17/10/11

Γαλλογερμανικές έριδες για εξοπλιστικά προγράμματα προς την Αθήνα


Γαλλική φρεγάτα.
Γαλλική φρεγάτα.
Αμβούργο: Δυσφορία φέρεται να έχει προκαλέσει -όπως τουλάχιστον υποστηρίζει το γερμανικό Spiegel- «προσφορά της Γαλλίας» στην Ελλάδας για «κατ' αρχήν δωρεάν» παράδοση 2-4 γαλλικών φρεγατών στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο αποκλειστικές πληροφορίες, υποστηρίζει πως η γερμανική εξοπλιστική βιομηχανία απευθύνθηκε στη γερμανική καγκελαρία αντιδρώντας για τη φερόμενη γαλλική προσφορά.

Το Παρίσι, σύμφωνα πάντοτε με τα όσα αναφέρει το περιοδικό, έχει προσφερθεί να παραδώσει στην Αθήνα δύο έως τέσσερις σύγχρονες φρεγάτες για πέντε χρόνια, χωρίς αντίτιμο -καθώς η χώρα δεν είναι σε θέση να πληρώσει τα απαιτούμενα 300 εκατ. ευρώ για κάθε πλοίο.

Μετά τα πέντε χρόνια, η Ελλάδα είτε θα πληρώσει για να αποκτήσει τα πλοία με έκπτωση 100 εκατ. ευρώ, είτε οι φρεγάτες θα επιστρέψουν στην Γαλλία, υποστηρίζει το Spiegel.

Γερμανική εξοπλιστική εταιρεία φέρεται να έστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στη γερμανική καγκελαρία, ζητώντας να σταματήσει η διαδικασία -υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως εάν προχωρήσει υπάρχει ο κίνδυνος να έχει χρηματοδοτηθεί τελικά, έστω και εν μέρει, «με χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων» εξαιτίας του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.


4 σχόλια:

  1. Ξέρουν πολὺ καλὰ τὶ κάνουν οἱ γάλλοι. Ἡ Ἑλλὰς πρέπει νὰ ὑπάρχη, ὡς ἀσπῖδα τῆς Εὐρώπης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βέεεεεβαια. "Η Ελλάς πρέπει να υπάρχει, ως ασπίδα της Ευρώπης" αλλά.....με το αζημίωτο. Να αρμέξουμε την "ασπίδα" για μερικές γενιές ακόμα (και για πάντα ακόμα καλύτερα).
    Αν η Ευρώπη ήθελε ασπίδα θα καθόριζε τα όρια της επικράτειας της, θα ξεκαθάριζε ότι δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες και κουραφέξαλα στο Αιγαίο και θα έκανε ξεκάθαρο ότι άσχετα με το ποιος είναι και δεν είναι στο ΝΑΤΟ κάθε επίθεση, πρόκληση ή αμφισβήτηση της κυριαρχίας χώρας-μέλους της ΕΕ αποτελεί επίθεση στο σύνολο της ένωσης και όχι "διμερής διαφωνία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι πολύ απλό ας κάνουν και οι Γερμανοί μία παρόμοια προσφορά φρεγάδας με βλήμα scalp βεληνεκούς 1000 χιλιομέτρων να τους πληρώνουμε μετά απο 5 χρόνια και βλέπουμε.
    Τώρα ως αναφορά το δάνειο που θα πάρουμε απο τις χώρες της ευρωζώνης δεν είναι άτοκο και δεν είναι δωρεάν αρα τι το μπερδεύουν οι Γότθοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η διαφορά είναι ότι η Γαλλία εκτός από παγκόσμια ήταν πάντα Μεσογειακή δύναμη και με ιστορική παρουσία στην Ανατολή από αιώνες. Γι' αυτό καταλαβαίνουν τι θα πει άμυνα Ευρώπης από την Γεωγραφική αυτή μεριά. Οι Γερμανοί πάντα ήθελαν και αυτοί μια έξοδο προς τα εδώ. Ήλπιζα με την ΕΕ ότι αυτά θα επιλύονταν, θα αποτελούσαν παρελθόν. Δυστυχώς δεν υπάρχει ΕΕ. Μόνο οι παραδοσιακές Μεγάλες Δυνάμεις. Μπορεί να έχουμε τις ευθύνες μας για πολλά πράγματα αλλά μέχρι ενός ορίου. Από κει και πέρα άλλοι χτυπάν τον ρυθμό. Δεν μπορέσαμε να βαρέσουμε τον δικό μας. Ακολουθάμε ή μάλλον περιμένουμε τον νικητή για να πάμε μαζί του. Θλίψη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.