29/10/11

Τουρκία: Καταγγέλλουν διακρίσεις σε βάρος των Κούρδων σεισμοπαθών


Για αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός της Κυριακής κατηγορούν τις αρχές οι κάτοικοι της επαρχίας Βαν, καταγγέλλοντας μάλιστα εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος των Κούρδων. Ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν παραδέχθηκε ελλείψεις στην οργάνωση της βοήθειας μετά τον σεισμό, υποστηρίζοντας πάντως πως η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς, οι νεκροί ανέρχονται σε 461 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.350. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Βαν δήλωσε ότι 3.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει και συνολικά 600.000 κάτοικοι έχουν επηρεαστεί από τον σεισμό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν στο σύνολό τους ανάγκη προσωρινής στέγασης. Ο ακριβής αριθμός των αστέγων παραμένει ασαφής.
Σεισμόπληκτοι επέκριναν κυρίως τη βραδύτητα στη διανομή σκηνών και μίλησαν για εθνοτικές διακρίσεις σε βάρος τους - ο πληθυσμός της ανατολικής Τουρκίας αποτελείται στην πλειοψηφία του από Κούρδους, ο πληθυσμός των οποίων υπολογίζεται σε 15 εκατομμύρια στον συνολικό τουρκικό πληθυσμό των 75 εκατομμυρίων.

Ο Ερντογάν απέρριψε αυτές τις επικρίσεις, υπογραμμίζοντας ότι οι περισσότερες από 17.000 σκηνές που εστάλησαν στην περιοχή ήταν επαρκείς. Ο ίδιος τόνισε πως, κατά τους σεισμούς που σημειώθηκαν στο παρελθόν, η κυβέρνησή του ουδέποτε έκανε διακρίσεις. "Δεν σκεφτήκαμε 'είναι Κούρδος ή Τούρκος'. Λέγαμε ότι πρόκειται για τον λαό μας, για τους συμπολίτες μας", σημείωσε.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός καταφέρθηκε επίσης εναντίον των τοπικών αιρετών αρχόντων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι μέλη ενός φιλοκουρδικού κόμματος που επικρίνει έντονα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), κατηγορώντας τους ότι δεν βοήθησαν τους πληγέντες. "Οι ομάδες διάσωσης όλης της χώρας βρίσκονται στο Βαν, όμως οι τοπικοί δήμοι δεν είναι ικανοί να βοηθήσουν τους γύρω τους" δήλωσε.
http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.