15/10/11

Ένα δυνατό άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου. Διαβάστε το!

Kίνδυνοι και παγίδες στη Μεσόγειο
(Από την Αφροδίτη στον Άρη)
Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου
konstantakopoulos.blogspot.com
Σε ιστορικό, στρατηγικών συνεπειών σφάλμα μπορεί να εξελιχθεί η απόφαση Χριστόφια να ξεκινήσει τώρα, υπό τους δεδομένους όρους, γεωτρήσεις. Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε αποφασίσει να αναβάλει δύο μήνες, αλλά προχώρησε υπό την πίεση τρίτης χώρας και οικονομικών παραγόντων. Η έναρξη των γεωτρήσεων συμπίπτει με το κλίμα διάλυσης μετά την παράξενη έκρηξη στο Μαρί και αφόρητες πιέσεις των οίκων αξιολόγησης, παρά την κυπρο-ισραηλινή φιλία.
Ελπίζουμε να διαψευσθούν τα πιο επικίνδυνα σενάρια, αλλά όταν ξεκινάει κανείς τέτοιες υποθέσεις πρέπει να εξασφαλίζεται κατά προτεραιότητα έναντι κινδύνων, όχι να ποντάρει μόνο στην αισιόδοξη εξέλιξη, που ευχόμαστε.
Η Κύπρος έχει κάθε δικαίωμα να ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Το πότε και το πώς θα τα ασκήσει, στα πλαίσια ποιάς στρατηγικής, με ποια προετοιμασία, είναι θέμα επιλογής. Δύο υπό κατάρρευση κυβερνήσεις, σε Λευκωσία και Αθήνα, στην κατάσταση που είναι οι δύο χώρες, μπορούν να φέρουν σε αίσιο πέρας μια επικίνδυνη διεθνή κρίση με Τουρκία και Ισραήλ, μπλέκοντας επωφελώς στο μεσανατολικό ηφαίστειο;
Ο «πακτωλός πετροδολαρίων» (εικαζόμενος, αφού παραμένει επτασφράγιστο μυστικό η σύμβαση) και η (τεχνητή) αύξηση αυτοπεποίθησης, λόγω «συμμαχίας» με το Ισραήλ, καθιστούν γοητευτική την προοπτική ερευνών. Για να επιβιώσει βέβαια ένα ποντίκι, πρέπει νάναι σίγουρο ότι το τυρί δεν είναι δηλητηριασμένο και δεν υπάρχει φάκα. Οι ελληνικές «ελίτ» μπορούν να μπουν στη «φάκα» ακόμα και χωρίς τυρί (σχέδιο Ανάν)! Φαντάσου τώρα που υπάρχει μπόλικο. Άλλωστε, αυτές τρώνε το τυρί κι αφήνουν τους Έλληνες στη φάκα.


Timing, τακτική, στρατηγική
Στην πολιτική και τον πόλεμο, το timing έχει τεράστια σημασία. Αν η Γερμανία επετίθετο στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο 1941, μπορεί να μας κυβερνούσε ακόμα ο Χίτλερ. Εμείς ανοίγουμε θέματα ΑΟΖ, τη στιγμή ακριβώς που ο ελληνικός λαός, το ελληνικό έθνος, τμήμα του οποίου είναι οι Ελληνοκύπριοι, δέχεται μια χρηματοπιστωτική επίθεση που απειλεί με αφανισμό το έθνος, όταν η Ελλάδα είναι διεθνώς και στρατηγικά περισσότερο απομονωμένη από ποτέ, έχει τεθεί εν αμφιβόλω η βασικότερη εθνική της στρατηγική, η ένταξη στην Ευρώπη.
Το 2004 το έθνος όφειλε να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στην απόκρουση της επίθεσης για την κατάλυση του κυπριακού κράτους (σχέδιο Ανάν). Σήμερα, οφείλει να συγκεντρώσει όλες τις δυνάμεις του στην απόκρουση της κύριας, θανάσιμης απειλής που δέχεται από τον «χρηματοπιστωτικό ολοκληρωτισμό», της κοινωνικο-οικονομικής γενοκτονίας, της καταστροφής των οικονομικών-κοινωνικών προϋποθέσεων ύπαρξης της Ελλάδας. Το έθνος δεν είναι φαντασίωση, είναι άνθρωποι με σάρκα και αίμα, δεν μπορεί να ζήσει αν καταστραφούν. Η στιγμή που διαλέξαμε να ανοίξουμε θέματα μοιάζει η χειρότερη δυνατή. Κύρια επιδίωξη στα εθνικά ζητήματα θάπρεπε νάναι τώρα η διατήρηση του status quo, χωρίς παραχωρήσεις. Δεν θα φύγουν τα αέρια από κει που είναι, ούτε κανείς θα καταλάβει την Κύπρο. Το μόνο που μπορεί σήμερα να πάθει η Κύπρος είναι να την πουλήσουν, κυριολεκτικά ή μεταφορικά, οι ηγέτες της. Κι αν θέλαμε πάντως να ανοίξουμε περίπλοκα παιχνίδια, θα μας χρειαζόταν τελείως άλλο επίπεδο προετοιμασίας/ηγεσίας.


