22/11/11

ΠΓΔΜ: Συμφωνία για λήψη δανείου 130 εκατ. ευρώ από Deutsche Bank και Citibank

ΠΓΔΜ: Συμφωνία για λήψη δανείου 130 εκατ. ευρώ από Deutsche Bank και Citibank
Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ υπέγραψε, σήμερα, στα Σκόπια, συμφωνία με εκπροσώπους των τραπεζών Deutsche Bank και Citibank για τη λήψη δανείου 130 εκατ. ευρώ.
Το δάνειο αυτό, που θα λάβει η ΠΓΔΜ από τις Deutsche Bank και CitiBank, θα είναι πενταετούς χρονικής διάρκειας και το επιτόκιό του θα διαμορφωθεί περίπου στο 4,8% (4,25% προς τις δύο τράπεζες και 0,5% ως προμήθεια προς την Παγκόσμια Τράπεζα για την εγγύηση του δανείου).

Ο υπουργός Οικονομικών της ΠΓΔΜ Ζόραν Στάβρεσκι ανέφερε, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ότι το επιτόκιο αυτό πρέπει να θεωρείται ευνοϊκό κι αυτό οφείλεται στις εγγυήσεις που δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομία της χώρας. Το δάνειο των 130 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για την κάλυψη του ελλείμματος του προϋπολογισμού.


Και με «βούλα» της Κομισιόν

«Τύραννος» των ΜΜΕ ο Γκρούεφσκι στα Σκόπια

 
Ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή σχετικά με την ελευθερία του Τύπου στην ΠΓΔΜ, δήλωσε πως η Επιτροπή «συμμερίζεται τους προβληματισμούς του ΟΑΣΕ», ο οποίος έκανε λόγο για «προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ» από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Πιο συγκεκριμένα, στην ερώτησή του, ο Ν. Χουντής, αφού αναφέρθηκε στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ, «η οποία επιβεβαιώνει όσα από καιρό καταγγέλλουν αντιπολίτευση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις σχετικά με «προσπάθειες φίμωσης των ΜΜΕ» από την κυβέρνηση της Π.Γ.Δ.Μ. και την επιδείνωση της κατάστασης του Τύπου και τη συνεχή καταπίεση των ΜΜΕ και όσων ασκούν κριτική», παρέθετε μερικά από τα γεγονότα που έχουν λάβει χώρα όπως: «η φυλάκιση ιδιοκτήτη ΜΜΕ και συνεργατών του από το Δεκέμβριο του 2010 με πρόφαση φορολογικές οφειλές, εξαναγκασμός σε κλείσιμο τον Ιούλιο του 2011 του παλαιότερου τηλεοπτικού σταθμού και τριών εφημερίδων, παύση όλων των μελών του συμβουλίου της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στις 31.7.2011 (χωρίς πρώτα να προκηρυχτούν θέσεις για την αντικατάστασή τους) καθιστώντας το συμβούλιο ανενεργό, απειλές και καταπίεση σε δημοσιογράφους, κ.α.».

Καταλήγοντας την ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής ζητούσε από την Επιτροπή να επιβεβαιώσει τις ανωτέρω καταγγελίες και να λάβει μέτρα «ώστε να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες επιθέσεις κατά των εκπροσώπων του Τύπου και να αποκατασταθεί η ελευθερία της έκφρασης και η ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην χώρα».

Στην απάντησή του ο κ. Φούλε διευκρίνισε ότι ήδη «ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής έχει εκδόσει σαφή δήλωση. Πρόκειται για ανησυχητικές εξελίξεις, και η Επιτροπή συμμερίζεται τους προβληματισμούς του ΟΑΣΕ».

Συνεχίζοντας, ο κ. Φούλε σημειώνει ότι, ο ίδιος επισκέφτηκε τα Σκόπια την 5η Σεπτεμβρίου, όπου τόνισε στη νέα κυβέρνηση «τη σημασία που η ΕΕ αποδίδει στην ελευθερία της έκφρασης και των μέσων ενημέρωσης. Συζήτησε τα θέματα αυτά με τον πρωθυπουργό Gruevski και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης για την Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση Arifi».

Ενημέρωσε επίσης ότι στο πλαίσιο αυτό, «ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Arifi άρχισε μια διαδικασία στρογγυλής τράπεζας με δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, ώστε να καθιερωθεί διάλογος σχετικά με τα ζητήματα που προκαλούν ανησυχία και να εξευρεθούν λύσεις».

Τέλος τόνισε ότι «στη σχετική έκθεση προόδου, παρουσιάστηκαν οι προκλήσεις που αφορούν την ελευθερία έκφρασης στα μέσα ενημέρωσης, και σημειώθηκε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος σχετικά με τις εν λόγω σοβαρές ανησυχίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.