28/10/11

Η μικρή και αδύναμη Κύπρος πήρε το ρωσικό δάνειο και σώθηκε. Η Ελλάδα γιατί δεν το έκανε;

Το ρωσικό δάνειο έφερε καλά νέα
Έπεσε το κόστος δανεισμού του δημοσίου με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 11,5% και 9,4%
Πλήρως έχουν καλυφθεί οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού δημοσίου για το 2011, ενώ σχεδόν ολόκληρες οι ανάγκες του 2012 θα καλυφθούν από το ρωσικό δάνειο, ανέφερε ο Φαίδων Καλοζώης.

Καλά σημάδια άρχισαν να διαφαίνονται στον ορίζοντα της Κυπριακής Οικονομίας αν και οι εκτιμήσεις είναι ακόμα ζοφερές. Ως θετική εξέλιξη καταγράφεται η μείωση του κόστους δανεισμού του κυπριακού δημοσίου όπου η απόδοση του 5ετούς κυπριακού κρατικού ομολόγου υποχωρεί από το 19% που ήταν στο 11,5% και του 10ετούς ομολόγου να μειώνεται από το 12,5% στο 9,4%. Αιτία αυτής της μείωσης δεν είναι άλλη από την ανακοίνωση της λήψης δανείου από τη Ρωσία ύψους 2,5 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΓΔΔΧ) του Υπουργείου Οικονομικών Φαίδωνα Καλοζώη, οι αποδόσεις των 5ετών και 10ετών ομολόγων του Κυπριακού δημοσίου στη δευτερογενή αγορά παρουσιάζουν από το τέλος Αυγούστου, όταν ανήλθαν σε ιστορικά ψηλά επίπεδα, μέχρι και σήμερα, μια σταθερή και συστηματική βελτίωση, γεγονός όπου, κατά τη γνώμη του, «μια σταθερή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών» προς την κυπριακή οικονομία, είπε ο κ. Καλοζώης. Σημείωσε δε, πως η βελτίωση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου «ξεκίνησε με την ανακοίνωση για τη λήψη του ρωσικού δανείου», που είχε θετική επίδραση στους επενδυτές.
Μάλιστα, ο κ. Καλοζώης εξέφρασε αισιοδοξία ότι το κόστος δανεισμού της Κύπρου θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο στις αρχές του νέου έτους «όταν μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε το ρωσικό δάνειο και επιδιώξουμε δανεισμό αρχικά από την εγχώρια αγορά και στη συνέχεια από το εξωτερικό». Σημείωσε ότι «το ρωσικό δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση κυπριακών ομολόγων που κατέχουν ξένοι επενδυτές», κάτι που αναμένεται, όπως είπε, να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καλοζώης, οι χρηματοδοτικές ανάγκες του κυπριακού δημοσίου για το 2011 «έχουν καλυφθεί πλήρως», ενώ «σχεδόν ολόκληρες» οι ανάγκες του 2012 «θα καλυφθούν από το ρωσικό δάνειο», ενώ ανακοίνωσε ότι το ΓΔΔΧ επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σενάρια, που περιλαμβάνουν και το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων και ανάλογα με τις εξελίξεις θα υλοποιείται το κατάλληλο σενάριο.

Η σημαντική επιτυχία της 30ής Σεπτεμβρίου
Αναφορικά με ομόλογο που λήγει στις 27 Φεβρουαρίου του 2012, αξίας 550 εκ. ευρώ, ο κ. Καλοζώης είπε ότι η απόδοσή του ήταν στο 15,5% τον Αύγουστο και τώρα είναι γύρω στο 10,5%. Επιπλέον, ανέφερε ότι στη μείωση του κόστους δανεισμού της Κύπρου συνέβαλε και η «σημαντική επιτυχία» που υπήρξε στην έκδοση χρέους στην εγχώρια αγορά «όταν στις 30 Σεπτεμβρίου ανακοινώσαμε τη δημοπρασία γραμματίων αξίας 100 εκατομμυρίων ευρώ και στο τέλος πωλήσαμε 245 εκ. ευρώ», λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπήρξε, προσθέτοντας ότι «όλα τα στοιχεία που αφορούν τη χρηματοδότησή μας παρουσιάζουν βελτίωση, η οποία αντικατοπτρίζεται στη μείωση των αποδόσεων των κυπριακών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά».
Ανέφερε, ωστόσο, ότι «κάποιος θα πρέπει να λάβει υπόψη και τη γενικότερη αβεβαιότητα και τη δυσπιστία που υπάρχει ανάμεσα στους επενδυτές εξαιτίας του προβλήματος χρέους στην Ευρωζώνη, το οποίο με τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ αναμένεται πως θα ξεκαθαρίσει και θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η εμπιστοσύνη των επενδυτών, γενικά».