Το ίδιο δικηγορικό γραφείο του Λονδίνου συνέταξε το σχέδιο Ανάν και το Μνημόνιο. Στη Μέση Ανατολή επελαύνει ο γεωπολιτικός αναθεωρητισμός της «Αυτοκρατορίας των Όπλων», ξεκινώντας από το Ιράκ και «ξεκαθαρίζοντας» τον «άξονα του κακού», Λιβύη, Συρία, Λίβανο, Ιράν τελικά, προτού ασχοληθεί με Κινέζους και Ρώσους. Στην Ευρώπη, ξεδιπλώνεται ο οικονομικός αναθεωρητισμός της «Αυτοκρατορίας του Χρήματος», που άρχισε από την Ελλάδα και απειλεί την ΕΕ. Δεν είναι δύο «αυτοκρατορίες», είναι οι δύο όψεις μίας. Βρεθήκαμε στο κέντρο του οικονομικού κυκλώνα, θέλουμε να συμμετάσχουμε και στο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου; Τη ζώνη των εκρηκτικότερων παγκοσμίως μεσανατολικών αντιθέσεων, σε πόλεμο από τότε που ανακαλύφθηκε ο «μαύρος χρυσός» (για άλλους η «κατάρα των πετρελαίων»); Μας χρησιμοποιούν για τη διάλυση της ΕΕ με οικονομικά μέσα, χρειαζόμαστε και μηχανισμό διάλυσής της με γεωπολιτικά;


Εξωτερική πολιτική και ΑΟΖ
Ο γράφων υποστήριξε πολλά χρόνια την ανάγκη μαχητικότερης εξωτερικής πολιτικής, περιλαμβανομένης της ανακήρυξης ΑΟΖ. Ήμουν πολύ απομονωμένος. Το σύνολο σχεδόν των ελίτ όχι μόνο δεν ήθελε τέτοια πολιτική, ή οι δύο χώρες να ασκούν κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά υποστήριξαν (2004) τη διάλυση του κυπριακού κράτους! Διερωτώμαι, πως έγιναν τώρα όλοι τόσο αποφασιστικοί στις γεωτρήσεις; Που ήταν κρυμμένοι οι αναρίθμητοι «Κλαούζεβιτς», που καλούν την Αθήνα να ανακηρύξει αύριο κιόλας ΑΟΖ (εκκρεμεί από το 1982 !), όταν ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ επιχειρούσαν να αναγκάσουν το κυπριακό κράτος να αυτοκτονήσει; Ούτε καν τους επαγγελματίες «αντιεθνικιστές» και «εθνομηδενιστές» δεν ακούω. Μήπως τελικά, όπως δεν υπάρχει τίποτα το αυτόφωτο στον «ενδοτισμό», δεν υπάρχει τίποτα αυτόφωτο και στον «υπερπατριωτισμό»;
Ο Ρήγας, αποτιμώντας τα Ορλωφικά, διακήρυξε ότι το έθνος πρέπει να στηρίζεται προπάντων στις δικές του δυνάμεις. Παρέμεινε φωτεινή εξαίρεση. Η διαχρονική υποτέλεια σχεδόν όλων των ελληνικών ελίτ ήταν κύριο πρόβλημα των Ελλήνων στη διάρκεια δύο αιώνων που δεν καταφέραμε να αποκτήσουμε κράτος/ηγεσίες που να συνιστούν εθνικά υποκείμενα. Αγγλικό, γαλλικό, ρωσικό κόμμα δεν μπορούν να λύσουν τα προβλήματά μας, χρειαζόμαστε ελληνικό κόμμα, για να κάνει στη συνέχεια επωφελείς συμμαχίες.


