29/10/11

Οι ΗΠΑ συζητούν την παραχώρηση επιθετικών ελικοπτέρων στην Τουρκία

Η κυβέρνηση Ομπάμα βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με το αμερικανικό Κογκρέσο σχετικά με μια ασυνήθιστη πρόταση να παραχωρήσει επιθετικά ελικόπτερα των Πεζοναυτών των ΗΠΑ στην Τουρκία, δήλωσαν αξιωματούχοι την Πέμπτη, καθώς η Αγκυρα διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων για τις επιθέσεις κούρδων αυτονομιστών.

Η Τουρκία, χώρα-μέλος του NATO, ζητεί ελικόπτερα AH-1 SuperCobra για να αντικαταστήσει αυτά που έχει χάσει στην 27ετή σύρραξη με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η πρόταση της κυβέρνησης του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα προβλέπει ότι οι Πεζοναύτες θα αποκτήσουν δύο νέας τεχνολογίας επιθετικά ελικόπτερα τύπου Textron Inc Bell AH-1Z SuperCobra ενώ τρία ελικόπτερα που βρίσκονται σε υπηρεσία θα παραχωρηθούν στην Τουρκία, σύμφωνα με στελέχη του Κογκρέσου.

Οι αξιωματούχοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, λόγω της ευαίσθητης φύσης του ζητήματος και διότι δεν έχουν λάβει την άδεια να μιλήσουν για το θέμα επίσημα.

Η ιδέα να παραχωρηθούν οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ΗΠΑ σε κάποια άλλη χώρα είναι σπάνια, επισήμαναν.

Η πρόταση συζητείται ακόμη, καθώς ορισμένοι βουλευτές εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις ψυχρές σχέσεις το τελευταίο διάστημα ανάμεσα στην μουσουλμανική Τουρκία και το Ισραήλ, μεταξύ άλλων.

Τα ελικόπτερα τύπου AH-1W πωλούνταν ως πρόσφατα έναντι περίπου 10 εκατ.
δολαρίων. Η Τουρκία είχε αγοράσει 10 την δεκαετία του 1990. Τα ελικόπτερα του τύπου AH-1Z, που είναι μεγαλύτερα και δικινητήρια, πωλούνται έναντι περίπου 30 εκατ. δολαρίων, σύμφωνα με πηγές της στρατιωτικής βιομηχανίας.

Βάσει ενός νόμου που διέπει τον έλεγχο των εξαγωγών όπλων στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση πρέπει να ειδοποιεί 15 ημέρες πριν προχωρήσει σε σημαντικές εξαγωγές οπλικών συστημάτων προς οποιαδήποτε χώρα-μέλος του NATO το Κογκρέσο. Δεν είναι σαφές το πότε θα υποβληθεί η ειδοποίηση αυτή, καθώς οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Την περασμένη εβδομάδα, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές και χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον κούρδων ανταρτών στο βόρειο Ιράκ, δεσμευόμενος να ''εκδικηθεί'' το θάνατο 24 τούρκων στρατιωτών την 19η Οκτωβρίου, σε μια από τις πιο αιματηρές επιθέσεις μαχητών του PKK --το οποίο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ-- τα τελευταία χρόνια.,
http://www.maxhnews.com/content/7615 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.