Διστακτικοί οι επενδυτές
Όπως εξήγησε, η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη προκαλεί μιαν αποστροφή των επενδυτών από τα κρατικά ομόλογα και ως συνέπεια είναι η αύξηση των επιτοκίων στους μικρούς εκδότες ή στους εκδότες που δεν έχουν την αξιολόγηση ΑΑΑ που έχει, για παράδειγμα, η Γερμανία.
Όσον αφορά τον προγραμματισμό που υπάρχει σε σχέση με τις εκδόσεις χρέους το 2012, ο Προϊστάμενος του ΓΔΔΧ είπε ότι καταρτίστηκε πρόγραμμα «μεσοπρόθεσμου πλέον δανεισμού λόγω της κρίσης που υπάρχει στην Ευρωζώνη» και πρόσθεσε πως «οι ανάγκες του 2011 έχουν καλυφθεί πλήρως», ενώ «σχεδόν ολόκληρες» οι χρηματοδοτικές ανάγκες του 2012 «θα καλυφθούν από το ρωσικό δάνειο».
Πρόσθεσε, όμως, ότι «δεν θα περιμένουμε να ξοδέψουμε το ρωσικό δάνειο, καθώς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας για δανεισμό με στόχο να καλύψουμε και ανάγκες του 2013, αν μπορέσουμε».

Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος
Σε σχέση με το δημόσιο χρέος που ωριμάζει το 2013, ο κ. Καλοζώης στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι αυτό ανέρχεται σε 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων το 1,5 δισ. ευρώ είναι δάνειο που λήγει τον Ιούνιο του 2013, το οποίο αφορά «ομόλογο που πουλήσαμε το 2009» στο Λονδίνο «και θα επιδιώξουμε να καλύψουμε μέρος του από το 2012».
Ανέφερε, επίσης, ότι μέρος του δανείου του 1,5 δισ. ευρώ κατέχουν κυπριακές τράπεζες που συμμετείχαν στη δημοπρασία που έγινε στο Λονδίνο και σημείωσε ότι από τα 2,3 δισ. ευρώ, τα 750 εκ. ευρώ αφορούν εσωτερικό δανεισμό.
Είπε ακόμη ότι το Υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται διάφορα εναλλακτικά σενάρια που περιλαμβάνουν και το «κούρεμα» που θα γίνει στο ελληνικό δημόσιο χρέος και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. «Έχουμε πολλά εναλλακτικά σενάρια, τα οποία υλοποιούμε ανάλογα με τις εξελίξεις», πρόσθεσε. Ο κ. Καλοζώης είπε, τέλος, ότι «είμαστε σε διαρκή επαφή με επενδυτικές τράπεζες και μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες να εκδώσουμε κυπριακά ομόλογα θα το πράξουμε, αλλά με την αστάθεια», όπως είπε, «που υπάρχει σήμερα στην αγορά δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει τον χρόνο».
Σημερινή

4 σχόλια:

  1. ερχεται οπως φαινεται και αυτο αλλα πιθανως και το Κινεζικο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα έμαθες Σέργιε; Η Γερμανία λέει- βγήκε κατά 55 δις πλουσιότερη, από ένα λογιστικό λάθος!!!
    Είχαν λέει προσθέσει κατά λάθος (!) μια ζημιά τράπεζας, δύο φορές...
    Θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν τον λογιστή που το ανακάλυψε.
    Αντε και στα δικά μας..
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εσυ τα εμαθες Ελινα?
    Η Γερμανια οδευει ,σαν χωρα επικινδυνη στις διεθνεις ισορροπιες,σε ζεστη αρκουδενια αγκαλια,που την εχει γνωρισει και παλαιοτερα.Εμεις απλα με την λαμογια στην χωρα μας βοηθαμε τοσοδουλη στο σχεδιο.Ειναι και η ...προσφορα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και συμπληρωνω το σχολιο μου απο μια προβλεψη διαλυσης της ευρωπαικης Ενωσης απο ενα πολυ αξιοπιστο προσωπο.
    -----------------
    Rogoff: Καλή προσπάθεια αλλά η Ελλάδα θα φύγει απ' το ευρώ στα επόμενα 10 χρόνια
    Σάββατο, 29 Οκτώβριος 2011 17:50
    Ο γνωστός οικονομολόγος και καθηγητής του Χάρβαρντ Ken Rogoff θεωρεί πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έκαναν τίποτε περισσότερο από το να αγοράσουν λίγο χρόνο και πιστεύει πως το πρόβλημα παραμένει έντονο στην ευρωζώνη - Ακόμη περισσότερο, θεωρεί πως το μεγάλο ερώτημα είναι αν σε δέκα χρόνια από σήμερα οι χώρες που βρίσκονται τώρα στην ευρωζώνη θα έχουν παραμείνει και κατά τη γνώμη του η απάντηση είναι πως όχι.
    Μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια βλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.
    XrimaNews.gr

    [ Βιογραφικο του Rogoff για το αξιοπιστο του προσωπου=
    http://www.economics.harvard.edu/faculty/rogoff/Biography_Rogoff ]

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.