Ετερόφωτη «στρατηγική» και η «συμμαχία» με το Ισραήλ
Δεν πρέπει να είμαστε αντίθετοι στην αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων, δυνάμει σημαντικό κεφάλαιο μιας απαραίτητης, πολύπλευρης διπλωματίας, με την ιδιαίτερη προσοχή που επιβάλλει η περίπτωση. Το πρόβλημα των «ελίτ» είναι ότι αδυνατούν να ασκήσουν ισοτιμία, να κάνουν στρατηγικό διάλογο, να ελέγχουν τα δεδομένα. Ασκούν υποτέλεια, «χάφτουν» αμάσητα όσα τους λένε, χρησιμοποιούνται, δεν χρησιμοποιούν.
Τι θα κάνει η Ελλάδα αν η Τουρκία ανοίξει θέμα Καστελλόριζου; Θα υπερασπιστεί τις θέσεις της διακινδυνεύοντας κρίση, που είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή; 'Η θα κάνει αυτό που δήλωσε προκαταβολικά ο Υπουργός Άμυνας, θα «αποφύγει νέα Ίμια», αποδεχόμενη δηλαδή εξουδετέρωση κυριαρχικών δικαιωμάτων, χωρίς καν απόπειρα αντίστασης; Θα πάει τώρα στην Ευρώπη, να ζητήσει αλληλεγγύη, αν συμβεί κάτι; Μια προβλεπτική ηγεσία αποφεύγει να πηγαίνει σε τέτοια θέση.

Όταν ξεκινάς τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να εντάσσονται σε εθνική στρατηγική. Συνιστά, και δη συμβατή εθνική στρατηγική, η προσπάθεια επαναφοράς παραλλαγής του Ανάν από τη Λευκωσία ή η αναζήτηση από την Αθήνα «φύλλου συκής» για να υποχωρήσει στο Αιγαίο; Όταν ξεκινάς τέτοιες ιστορίες, δεν μπορείς να βασίζεσαι μόνο στο αισιόδοξο σενάριο, χρειάζεσαι plan B, όπως και να μπορείς να στηρίξεις μέχρι τέλους τις επιδιώξεις με εθνικά πολιτικοστρατιωτικά μέσα, ακόμη κι αν αλλάξουν οι συμμαχίες. Αντίπαλος που το ξέρει, συμμαζεύεται. Οι πανάκριβες φρεγάτες μας δεν πάνε Κύπρο, στο Αντεν ναυμαχούν κατά πειρατών και ψάχνουν τρομοκράτες στον Κόλπο!
Θα μας προστατεύσει το Ισραήλ, απαντούν οι όψιμοι «πατριώτες με τα ξένα κόλλυβα». Νέα ρίγη ενθουσιασμού στις έμφοβες ελίτ που, μια ζωή, ψάχνουν «νταβατζή», όχι σύμμαχο. Συμμαχία με το Ισραήλ συνιστά σημαντικό ατού, αν και με σοβαρότατες διεθνοπολιτικές παρενέργειες. Η διεθνής πολιτική δεν είναι μόνο άσκηση ισχύος. Η ιδέα όμως έχει και πολλά άλλα προβλήματα.
Πρώτον, πρέπει νάσαι σίγουρος ότι ο σύμμαχος θα παραμείνει σύμμαχος, κάτι αδύνατο να εξασφαλισθεί. Κάθε μέρα βρίζονται Ισραηλινοί και Τούρκοι, αλλά οι υπηρεσίες τους συνεργάζονται κανονικότατα σε Λιβύη/Συρία. Φωνάζει ο Λίμπερμαν ότι θα υποστηρίξει τους Κούρδους, πιο πειστικός όμως θα ήταν αν προσπαθούσε να το κρύψει, όχι να το διαφημίζει. Η απερίγραπτη ελληνική ανοησία νομίζει ότι όπου νάναι θα διαμελίσουν την Τουρκία και θα την κάνει «ντα» η Ουάσιγκτον. Αν είναι έτσι, γιατί οι ΗΠΑ εγκαθιστούν τώρα εκεί την αιχμή του αντιπυραυλικού δόρατος, του σημαντικότερου στρατιωτικού τους προγράμματος; Κατά τον στρατηγό Σαφαβί, στρατιωτικό σύμβουλο του Αγιατολά Χαμενεί, η τουρκοισραηλινή σύγκρουση είναι θέατρο και η παρασκηνιακή συνεργασία των δύο κυβερνήσεων συνεχίζεται κανονικά. Αμφιβολίες για το βάθος της τουρκο-ισραηλινής ρήξης εκφράζουν και Ρώσοι παρατηρητές.


