκινήτων και πριν από την τουρκική εισβολή διέμενε μαζί με τη μνηστή και την οικογένειά του στο Κάτω Δίκωμο.

Με την εκδήλωση της εισβολής κατατάγηκε ως έφεδρος στο 361 Τ.Π. που είχε έδρα στην περιοχή Δικώμου - Συγχαρί. Στις 24 Ιουλίου 1974, μαζί με δύο άλλα άτομα πήγαν στο Δίκωμο για να μεταφέρουν συγγενικό τους πρόσωπο που παρέμεινε εγκλωβισμένο εκεί.

Φθάνοντας στο φράκτη της Μιας Μηλιάς, είδαν μία ομάδα στρατιωτών σε ένα ύψωμα, οι οποίοι, δυστυχώς, ήταν Τούρκοι στρατιώτες που άρχισαν να τους πυροβολούν. Προσπάθησαν να διαφύγουν και έφθασαν κοντά στο χωριό Συγχαρί στην τοποθεσία «Καππαρόβουνο», όπου αντιλήφθηκαν ενέδρα τουρκικών στρατευμάτων.

Οι Τούρκοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν εναντίον τους, με αποτέλεσμα ο Άντρος να τραυματιστεί στο λαιμό. Οι υπόλοιποι κατάφεραν έρποντας να απομακρυνθούν, αλλά ο άτυχος Άντρος, λόγω του τραυματισμού του, παρέμεινε στο αυτοκίνητο. Έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Δυστυχώς, οι γονείς του, Κυριάκος και Ανδρονίκη, έφυγαν από τη ζωή με τον αβάστακτο πόνο να ξαναδούν τον μονάκριβο γιο τους. Η εκταφή των λειψάνων του Άντρου πραγματοποιήθηκε από τάφο που εντοπίστηκε στην περιοχή «Καππαρόβουνος» στο Συγχαρί.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  24/10/2011

1 σχόλιο:

  1. Καλή ανάπαυση στο παλικάρι...
    Οι φίλοι μας τα ζώα, το βρίσκουν από αλλού στις μέρες μας για αυτό που κάναν σε εσάς τότε Άντρο. Καλή ανάπαυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.