5/10/11

Οδηγούν στην αυτοκτονία τη γενιά της Δημοκρατίας

της Ελίνας Γαληνού
Τα πράγματα πλέον δεν είναι αστεία. Από φήμες διάχυτες για "κάποιες αυτοκτονίες", φτάσαμε σε καθημερινές τραγωδίες... Νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, αποφασίζουν να βάλουν τέρμα στη ζωή τους. Κάποτε, ακούγαμε για αυτοκτονίες σε χώρες του Βορρά, όπου η γκριζάδα του ουρανού είναι καθημερινό σταθερό τοπίο. Ποτέ δεν είχαμε φανταστεί ότι θα έχουμε έξαρση αυτοκτονιών στην Ελλάδα του ήλιου και του γαλάζιου ουρανού. Και όμως, οι κάποιες διάχυτες φήμες στην αρχή της διετίας, τώρα έγιναν βεβαιωμένες καθημερινές τραγωδίες.
Νέοι άνθρωποι, στη μέση της παραγωγικής τους ζωής, αυτοκτονούν λόγω..αδιεξόδου. Η ερώτηση που ανακύπτει από αυτό το δραματικό φαινόμενο είναι μια. Τελικά, οι Ελληνες άρχισαν να λυγίζουν;
Είναι ίσως το χειρότερο πλήγμα που θα μπορούσε να συμβεί σ΄αυτή τη χώρα, όπου το γέλιο, η αισιοδοξία και η ανεμελιά, κυριαρχούσαν λίγο καιρό πριν. Οι Ελληνες, αυτός ο θαρραλέος λαός, άρχισε να βλέπει αδιέξοδο χωρίς επιστροφή, ή του κόστισε το ξεβόλεμα απ΄αυτά που είχε συνηθίσει; Οπωσδήποτε μια ανατροπή, έστω και με διαβαθμίσεις στη ζωή καθενός μας, είναι αρκετά επώδυνη και οι αντοχές των ανθρώπων, διαφέρουν. Θα μου πείτε, η μακριά περίοδος ευημερίας και σιγουριάς, κάνει τις αντιστάσεις χαλαρές οπότε, απελπίζεσαι με τα πρώτα ζόρια. Αυτή είναι ίσως μια πρώτη επιφανειακή ερμηνεία του φαινομένου, που όμως δεν συνάδει ούτε με τον χαρακτήρα των Ελλήνων, ούτε με την παράδοση ενός ανδρείου λαού. Μάλλον τους "τιμωρούς" μας βολεύει περισσότερο...
Οχι, οι Ελληνες δεν αυτοκτονούν επειδή έχασαν τα προνόμια και τη βολή τους. Η Ιστορία τους, είναι γεμάτη τέτοιες περιπτώσεις ανατροπών και ακόμα σκληρότερων ακόμα, σε εποχές με πολύ λιγότερα μέσα και ευκολίες. Δεν αυτοκτόνησαν οι πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου που ξεριζώθηκαν από τις πατρίδες τους, ας πούμε. Επέζησαν από εποχές διωγμών και καταστροφών άνθρωποι που δεν είχαν ούτε τα σημερινά τεχνικά μέσα για να κινηθούν ή να επικοινωνήσουν. Αναστήθηκαν γενιές πάνω σε αποκαίδια πολέμων, με αφάνταστες στερήσεις υλικών αγαθών και χωρίς καθόλου χρήματα και έδωσαν στην κοινωνία ευηπόλυπτους ανθρώπους, δημιουργικούς και άξιους. Τι ήταν αυτό που τους κράταγε το ηθικό ακμαίο και αλύγιστο; Μα τι άλλο, από την πίστη στο μέλλον. Την πίστη ότι μπορεί να αλλάξει κάτι σ΄αυτόν τον κόσμο με τη δική τους συμβολή, αξιοποιώντας θετικές και αρνητικές εμπειρίες.
Αυτό τώρα, πάει να χαθεί, σαν κάποιος να προσπαθεί να το βουλιάξει. Και είναι το μεγαλύτερο έγκλημα, μια γενοκτονία που συντελείται προσεκτικά χωρίς να βάψει με αίμα κανένας ένοχος τα χέρια του. Ετσι, δεν θα υπάρξουν και ίχνη ενοχής στο μέλλον για κανέναν. Ετσι, θα περάσει ίσως στην Ιστορία ότι οι Ελληνες, μόλις έχασαν τα χρήματά τους, διαλύθηκαν σαν καπνός...
Βλέποντας τις ηλικίες των συνήθων θυμάτων, σκέφτεται κανείς άμεσα κάτι. Είναι δυστυχώς νέοι, που είτε γεννήθηκαν στη μεταπολίτευση, είτε μεγάλωσαν σ΄αυτήν. Νέοι που πίστεψαν στην παλινόρθωση της Δημοκρατίας, που επένδυσαν τις ελπίδες τους στην Ενωμένη Ευρώπη η οποία με τη συνεργασία όλων των κοινωνιών, θα ξεπερνούσε κάποτε τους εφιάλτες των πολέμων. Τώρα, στην Ελλάδα που βρίσκεται δέκα χρόνια μέσα στο ευρώ και τριάντα μέσα στην Ευρωπαική Ενωση, οι εφιάλτες επιστρέφουν με άλλη εκδοχή. Ενα καινούριο στύλ πολέμου και αλληλοεξόντωσης, λαμβάνει χώρα στον λεγόμενο πολιτισμένο κόσμο, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που διατύπωσε κάποτε ο Αινστάιν. "Δεν ξέρω με τι θα γίνει ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, αλλά σίγουρα ο τέταρτος, θα γίνει με ρόπαλα και πέτρες όπως γινόταν στις προιστορικές κοινωνίες".
Ας ξέρουν όμως όλοι, ακόμα και κείνοι που μας λοιδωρούν τόσο ανάλγητα σ΄αυτή τη δύσκολη καμπή μας, ότι η Ελλάδα δεν θα είναι το μοναδικό θύμα σ΄αυτό το παιχνίδι. Γι΄αυτό, ας μην εφησυχάζουν ότι η συμφορά μας, είναι η επάξια τιμωρία μας, όπως έκαναν κάποτε και με την Αλωση της Πόλης. Οι συμφορές δεν έχουν τόπο και πατρίδα και αλίμονο σε όποιον τις υποτιμά όταν βλέπει πως κάπου συμβαίνουν. Μηδενί συμφορά ονειδίσεις, κοινή γάρ η τύχη και το μέλλον, αόρατο. Διότι και αυτοί όπως εμείς, έχουν κοινωνίες ανθρώπων και νέους....