Ματωμένη πείρα


Ευπειθής «σύμμαχος», η Ελλάδα πολέμησε στην Κορέα τους κομμουνιστές, στην Ουκρανία τον Λένιν, στη Μικρασία τον Κεμάλ. Δεν εμπόδισαν αυτά το ΝΑΤΟ να κάνει ότι έκανε στην Ελλάδα και την Κύπρο, ούτε τους ναύτες των «συμμάχων» να κόβουν τα χέρια των Ελλήνων που προσπαθούσαν να σωθούν, ανεβαίνοντας στα καράβια τους, έξω από τη φλεγόμενη Σμύρνη, το 1922. Εκτός βέβαια αν κάποιος πιστεύει ότι οι σημερινοί πολιτικοί μας θα τα καταφέρουν καλύτερα από τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Δεύτερο, πρέπει να διερωτηθείς τι μπορεί να σου ζητήσει κάποιος που σου προσφέρει προστασία και που πάντα, πολύ φυσικά, ενδιαφερόταν έντονα για τον έλεγχο Κύπρου, Κρήτης, ει δυνατόν και Αιγαίου. Σπανίως προστασία παρέχεται χωρίς αντάλλαγμα.
Τρίτον, είναι γενικά κακό ένα έθνος να εναποθέτει σε τρίτους την άμυνά του.
Επιβάλλεται να μην παίρνουμε τις επιθυμίες μας για πραγματικότητα.
Το έκανε ο Μακάριος, όταν ο Βρετανός Πρέσβης αντιμετώπισε ευνοϊκά τα 13 σημεία (1963).
Ο Ιωαννίδης, όταν Αμερικανοί και Ισραηλινοί «φίλοι» τον έπεισαν ότι θα ένωνε την Κύπρο στην Ελλάδα (1974).
Ο Σαακασβίλι, περικυκλωμένος από ένα πλήθος Αμερικανών/Ισραηλινών συμβούλων, και τον Ρόντο, που δεν αντέδρασαν στην εξωφρενική ιδέα επίθεσης στη Ρωσία (2008).
Το έπραξαν οι δικτάτορες της Αργεντινής, επιτιθέμενοι στα Φώκλαντ για να ξαναβγεί Πρωθυπουργός η Θάτσερ και να συνεχίσει η παγκόσμια νεοφιλελεύθερη επίθεση (1982).
Είμαστε σε θέση τώρα να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα κρίσης, που μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην Ελλάδα, αφήνοντας την Κύπρο σε σχετικό απυρόβλητο και ενισχύοντας την κεντρική αυτοκρατορική επιδίωξη απομάκρυνσης Κύπρου από την Ελλάδα, που μπορεί να μην υπήρξε πάντα καλή μάνα, αλλά είναι η μοναδική μάνα της Κύπρου;


Μπορεί φυσικά να μην γίνουν τα χειρότερα, μπορεί να γίνουν τα καλύτερα. Δεν το ξέρουμε όμως από πριν. Συνιστά τυχοδιωκτισμό να ρίχνουμε κορώνα γράμματα την τύχη του έθνους. Αν έκανε κάτι σωστό ο Χριστόφιας, ήταν να στραφεί στη Μόσχα χαλαρώνοντας με το δάνειο τη θηλιά που έσφιγγαν στο λαιμό της Κύπρου «αγορές» και Μαρί. Στο σημείο που βρισκόμαστε, για να περιορισθούν οι κίνδυνοι χρειάζεται κατεπειγόντως η Λευκωσία να βάλει στο παιχνίδι Ρώσους και Γερμανούς. Χρειάζεται ευρύτερη ασπίδα προστασίας, ενεργειακή και αμυντική στρατηγική περισσότερο ελληνική/ευρωπαϊκή και λιγότερο μονομερώς ισραηλινή. Θάταν τελικά και προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον του Ισραήλ, αν θέλει οικοδόμηση μακροχρόνιας φιλίας με τους Έλληνες, όχι καιροσκοπικής εκμετάλλευσης μιας συγκυρίας.
Επίκαιρα, 13 Οκτωβρίου 2011

16 σχόλια:

  1. όντως πολύ δυνατό Αρθρο. Ξεκαθαρίζει πολλά πράγματα και δίνει και σαφείς οδηγίες στους Ελληνες πολιτικούς, όσους έχουν απομείνει που δεν είναι πουλημένοι μπίτ για μπιτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ σωστά και ωραία !
    Ποιοί ηγέτες μας θα τα κάνουν αυτά ;;
    Λυπάμαι, αλλά εγω (ενας απλός προβληματισμένος πολίτης) δεν βλέπω καποιον απο την πολιτική μας ηγεσία να έχει το "βεληνεκές" που απαιτείται....
    Αρα, η όποια εκβαση θα ειναι σε βάρος μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οσο η πληση εκγεφαλου της θανασιμης Αριστεροκουλτουρας δεν εξαφανιζεται απο αυτον τον τοπο, μονο την προοδευτικη αυτοκαταστροφη θα γνωριζουμε!


