31/10/11

Τη στήριξη της Ρωσίας ζητεί ο Ασαντ

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Ασαντ ζήτησε σήμερα από τη Ρωσία να συνεχίσει να τον υποστηρίζει απέναντι στη Δύση, όσον αφορά τα μέτρα καταστολής των διαδηλώσεων στη χώρα του.

«Πάνω από όλα υπολογίζουμε στην υποστήριξη της Ρωσίας, μια χώρα με την οποία μάς συνδέουν στενές σχέσεις. Ο ρόλος της Ρωσίας είναι άκρως σημαντικός», τόνισε ο Ασαντ σε συνέντευξή του στη ρωσική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Από τις πρώτες ημέρες της κρίσης βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική κυβέρνηση. Ενημερώνουμε τους Ρώσους φίλους μας λεπτομερώς για την εξέλιξη της κατάστασης».
Η έκκληση Ασαντ διατυπώνεται λιγότερο από ένα μήνα μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ ότι ο Σύρος πρόεδρος ή πρέπει να δεχθεί μεταρρυθμίσεις ή να παραιτηθεί.
Ωστόσο, η Ρωσία συνεχίζει να υποστηρίζει τη Συρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχει μπλοκάρει μέχρι τώρα όλες τις προτάσεις για επιβολή κυρώσεων εναντίον της.
Η βία στη Συρία δεν μπορεί να συνεχιστεί, διεμήνυσε από την πλευρά του το Πεκίνο, με τον απεσταλμένο της Κίνας στη Μέση Ανατολή, Βου Σίκε, να προειδοποιεί το καθεστώς Ασαντ κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Δαμασκό για τον κίνδυνο από τη συνέχιση της καταστολής των διαδηλώσεων.
Όπως έκανε γνωστό σε δηλώσεις του στο Κάιρο ο Κινέζος απεσταλμένος, επεσήμανε σε ανώτερους αξιωματούχους της Συρίας τον κίνδυνο της κατάστασης, η οποία, όπως τόνισε, δεν πρέπει να συνεχιστεί. Ταυτόχρονα υπογράμμισε στο καθεστώς του Μπασάρ αλ-Ασαντ ότι πρέπει να σεβαστεί και να εκληρώσει τις προσδοκίες και τις νόμιμες διεκδικήσεις του συριακού λαού.
Ο Κινέζος απεσταλμένος που επισκέφθηκε προχθές, Πέμπτη, τη Δαμασκό, πρόσθεσε ότι η χώρα του υποστηρίζει την πρόταση του Αραβικού Συνδέσμου για διάλογο ανάμεσα στο καθεστώς και τους αντιπάλους του, ορισμένους από τους οποίους συνάντησε ο ίδιος ο Βου.
«Η Συρία πρέπει να επιδείξει κάποια διαλλακτικότητα στο θέμα αυτό για να βοηθήσει τον Αραβικό Σύνδεσμο να υλοποιήσει την πρότασή του», απάντησε ο Βου σε δημοσιογράφο, ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι το συριακό καθεστώς πρέπει να διαπραγματευτεί με τις εξόριστες ομάδες της αντιπολίτευσης.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο άσκησης βέτο από την Κίνα σε άλλες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Βου αφού προειδοποίησε για τον κίνδυνο από τη συνέχιση των μέτρων καταστολής, απάντησε ως εξής: «Η διεθνής κοινότητα πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία της Συρίας και η Κίνα θα συνεχίσει τις προσπάθειές της διεθνώς, αλλά και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την εξεύρεση λύσης».
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.