9/10/11

Καρκινώματα στην Εθνική Φρουρά

Του Πέτρου Σαββίδη
Στη μικρή αλλά σημαντική οικογένεια της Εθνικής Φρουράς αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι αξιωματικοί μπορούν να διακριθούν σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: τους επιχειρησιακά άριστους, τους υπηρεσιακά ευσυνείδητους, τους ανεπαρκείς και ακατάλληλους, και τους επικίνδυνα φιλόδοξους. Παρά το γεγονός ότι οι δύο πρώτες κατηγορίες αποτελούν και τη μεγάλη πλειοψηφία της Δύναμης, η ιδιοτελής-συμφεροντολογική στάση των δύο τελευταίων, αποτελεί καρκίνωμα και πλήττει ανεπανόρθωτα τα πολιτειακά συμφέροντα και την αποστολή της ΕΦ. Στο επαγγελματικό περιβάλλον της ΕΦ είναι σε όλους γνωστό (ανεξάρτητα αν γίνεται παραδεκτό ή όχι από τους φιλόδοξους ζηλόφθονες) ότι ένας ικανός αριθμός άριστων αξιωματικών, που διαθέτουν εξαιρετικά υψηλές επιχειρησιακές ικανότητες και άμεμπτο υπηρεσιακό ήθος, σφράγισαν ανεξίτηλα με τα έργα και τις πράξεις τους, ως διοικητές σημαντικών μονάδων ή ως επιτελείς κρίσιμων τμημάτων στο ΓΕΕΦ, την εξελικτική πορεία της ΕΦ.
 
Η δεύτερη κατηγορία αποτελείται από εκατοντάδες ευσυνείδητους αξιωματικούς που παλεύουν καθημερινά με τις δυσκολίες (τις επιπόλαιες κομματικές κατευθύνσεις των διαφόρων κυβερνήσεων, την έλλειψη οράματος και την ανικανότητα των προϊσταμένων τους, τη λειψανδρία, τις οικονομικές περικοπές, την υπηρεσιακή αδικία, κοκ) στις μονάδες της ΕΦ, για να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια του στρατεύματος και να προασπίσουν την προσωπική τους τιμή και αυτήν των υφισταμένων τους από τον εξευτελισμό. 
 
Την τρίτη κατηγορία συνθέτει ένα συνονθύλευμα ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία έχουν ξεφύγει εντελώς από την εντιμότητα και το ήθος του στρατιωτικού πνεύματος και του πατριωτικού καθήκοντος. Αξιωματικοί οι οποίοι αποφεύγουν περιέργως την υπηρεσία σε μάχιμες μονάδες και βρίσκονται κάθε φορά στον κατάλογο των μεταθέσεων σε ευνοϊκές θέσεις (Στρατονομία, ΥΠΑΜ, ΚΥΠ, ΓΕΕΦ, κοκ). Είναι οι διάφοροι αργόσχολοι οι οποίοι απολαμβάνουν τον αξιοπρεπή μισθό που τους προσφέρει η κυπριακή πολιτεία χωρίς να παράγουν κατ’ ελάχιστο το ανάλογο έργο. Αυτοί που θεωρούν την ΕΦ ως πάρεργο, αφού ασχολούνται περισσότερο με τις ιδιωτικές τους επιχειρήσεις, τις εξω-υπηρεσιακές τους ασχολίες, και τα πολυτελή τους αυτοκίνητα, παρά με το όφελος της στρατιωτικής υπηρεσίας.
 
Τέλος, είναι οι διάφοροι ανώτεροι κυρίως αξιωματικοί (ταγματάρχες - συνταγματάρχες) οι οποίοι ιδιοτελώς έχουν αφαιμάξει την ΕΦ διά του υπηρεσιακού παραγοντισμού, στο βωμό του προσωπικού συμφέροντος. Η αλαζονεία της εξουσίας και η άκρατη φιλοδοξία, τους έχει αποστασιοποιήσει σε τέτοιο βαθμό από το υπηρεσιακό όφελος και το στρατιωτικό καθήκον, που καθημερινά ενεργούν με τρόπο επιζήμιο για τα συμφέροντα της ΕΦ και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είτε για την εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων, είτε για την καλλιέργεια προσωπικών φιλοδοξιών, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψη η ηθική διάσταση των ανεπίτρεπτων και επικίνδυνων ενεργειών τους. 
 
Τα θλιβερά αυτά φαινόμενα που έτυχαν υπόθαλψης την τελευταία δεκαετία από τις εγκληματικές κομματικές παρεμβάσεις και την υποτακτική στάση της ηγεσίας της ΕΦ σε αλλοπρόσαλλες πολιτικές κατευθύνσεις, κορυφώθηκαν εγκληματικά την τελευταία τριετία (Τουρκοκυπριολαγνεία, κουλτούρα λύσης, ακατάσχετη προσπάθεια μείωσης της θητείας, αποσπασματική αναδιοργάνωση, κοκ) εξαρθρώνοντας τον εσωτερικό ιστό αξιών (υπερηφάνεια, ήθος, αξιοπρέπεια, πατριωτισμός) της ΕΦ και την επιχειρησιακή της ισχύ.

Ο νέος Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, παρά τη μέχρι σήμερα πολύ θετική παρουσία του και το εξαιρετικά σημαντικό ενδιαφέρον του για επιχειρησιακή αναβάθμιση της ΕΦ, θα πρέπει να διαφυλάξει με ιδιαίτερη προσοχή τα νώτα του, ούτως ώστε να μην βρεθεί εκτεθειμένος (όπως προηγούμενοι Αρχηγοί), από την επαγγελματική ανικανότητα ή τις άκρατες ιδιοτελείς μικροφιλοδοξίες υφισταμένων του. Η κατανόηση της «πραγματικότητας» στο περιβάλλον της ΕΦ, η αποφασιστική απομάκρυνση των καρκινωμάτων από τις κρίσιμες θέσεις της ΕΦ, και η αξιοποίηση των ικανότατων αξιωματικών προς όφελος της υπηρεσίας, αποτελούν ενέργειες που θα διασφαλίσουν την επιτυχία του εξαιρετικά δύσκολου αλλά πολύτιμου έργου του. Στις κρίσιμες ημέρες που διανύει ο κυπριακός Ελληνισμός, η Πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, η κοινωνία, τα ΜΜΕ, αλλά και το ίδιο το στράτευμα, θα πρέπει να υποστηρίξουν με σθένος τις έντιμες προσπάθειες του νέου Α/ΓΕΕΦ, γιατί πλέον η Ιστορία της Κυπριακή Δημοκρατίας όπως διαγράφεται, δεν έχει επιστροφή.

*Ο Πέτρος Σαββίδης είναι ιστορικός ερευνητής, Μ. Ρhil. Ηistory(Glasgow) 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ 09/10/2011 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.