    - Τ. Μιχας, "Τι σας μαθαίνουν στο ΙΣΤΑΜΕ;"
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=9046

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Με πολύ μεγάλη χαρά και ικανοποίηση διάβασα το εξαιρετικό άρθρο του κου Κωνσταντακόπουλου,δεν υπάρχει σημείο που να διαφωνώ.

    Καιρό τώρα φωνάζω εδώ μέσα πολλά απο αυτά,έχουμε παρασυρθεί βλέποντας μόνο τα κοιτάσματα,το παιχνίδι είναι πολύ χοντρό και αν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε άμμεσα είναι να τοποθετήσουμε ΙΣΧΥΡΗ Ελληνική Κυβέρνηση,κάτι τέτοιο σίγουρα δεν υπάρχει τη στιγμή αυτή και δυστυχώς δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο άμμεσο μέλον.

    Τρίτες χώρες χαράσουν απο την αρχή τα Ελληνοτουρκικά σύνορα και εμείς είμαστε απασχολημένοι με περικοπές και νέα μέτρα.

    Στον Ελλαδικό χώρο γνωρίζω ότι υπάρχουν ζυμώσεις πρός την κατεύθυνση αυτή,θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθούν και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.

    Ένα χαρακτηριστικό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ακόμη και ένα πολιτικοστρατιωτικό πραξικόπημα θα είχε θετική απήχηση στην Ελληνική κοινωνία,σε αυτό συμβάλει και η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας.

    Ένα ακόμη χαρακτηριστικό που έχει ενδιαφέρον είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει οποιασδήποτε μορφής στρατιωτική απειλή(τύπου Ίμια) θα φέρει ένα πραξικόπημα ακόμη πιο κοντά,για δύο απλούς σχετικά λόγους,ο ένας είναι η κακή εμπειρία απο ανάλογα περιστατικά στο παρελθόν σε ότι αφορά τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας και ο δεύτερος είναι η πεποίθηση του Έλληνα πως ότι του συμβαίνει σε οικονομικό επίπεδο έχει άμμεση σχέση με τις διαθέσεις ξένων δυνάμεων να του αρπάξουν το φυσικό του πλούτο,που όλα δείχνουν ότι είναι αμύθητος.

    Επείσης,με μια τέτοια κίνηση θα τονωθεί το αίσθημα περί δικαίου,θεωρώντας ότι μόνο έτσι οι υπεύθυνοι για την κατάντια της Ελλάδας θα τιμωρηθούν όπως πρέπει.

    Ο βασικός πυλώνας αποτροπής ενός πραξικοπήματος στην Ελλάδα καταρέει ταχύτατα,και δεν είναι άλλος απο τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ,η συμμετοχή στην Ένωση αποτελούσε τον μέγιστο αποτρεπτικό παράγοντα για την εκδήλωση ενός πραξικοπήματος.Πλέον,θεωρώ ότι το ενδεχόμενο εκδήλωσης πραξικοπήματος δεν είναι απίθανο,κάθε άλλο.

    Αυτό όμως το γνωρίζουν πολύ καλά στο ΥΕΘΑ,αυτός είναι και ο λόγος που δημιουργήθηκε η γραμή επικοινωνίας με το γραφείο του ίδιου του Υπουργού,πρώτον γιατί φοβούντε για όσα έχουν ήδη κάνει και δεύτερον γιατί σκοπεύουν να κάνουν πολύ χειρότερα,αν ισχύει αυτό τότε θα συμβεί σύντομα η όποια προδοσία μιας και ο πολιτικός τους χρόνος τελειώνει απο μέρα σε μέρα.

    ΥΓ
    Όσοι πιστεύουν ακόμη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου σκοπεύει να υπερασπιστεί τα Ελληνικά συμφέροντα είναι άξιος της μοίρας του,οι υπόλοιποι όμως δεν φταίμε σε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. > Αν η Γερμανία επετίθετο στην ΕΣΣΔ τον Ιούνιο και όχι τον Αύγουστο 1941....<

    Στις 22 Ιουνίου 1941 επιτέθηκε. Ποιον Αύγουστο;

    «Δυνατό» άρθρο, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς. Οι συμμαχίες είναι πάντα ευκαιριακές και ποτέ κανείς στην ζωή (όχι μόνο την πολιτκή) δεν μπορεί να είναι βέβαιος για κάτι 100%. Αν βασιζόμασταν μονάχα στις δικές μας δυνάμεις το 1912/3, η Ελλάδα θα είχε μείνει στην Μελούνα. Αργότερα, ο ένας εκ των συμμάχων, οι Βούλγαροι, βγήκε σκάρτος, αλλά το παλέψαμε κι αυτό με την βοήθεια του άλλου, της Σερβίας.

