23/10/11

ΛΕΥΚΩΣΙΑ Οριοθετεί τις σχέσεις με Αίγυπτο και Λίβανο

Η κυπριακή ηγεσία απλώνει χείρα συνεργασίας στις δύο γειτονικές χώρες, περιμένοντας τα αποτε-λέσματα των γεωτρήσεων και σε άλλα "Οικόπεδα"

Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Κάιρο, ενώ έχει προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στη Λευκωσία τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Αντναν Μανσούρ, για
Κρίσιμες συνομιλίες για τις επόμενες κινήσεις, στην προσπάθεια έρευνας και εκμετάλλευσης πιθανών νέων κοιτασμάτων φυσικού αερίου και σε άλλα Οικόπεδα της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, θα έχει τις επόμενες ημέρες η Λευκωσία με Λίβανο και Αίγυπτο, ενώ το Ισραήλ, προβλέποντας ότι η ένταση στην περιοχή δεν είναι προσωρινή ενισχύει με νέα σκάφη το Πολεμικό Ναυτικό του, για να προστατέψει τα υποθαλάσσια κοιτάσματά του.


Καθώς η Λευκωσία περιμένει τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων από το φρεάτιο "Αφροδίτη" για να προχωρήσει στη δημοπράτηση νέων αδειών, θα επιχειρήσει να κλείσει την εκκρεμότητα που υπάρχει με τον Λίβανο για την οριοθέτηση της μεταξύ τους ΑΟΖ και να επαναβεβαιώσει τις ομαλές σχέσεις με την Αίγυπτο καθώς κάποια από τα Οικόπεδα που θα αδειοδοτηθούν πιθανόν να άπτονται της αιγυπτιακής ΑΟΖ.

Η Κύπρια υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, η οποία στις αρχές Νοέμβριου θα επισκεφθεί το Κάιρο, έχει προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στη Λευκωσία τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, Αντναν Μανσούρ, για να συζητήσουν το θέμα της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και να αναζητηθεί τρόπος ώστε η συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών να ενεργοποιηθεί και να καθησυχαστούν οι ανησυχίες και οι ενστάσεις που έχει η Βηρυτός θεωρώντας ότι η έναρξη γεωτρήσεων και η εκμετάλλευση κοιτασμάτων στην περιοχή πλήττει τα συμφέροντά της.

Απειλές από τη Χεζμπολάχ. Ο Λίβανος βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με το Ισραήλ και έτσι δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή, ενώ η Χεζμπολάχ, που ελέγχει πλέον την κυβέρνηση, έχει απειλήσει ότι θα πλήξει τις πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου εντός της ισραηλινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, στις αρχές Νοεμβρίου θα επισκεφθεί το Κάιρο, ενώ έχει προσκαλέσει τις επόμενες ημέρες στη Λευκωσία τον ΥΠΕΞ του Λιβάνου, Αντναν Μανσούρ, για να συζητήσουν. Οσον αφορά τον Δ. Χριστόφια, μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη όπου και θα συναντηθεί με τον Ντ. Ερογλου και τον γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν.
Το Ισραήλ, που διακήρυξε μονομερώς τον Ιούλιο την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τον Λίβανο στη βάση της γραμμής που υπήρχε στη συμφωνία Κύπρου-Λιβάνου, διαπιστώνει τώρα ότι η επόπτευση των θαλασσίων περιοχών που βρίσκονται τα κοιτάσματα Λεβιάθαν, Ταμαρ κλπ με τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη δεν αρκεί.

Καθώς το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό είχε οργανωθεί με σκοπό την προστασία της χώρας από απειλή προερχόμενη από τη θάλασσα, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες για την προστασία των εγκαταστάσεων στη θάλασσα δεκάδες μίλια από την ακτή.

Οπως έγινε γνωστό την Παρασκευή το Ισραήλ θα διαθέσει κατ' αρχήν 100 εκατομμύρια δολάρια για την προμήθεια νέων ελαφρών σκαφών, που θα συνδράμουν τα υποβρύχια κατηγορίας Dolphin για περιπολίες στην ισραηλινή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η ισραηλινή κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να ζητήσει συμμετοχή στη συνολική δαπάνη, από τις εταιρείες οι οποίες έχουν εξασφαλίσει τις άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογοναθράκων.

Τριμερής για Κυπριακό
  • "Μαγική εικόνα" υποτιθέμενης προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό επιχειρούν να δημιουργήσουν οι μεσολαβητές των Ηνωμένων Εθνών και η τουρκική πλευρά, εν όψει της τριμερούς συνάντησης του προέδρου Χριστόφια, του Ν. Ερογλου και του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν κι Μουν στη Νέα Υόρκη την επόμενη Κυριακή.
  • Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι η επιμονή της ελληνοκυπριακής πλευράς να προσέλθει σε μια τέτοια συνάντηση, που υποχρεωτικώς θα καθορίσει τα επόμενα βήματα, χωρίς να έχει εξασφαλισθεί μια ουσιαστική σύγκλιση σε βασικές πτυχές του Κυπριακού.
  • Ο κ. Ερογλου δήλωσε την Παρασκευή αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στη Νέα Υόρκη, ενώ ο κ. Ντάουνερ μετά την τελευταία συνάντηση Χριστόφια ?Ερογλου την Παρασκευή έκανε λόγο για "καλή πρόοδο σε κάποια θέματα" αλλά και για "δυσκολίες που παραμένουν".
  • Την επόμενη Κυριακή για ένα διήμερο οι κ. Χριστοφιας και Ερογλου θα συναντηθούν με τον γ.γ. του ΟΗΕ στο αγρόκτημα που διαθέτει ο διεθνής οργανισμός, το Greentree Estate Long Island, έξω από τη Νέα Υόρκη, εντελώς απομονωμένοι.
ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
nmeletis@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.