10 σχόλια:

  1. Το σκίτσο είναι φοβερό, είναι ο έλληνας της μεταπολιτευτικής περιόδου, οπότε όπως φαντάζομαι έχει και πολλές πιθανότητες να επιζήσει τελικά!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί, επειδή οι γάτες είναι εφτάψυχες;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα επιζήσει ως θλιβερή ανάμνηση, μέσα στην ένδοξη ιστορία μας, αυτό υπονοώ Ελίνα μου, βιολογικά έχει τινάξει τα πέταλα προ πολλού, απλώς κάποιος πρέπει να του πεί τον ακριβή χρόνο και τόπο της ταφής του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πριν χρόνια διάβασα ένα πραγματικό περιστατικό με κάποιον που είχε εμμονή να αυτοκτονήσει, αλλά κάθε απόπειρα του αποτύγχανε για ανεξήγητους λόγους. Και ενώ ήταν για το Gines αποτυχημένης απόπειρας αυτοκτονίας, αποφάσισε να δώσει οριστικό τέλος στα τυχαία ενδεχόμενα σωτηρίας του.

    Έτσι
    Αγόρασε όπλο
    Αγόρασε δηλητήριο
    Αγόρασε Σχοινί για κρέμασμα
    Και κατευθύνθηκε σε ένα δένδρο πού έγερνε πάνω από ένα βαθύ σημείο ποταμού, δεδομένου ότι δεν γνώριζε μπάνιο και αν όλα πήγαιναν στραβά θα έπεφτε στο ποτάμι και θα πνιγόταν.