    Η Ελλάδα έπρεπε από το 1982 να έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ν.μ. Δεν το έκανε, δείλιασε και τώρα ούτε ΑΟΖ μπορεί να οριοθετήσει και τις «γκρίζες» ζώνες φορτώθηκε.

    Πολλά μπορεί να γράφονται για πολλούς και διαφόρους λόγους, το τελικό αποτέλεσμα θα δείξει. Προσωπικά, νομίζω ότι πολύ καλά έκανε η Κύπρος που ξεκίνησε και την στιγμή αυτή την στηρίζουν οι πάντες. Με το σκεπτικό του Κωνσταντόπουλου, θα ήμασταν ακόμη υπό οθωμανικό ζυγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλογραμμένο άρθρο αλλα λησμονεί μία αρχή,ότι η διοίκηση στον πολιτικό ή στον επαγγελματικό βίο θέλει παραλογισμό και ρίσκο,είναι μία αρχή ορισμένη απο τους προγόνους μας και επιβεβαιωμένη άπειρες φορές.
    Τι κάνει η Τουρκία;Τα πλοία της δεν είναι αρκετά για την Μαύρη θάλασσα και το Αιγαίο και στέλνει φρεγάδες στον Ινδικό ωκεανό και γνωρίζει ακόμα και ο πρωτοετής στρατιωτικής σχολής ότι παραλογίζεται αλλα το κάνει και θα έχει ωφέλη.
    Την εξουσία που δεν έχει ο Ελληνισμός την συμπληρώνουν τα αδηφάγα θηρία που συνωστηζονται για να δαγκώσουν την πλούσια λεία ας είναι καλά ο συχωρεμένος Τ Παπαδόπουλος.
    Νομόζω ότι θα εξελιχθεί κατ΄ευχήν η υπόθεση διότι υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις στην εκμετάλλευση των αερίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και κάτι τελευταίο: Δεν ξέρω αν αυτού του είδους τα άρθρα προσφέρουν τώρα πια καλές υπηρεσίες, αφού οι γεωτρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει. Άρα μάλλον λάθος timing διάλεξε ο αρθρογράφος, για να χρησιμοποιήσω δική του έκφραση.

