27/10/11

Ο θρόνος περιμένει τον διάδοχο

Το νέο διάδοχο του θρόνου περιμένουν όλοι, φίλοι και αντίπαλοι των Αλ-Σαούντ από χθες, μετά την κηδεία του μακροβιότερου υπουργού Αμυνας στον κόσμο, του διαδόχου του θρόνου στη Σαουδική Αραβία, πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ, παρουσία προέδρων, αντιπροέδρων και μοναρχών χωρών.

 Μέλος της οικογένειας των Σαούντ αγγίζει τον τάφο του πρίγκιπα Σουλτάν Μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ. 

Η μάχη της διαδοχής ξεκίνησε χθες, μετά την κηδεία του... (φωτ. Reuters) Στα 49 χρόνια που διετέλεσε υπουργός Αμυνας, υπηρέτησε πέντε βασιλείς και άξια χαρακτηρίστηκε «ο ισχυρότερος άνδρας στο βασίλειο». Και αυτό οφειλείται στο γεγονός ότι το υπουργείο Αμυνας αποτελούσε και αποτελεί «κέντρο προστασίας των πετρελαίων, των Αλ-Σαούντ και της ασφάλειας της χώρας». Ο μακαρίτης, μάλιστα, το έκανε «κράτος εν κράτει». Είναι απορίας άξιον πώς κανένας βασιλιάς δεν τόλμησε να πειράξει αυτό το υπουργείο και γιατί δέχτηκε την υφυπουργία ο μεγαλύτερος σε ηλικία αδελφός του αποθανόντος, ο Αμπντούλ Αλ-Ραχμάν, γνωρίζοντας ότι αυτό παραβαίνει τον κανόνα της ιεραρχίας.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, καθήκοντα «υφυπουργού» Αμυνας και Αεροπορίας ασκούσε ο ίδιος ο γιος του αποθανόντος διαδόχου, ο πρίγκιπας Χάλεντ Μπιν Σουλτάν. Γιατί ήταν ευρύτερα γνωστό ότι το συγκεκριμένο είναι το «υπουργείο των ΗΠΑ».

Πιο ισχυρός ο «μικρότερος»
Από εκεί αρχίζει η μάχη της διαδοχής, αλλά δεν περιορίζεται μόνο εκεί. Είχαμε γράψει παλιότερα ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι, τα αδέλφια του βασιλιά Αμπντάλα, είναι μεγάλοι στην ηλικία. Και αυτή ήταν η αιτία που δημιούργησε το «πρόβλημα διαδοχής». Καθώς ο «νόμος της διαδοχής» εκεί επιβάλλει στο βασιλιά να παραδώσει το θρόνο στον αδελφό του και όχι στο γιο του. Φρόντισαν λοιπόν οι διάδοχοι, πριν πεθάνουν, να περάσουν τον έλεγχο βασικών υπουργείων (Αμυνας, Εσωτερικών, Εξωτερικών και της Εθνικής Φρουράς) στους γιους τους, δίνοντάς τους τα υφυπουργεία ή επιτελικά πόστα των υπουργείων.

Η κίνηση αυτή ερμηνεύεται από πολλούς ως ένδειξη ότι ο θρόνος σε λίγα χρόνια ίσως περάσει στο γιο του επόμενου βασιλιά. Γεγονός που θα προκαλέσει κόντρες με τα παιδιά των πρώην βασιλιάδων.

Ο πιο ισχυρός διάδοχος του θρόνου σήμερα είναι ο μικρότερος των άλλων διαδόχων, ο 76χρονος συντηρητικός υπουργός Εσωτερικών, Νάιγεφ Μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ. Και, σύμφωνα με Σαουδάραβες αναλυτές, ο Νάιγεφ κατάφερε να προηγηθεί των άλλων χάρη στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο κατά της Αλ Κάιντα, αλλά και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των άλλων «εσωτερικών απειλών», όπως αυτή της «αναίμακτης καταστολής» της «μικρής εξέγερσης» των Σαουδαράβων σιιτών στις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές.

Για το διάδοχο πρίγκιπα Νάιγεφ προβάλλεται η εικόνα ενός «συντηρητικού» και «θρήσκου», ο οποίος έχει εκφράσει «ορισμένες» διαφωνίες σε επιμέρους θέματα στις πολιτικές των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Η εικόνα αυτή προβαλλόταν από κέντρα προπαγάνδας στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία, κάθε φορά που έπεφτε ο κλήρος στο «διάδοχο». Η εικόνα του αυτή τον φέρνει πιο κοντά στη συντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας και καλλιεργεί προσδοκίες στο ισχυρό αντιαμερικανικό ρεύμα μέσα στον αραβικό κόσμο.

Βέβαια, δεν λείπουν και οι εκτιμήσεις ορισμένων ότι, με τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις που παραχώρησε ο βασιλιάς Αμπντάλα, όπως το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» στις γυναίκες, επέβαλε μια νέα πραγματικότητα στο συντηρητικό διάδοχο Νάιγεφ.

Οι «ανησυχίες» των ΗΠΑ
Αυτό όμως που ανησυχεί τους Αμερικανούς είναι η εχθρική στάση Νάιγεφ απέναντι στο διεθνές κίνημα των «Αδελφών Μουσουλμάνων». Κάποιοι μιλάνε για «μίσος», το οποίο μπορεί να προκαλέσει ταραχές μέσα στη Σαουδική Αραβία, καθώς το κίνημα διαθέτει ισχυρή παρουσία και στη χώρα. Αυτός είναι ο μόνος λόγος που ίσως οδηγήσει το βασιλιά Αμπντάλα να αναβάλει το διορισμό του Νάιγεφ ως διαδόχου για μετά το προσκύνημα στη Μέκκα. Ο ανώτατος μουφτής της Σαουδικής Αραβίας, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση στους μουσουλμάνους προσκυνητές να μη μεταφέρουν τις πολιτικές κόντρες στη Μέκκα.

Το «μίσος» αυτό έχει ανησυχήσει τους Αμερικανούς για έναν επιπλέον λόγο, ο οποίος έχει άμεση σχέση με τα αναμενόμενα αποτελέσματα των εκλογών στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Εκεί, τα αδελφικά κόμματα των Αδελφών Μουσουλμάνων πιθανόν να αποσπάσουν μεγάλες νίκες. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.