    Κρέμασε λοιπόν την θηλειά στο δέντρο και την πέρασε στον λαιμό του και αφού ήπιε το δηλητήριο, πυροβόλησε τον κρόταφό του πηδώντας προς τον ποταμό.

    Ξύπνησε στην όχθη ξεβρασμένος από το ποτάμι, έχοντας υποστεί πλύση στομάχου από το δηλητήριο, γιατί έπεσε στο νερό όταν η σφαίρα χτύπησε το σχοινί την ώρα που έπεφτε στο κενό...
    .. και αγανακτισμένος αναγκάστηκε να συνεχίσει να καταστρώνει σχέδια αυτοκτονίας, ελπίζοντας μια μέρα να τα καταφέρει.

    (Αυτό για την χώρα και την τύχη που θα χρειαστούμε για να επιβιώσουμε. Με όλο τον σεβασμό για τους πολλούς ανθρώπους που κάνουν το απονενοημένο διάβημα, αφού έχουμε να κάνουμε με οικονομικούς δολοφόνους).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι μόνο οικονομικούς δολοφόνους, αλλά και δολοφόνους ψυχών Georgia.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσο τραγική και αν αποδεικνύεται καθημερινά αυτή η κρίση,χρειαζόταν.

    Θα βγούν πολλά καλά απο αυτή την ιστορία,και δεν εννοώ τα εγκλήματα που βαφτίζουν διάσωση της Ελλάδας αλλά αυτά που θα ακολουθήσουν και εκείνα που θα ''μείνουν''.

    Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι το αποκορύφωμα της καταστροφής που ξεκίνησε απο τη μεταπολίτευση και μετά,τόσα χρόνια λίγοι αντιλήφθηκαν τον κίνδυνο και ελάχιστοι τους πίστεψαν.

    Θα σας μεταφέρω μια μαντινάδα μιας περήφανης ηλικιωμένης απο την Κρήτη:

    Με τα όπλα τους δεν κατάφεραν να πάρουν το νησί μας,με τα λεφτά τους όμως πήρανε μέχρι και την ψυχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Georgia
    οποιος δεν θελει να ζημωσει 5 μερες κοσκινιζει ιδιως οταν αφορα η¨"αυτοκτονια" γυναικα οπου το θεατρο παει και ερχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αυτό που με τρομάζει είναι ισοπεδωτικές απόψεις του τύπου καλά να πάθουμε, συναινέσαμε, ψηφίζαμε λαμόγια, διαφθαρήκαμε και χάσαμε την ψυχή μας.
    Νομίζω πως αυτές οι γενικεύσεις δεν ενέχουν αυτοκριτική αλλά έλλειψη σεβασμού προς αυτούς που αντιστάθηκαν ή δεν γνώριζαν ή και εξαναγκάστηκαν να λειτουργήσουν έτσι ακόμα και σε σύγκρουση με τον εαυτό τους μέσα στον οχετό που μας περιέβαλε.
    Όσο και να φταίμε σαν κοινωνία, δεν βλέπω διαβάθμιση στην τιμωρία, ούτε αναλογικότητα στην ποινή.
    Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φήμες λένε ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει τον φ.π.α. στα 45% στα δηλητήρια για να μειώσει την τάση για αυτοκτονίες ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Οι γνωστοί για τους ιστορικούς αγώνες τους Ελληνες δεν αυτοκτονούν, πολύ θα τους βόλευε αυτό ιδίως τώρα για να εγκαταλειφθούν στο έλεος της ελεγχόμενης εξαθλίωσης. Μεγαλύτερη εγκατάλειψη από την αυτοκτονία σαφώς δεν υπάρχει. Η παιδεία των ενόχων που δεν αυτοκτονούν είναι το αξιοπερίεργο γιαυτό που προκάλεσαν και επιμένουν στην ελεγχόμενη αυτοκτονία, της ίδιας μας της χώρας.

    ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΘΗΤΙΚΗ ΑΝΟΧΗ ΙΔΙΩΣ ΤΩΝ ΕΧΟΝΤΩΝ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΓΝΩΣΗ.

    Αριστόβουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.