    Ο Κωνσταντόπουλος, αφού τα ζωγράφισε όλα μαύρα, δεν μας λέει και τι έπρεπε/πρέπει να γίνει. Να σταματήσουν οι γεωτρήσεις, ώστε να το ξανασκεφτούμε; Να αναθεωρήσουμε την συνεργασία με το Ισραήλ; Δεν έπρεπε να είχαμε αποτολμήσει, αλλά τι έπρεπε να κάνουμε; Να κάτσουμε στ' αυγά μας, μέχρι με κάποιο θεόπνευστο τρόπο διασφαλιστούμε 100% ότι δεν κάνουμε λάθος; Να γιατί τόσα χρόνια μένουμε στο περιθώριο. Διότι δεν αποτολμούμε στον σωστό χρόνο. Οι ευκαιρίες δίδονται άπαξ και ή τις εκμεταλλεύεσαι, ή τις αφήνεις να χαθούν, όπως κάναμε μέχρι σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Νέιτιβιστ και λοιποί φίλοι
    Ο Κωνσταντακόπουλος προσπαθεί να προσεγγίσει το ζήτημα από την αρνητική του πλευρά και έτσι πρέπει να πράττουμε όταν πρόκειται για τόσο σοβαρά εθνικά ζητήματα.
    Αν δεν ξεκινάς από την πιο αρνητική πιθανή εκδοχή-εξέλιξη, σε περίπτωση που αυτή συμβεί, δεν είσαι έτοιμος να την αντιμετωπίσεις.
    Ο Κωνσταντακόπουλος δεν είναι αρνητικός με τη συμμαχία με το Ισραήλ, ούτε με τις γεωτρήσεις.
    Είναι αρνητικός με τι γεωτρήσεις υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, οι οποίες φοβάται/υποπτέυεται ότι συντρέχουν.
    Αν όλα πάνε καλά, ο Κωνσταντακόπουλος θα το χειροκροτήσει και να είστε σίγουροι ότι θέλει να πάνε καλά.
    Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη στάση και τη συμβολή του στο σχέδιο Ανάν.
    Τότε όλοι ήταν απέναντι και ο εβραϊκος παράγοντας.
    Όλοι ήθελαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατία;.
    Έχουμε δικαίωμα να το ξεχνάμε αυτό;
    Άρα, συμπεραίνουμε ότι πρέπει να στηρίζουμε τις επιλογές Χρισόφια, υπό όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Είναι δυνατόν να αμφισβητείται το χρονικό των γεωτρήσεων τώρα;
    Είμαστε λοιπόν οπαδοί της κατάστασης που επικρατεί στα πετρέλαια του Αιγαίου;Στην επέκταση των 12 μιλίων;
    Τη στιγμή που παίζεται το μεγάλο παιχνίδι με τις ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο, τί θα έπρεπε να κάνει η Κύπρος;Μήπωςνα περίμενε την ανακύρηξη της ΑΟΖ Τουρκίας ή τη δέσμευση κατόπιν εντολής ΟΗΕ να γίνουν γεωτρήσεις μετά τη λύση και τους Τ/Κ στο παιχνίδι;
    Αλωστε τα αποθέματα είναι τόσο μεγάλα που μόνοι τους θα προσφέρουν προστασία Ρώσοι,Γάλλοι,Γερμανοί κλπ για να πάρουν τα άλλα οικόπεδα που βγαίνουν σε δημορασία.
    Οι Εβραίοι και Αμερικανοί δεν μας αγάπησαν ξαφνικά ,αλλά τα συμφέροντά τους είναι μεγάλα και πρώτη φορά είναι μεγαλύτερα απο τους Τουρκομογγόλους.
    Άλλωστε κατάλαβαν και οι 2 αυτοί νταβατζήδες ότι εξέθρεψαν ένα τέρας και ήρθε ο καιρός να το κοντύνουν λίγο.
    Όταν λοιπόν έχεις ένα τεράστιο θυσαυρό σαν Ελληνισμός(ματαλεύματα,Υδρογ/κες-μελέτη Φιλιππίδης καθ.Αριστοτελείου),μπορείς να κόψεις όσο νόμισμα θές όπως γίνεται με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ,που κάθε κράτος κόβει νόμισμα ανάλογο με τα αποθέματά του σε χρυσό.Λύνεις λοιπόν τα προβλήματά σου με ανάλογες συμμαχίες και με το πλεονέκτημα αυτού του θησαυρού(πχ Κίνα,Ρωσία κλπ).
    Όσο για το Καστελόριζο η απάντηση είναι είναι μία και μοναδική.Είναι δε πρώτη φορά που οι Μογγόλοι δεν θα έχουν πίσω τους ΗΠΑ-ΙΣΡΑΗΛ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αρίσταρχε
    ο Κωνσταντακόπουλος θέτει ορισμένα ερωτηματικά ως προς τη συγκυρία.
    Για παράδειγμα, λέει ότι αν η Τουρκία αμφισβητήσει το Καστελόριζο, η Ελλάδα, στην κατάσταση που είναι πιθανόν να μην μπορεί να υποστηρίξει με αποτελεσματικότητα τα εθνικά μας συμφέροντα.
    Κύπρος και Ελλάδα δεχόμαστε μια χρηματοπικονομική επίθεση από μηχανισμούς στους οποίους έχουν τεράστια επιρροή οι Εβραίοι.
    Είναι τουλάχιστον περίεργο από τη μια πλευρά να μας τείνουν χέρι φιλίας μέσω Ισραήλ και από την άλλη να μας ξεσκίζουν στις αγορές.
    Δεν ε'ιμαστε αντίθετοι με τη συμμαχία με το Ισραήλ, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε και αυτά που θέλουμε να κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι συμβαίνουν.
    Δεν υπηρετούμε τα εθνικά αμς συμφέροντα όταν προβάλουμε μ΄'ονον αυτά που μας ευχαριστούν ή αυτά που φαντάζουν ευχάριστα.
    Οφείλουμε να είμαστε υποψιασμένοι και το πολύ πολύ να μείνει μόνο η καχυποψία.
    Μακάρι να πάνε όλα καλά και ας μείνει ο Κωνσταντακόπουλος ως ένας δημοσιοράφος που μας θύμιζε μαι δυσάρεστες πτυχές της υπόθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ἡ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ πάντα περιέχει πολὺ κόπο, ρῖσκο καὶ κινδύνους.
    Στὴν Ἑλλάδα καὶ στὴν Κῦπρο πρῶτα ἀπ΄ ὅλα δὲν ἔχουμε ἐμπιστοσύνη ὁ ἕνας στὸν ἄλλο, γι' αύτὸ πᾶμε ἀπ΄ τὸ κακὸ στὸ χειρότερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ετερόφωτη πολιτική! Μ' άρεσε αυτό. Αν δεν έχεις καθόλου πολιτική καλή είναι και η ετερόφωτη. Για όσο κρατήσει δηλαδή γιατί πιστεύω ότι μόλις τεθεί θεμα Καστελλόριζου τα βρακιά θα κατέβουν αυτόματα. Τι λέω... κατεβασμένα είναι ήδη για να μην χάνουμε χρόνο. Εκτός ...εκτός λέω, αν δεν αποδεχθεί την κίνηση αυτή το Ισραήλ γιατί πθανόν δεν θα θέλει να έχει ΑΟΖ συνορεύουσα με την Τουρκία, οπότε θα μας... πολεμήσει για το καλό μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αγαπητέ skal λές:
    Κύπρος και Ελλάδα δεχόμαστε μια χρηματοπικονομική επίθεση από μηχανισμούς στους οποίους έχουν τεράστια επιρροή οι Εβραίοι.
    Είναι τουλάχιστον περίεργο από τη μια πλευρά να μας τείνουν χέρι φιλίας μέσω Ισραήλ και από την άλλη να μας ξεσκίζουν στις αγορές.

