24/10/11

Κρίσιμες αποφάσεις

Οι αναμενόμενες στα μέσα της προσεχούς εβδομάδος, αποφάσεις του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωζώνης είναι από τις κρισιμότερες από την υιοθέτηση του ενιαίου νομίσματος. Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις στις αγορές δημόσιου και εταιρικού χρέους αποδεικνύουν σαφώς ότι η κρίση συνεχίζεται, η ανάπτυξη επιβραδύνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, εν μέρει λόγω της ύπαρξης κινδύνων δημόσιου χρέους σε ορισμένες χώρες, οι οποίοι έχουν επίσης αντίκτυπο στον τραπεζικό τομέα.

Αυτό που περισσότερο χρειάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση τη στιγμή αυτή, είναι να κινητοποιήσει όλα τα αναγκαία μέσα για να εξασφαλίσει τη μελλοντική σταθερότητα και ανάπτυξη αμέσως και πλήρως, επισημαίνουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών.
Είναι γνωστό ότι κατά τους προηγούμενους 18 μήνες, λήφθηκαν πολλές αποφάσεις μεγάλης εμβέλειας. Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη ζώνη του ευρώ και στην Ε.Ε. ως σύνολο, οι αποφάσεις αυτές θα πρέπει να αποτελέσουν ένα ενιαίο και ολοκληρωμένο σύνολο. Και κυρίως να εφαρμοστούν. Υπάρχει κίνδυνος η κρίση να καταστεί συστημική, προειδοποιούν οικονομολόγοι και πολιτικοί.
Σήμερα, είναι όσο ποτέ άλλοτε αναγκαίο να βρεθεί μια λύση που θα σπάσει τον φαύλο κύκλο των αμφιβολιών για τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους, για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι αποφάσεις πρέπει να είναι συνεκτικές και να εφαρμοσθούν από κοινού το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να φέρουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Μόνο εάν αντιμετωπισθούν ως σύνολο και ληφθούν ταυτόχρονα , θα μπορέσουν να αποδείξουν κατά τρόπο πειστικό ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να δώσει αποφασιστική απάντηση στα προβλήματα της Ελλάδας, να ενισχύσει τους μηχανισμούς προστασίας της ζώνης του ευρώ από την κρίση, να ενισχύσει το τραπεζικό σύστημα, ιδίως μέσω ανακεφαλαιοποίησης, να επισπεύσει την εφαρμογή πολιτικών που ενισχύουν τη σταθερότητα και ανάπτυξη και να οικοδομήσει μια περισσότερο εύρωστη και ολοκληρωμένη οικονομική διακυβέρνηση.
Οι συνεχιζόμενες αμφιβολίες σχετικά με την Ελλάδα συνέβαλαν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην υπονόμευση της εμπιστοσύνης στη δημοσιονομική σταθερότητα ολόκληρης της ζώνης του ευρώ.
Οι αμφιβολίες αυτές πρέπει να αρθούν αμέσως και οριστικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει και ορθώς, ότι η ευρωζώνη πρέπει να εξοπλιστεί πλήρως με τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε σενάριο κρίσης στο μέλλον.
Η ύπαρξη των κατάλληλων μέσων θα διεύρυνε το φάσμα εναλλακτικών λύσεων και θα παρείχε συγχρόνως τα πολύ αναγκαία εχέγγυα που θα καθησύχαζαν τους φορείς της αγοράς.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΛΑΚΟΥΤΣΗΣ - dplak@naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.