    Είναι όντως πολύ περίεργο. Βασει αυτού του συλλογισμού, δύο είναι οι υποθέσεις που μπορώ να κάνω: Η πρώτη είναι Τουρκία και Ισραήλ να παίζουν θέατρο για πολλούς και διαφόρους λόγους. Σε αυτή την περίπτωση την έχουμε μάλλον βαμμένη.
    Η δεύτερη υπόθεση είναι Ισραήλ και αγορές να μήν ταυτίζονται πιά, να έχουν χωριστεί σε δύο κόσμους. Η Τουρκία να προορίζεται να παίξει το παιχνίδι της νέας τάξης πραγμάτων που θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και την αποδόμηση του Ισραήλ και φυσικά το τελευταίο να διαφωνεί με αυτή την προοπτική του αποκλεισμού του και να ψάχνει διέξοδο μέσω Κύπρου και Ελλάδας στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενο τα πλούσια ενεργειακά του κοιτάσματα.
    Αν παίζει ένα τέτοιο σενάριο κάτι θα έχει να κερδίσει ο Ελληνισμός.
    Εξαιρετικό το άρθρο του κου Κωνσταντακόπουλου όπως πάντα σχεδόν , αν και θα συμφωνήσω, λίγο καθυστερημένο ως προς την εξέλιξη των πραγμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @ skal

    > Ο Κωνσταντακόπουλος προσπαθεί να προσεγγίσει το ζήτημα από την αρνητική του πλευρά<

    Να το πω άλλη μία φορά: Τώρα πια που τα τρυπάνια δουλεύουν; Αυτά μπορούσαν να λέγονται μερικά χρόνια πριν. Το γράφω και παραπάνω (15 Οκτωβρίου 2011 4:03 μ.μ.) και ζητώ συγγνώμη για την παραποίηση του ονόματος του κ. Κωνσταντακόπουλου (το κόντυνα σε Κωνσταντόπουλο).

    >Όλοι ήθελαν τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατία;. Έχουμε δικαίωμα να το ξεχνάμε αυτό;<

    Ήθελαν τότε, πριν επτά χρόνια. Έκτοτε άλλαξαν πολλά. Δεν μένουμε κολλημένοι στο παρελθόν, αλλά εξετάζουμε τα δεδομένα του παρόντος.

    >Κύπρος και Ελλάδα δεχόμαστε μια χρηματοπικονομική επίθεση από μηχανισμούς στους οποίους έχουν τεράστια επιρροή οι Εβραίοι.
    Είναι τουλάχιστον περίεργο από τη μια πλευρά να μας τείνουν χέρι φιλίας μέσω Ισραήλ και από την άλλη να μας ξεσκίζουν στις αγορές.<

    Λογικός ακροβατισμός είναι αυτός. Είναι αποδεδειγμένο ότι άρον-άρον είναι Εβραίοι μας «μας ξεσκίζουν στις αγορές» και πώς; Άλλωστε, οι διεθνείς τραπεζίτες δεν κοιτάζουν αν είναι Εβραίοι, Γάλλοι, ή Γερμανοί. Είναι επιχειρηματίες και κοιτάζουν να βγάλουν λεφτά. Ο ακροβατισμός έγκειται στο ότι τους συνδέεις με το κράτος του Ισραήλ. Οι διεθνείς τραπεζίτες κάνουν την δουλειά τους και το Ισραήλ την δική του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @Nativist ..."Τώρα πια που τα τρυπάνια δουλεύουν; Αυτά μπορούσαν να λέγονται μερικά χρόνια πριν."

    Ίσως δίνεται μάχη... οπισθοφυλακής. Μου φαίνεται σαν ένα κλασικό αντισραηλινό γενικά άρθρο σαν αυτά που διαβάζουμε κατά καιρούς εδώ και χρόνια.
    ΥΓ. Ο Λίμπερμαν αν δεν κάνω λάθος έστειλε Heron στο Κουρδιστάν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.