5/11/11

Οι Νεότουρκοι, ο Ενβέρ και ο Μπεγλίτης!

του Σάββα Καλεντερίδη
Μερικοί από τους πολιτικούς μας είχαν πάντα έναν κρυφό θαυμασμό -θα λέγαμε έρωτα- για τους Νεότουρκους και για τον Μουσταφά Κεμάλ.

Εξ αιτίας αυτής της αγάπης, μάλιστα, έφθασαν στο σημείο να συντάσσονται με τους σφαγείς και τους γενοκτόνους των Ελλήνων της Θράκης, του Πόντου και της Ανατολής και να αρνούνται να υποστηρίξουν και να συνταχτούν με τα θύματα και τους απογόνους των θυμάτων της Γενοκτονίας, που ζητούν δικαίωση.
Ένας από τους πολιτικούς που φέρεται να αντιτάχθηκε στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος προχθές, και ενώ ήταν φανερό ότι διάγει τις τελευταίες ημέρες στο υπουργείο του, προχώρησε στον αποκεφαλισμό της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, υιοθετώντας μάλιστα μια πρακτική που υιοθέτησαν οι Νεότουρκοι στις αρχές του 20ού αιώνα, οι οποίοι σημειωτέον αυτοαποκαλούνταν εκσυγχρονιστές, όπως και η ομάδα που τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια οδήγησε την Ελλάδα στην καταστροφή.
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, αναφερόμαστε στην επιλογή του υπουργού να "σφαγιάσει" δεκάδες ανωτάτους αξιωματικούς, για να τοποθετήσει στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τ’ άλλα απολύτως άξιους πλην όμως εξαιρετικά νέους και άπειρους αξιωματικούς.
Το ίδιο ακριβώς έκαναν οι Νεότουρκοι, όταν πήραν τον έναν εκ της τριανδρίας των στυγερών δολοφόνων, τον Ενβέρ, και από το βαθμό του αντισυνταγματάρχη που κατείχε, στις 13 Δεκεμβρίου του 1913 προήχθη σε συνταγματάρχη και μετά από 19 ημέρες, την 1η Ιανουαρίου 1914, προήχθη στο βαθμό του στρατηγού (πασά), σε ηλικία 35 ετών.
Να σημειωθεί ότι η προαγωγή του Ενβέρ στο βαθμό του στρατηγού έγινε για να αναλάβει τη διοίκηση της 3ης Τουρκικής Στρατιάς (που απαιτεί στρατηγό τεσσάρων αστέρων) ως επικεφαλής της οποίας επιτέθηκε εναντίον του Στρατηγείου των Ρώσων, στο Σαρίκαμις, στις 6 Ιανουαρίου 1914, ανοίγοντας έτσι το Μέτωπο του Καυκάσου με τους Ρώσους, επ' ωφέλεια των Γερμανών.
Να σημειωθεί επίσης ότι σε εκείνη τη μάχη του Σαρίκαμις οι Τούρκοι, λόγω της απειρίας εκείνου του εγκάθετου αξιωματικού έχασαν 100 χιλιάδες άνδρες, που πέθαναν από το κρύο ενώ προσπαθούσαν να υπερκεράσουν τα όρη Αλάχου-έκμπερ, για να επιτεθούν στους Ρώσους, που είχαν το στρατηείο τους στο Σαρίκαμις του Καρς. Επίσης, να σημιεωθεί ότι η συγκεκριμένη επιλογή των Νεοτούρκων έβαλε την Τουρκία στον πόλεμο, στο πλευρό των Γερμανών, επιλογή που οδήγησε στη Συνθήκη των Σεβρών, που -παρά την κατάληξή της- αποτελεί τον καθημερινό εφιάλτη όλων των Τούρκων, πολιτικών, στρατιωτικών και απλών πολιτών.
Αναφερθήκαμε στο θέμα, επειδή οι κρίσεις του εκσυγχρονιστή κ. Μπεγλίτη έχουν κοινά χαρακτηριστικά που θυμίζουν την περίπτωση των "συναγωνιστών" του Νεοτούρκων και του επίσης εκσυγχρονιστή της εποχής Ενβέρ, με την ελπίδα ότι δεν θα υπάρχει για μας τους Έλληνες επανάληψη του παθήματος των Τούρκων στο Σαρίκαμις.
Και επειδή η κατάσταση είναι εξαιρετικά ρευστή, με τη ΝΑ Μεσόγειο να έχει γίνει θέατρο γεωπολιτικών ανταγωνισμών και τη ΝΑ πτέρυγα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κινδυνεύει με κατάρρευση, την ίδια στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη η νεοοθωμανική ονείρωξη των Ερντογάν και Νταβούτογλου, ελπίζουμε οι επιλογές αυτές να μην μας οδηγήσουν σε μια «Συνθήκη των Σεβρών» κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Ελλάδος που «οραματίζονται» οι Έλληνες εκσυγχρονιστές, θιασώτες του Σχεδίου Ανάν, της πολυπολιτισμικής Ελλάδος και της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης.
Φυσικά είμαστε πεπεισμένοι ότι οι νέοι αρχηγοί των Ενόπλων μας Δυνάμεων, παρά το νεαρόν της ηλικίας και την έλλειψη εμπειριών στη διοίκηση στα ανώτατα κλιμάκια της στρατιωτικής ιεραρχίας, έχουν βαθειά μέσα τους ριζωμένη την εθνική και ιστορική συνείδηση που πρέπει να έχει ο κάθε Έλληνας αξιωματικός και θα υπερασπιστούν με τον καλύτερο τρόπο την Πατρίδα από οποιαδήποτε επιβολή, παραμένοντας πιστοί στο «Εις οιωνός άριστος, αμύνεσθαι περί Πάτρης».
Σημείωση:
Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, θέλουμε να σημειώσουμε τα εξής. Στα ερείπια της Μεταπολίτευσης, όπου επικράτησαν ως νέοι δωσίλογοι όλοι εκείνοι που φόρεσαν τη βολική κουκούλα του αριστερού-προοδευτικού, ασελγώντας στο σώμα της δύσμοιρης Πατρίδας μας, οφείλουμε να διδαχτούμε από τα λάθη μας και να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα. Χωρίς να μπούμε σε ένα νέο κυνήγι μαγισσών, χωρίς αντεκδικήσεις και ακρότητες, οι Έλληνες πολίτες θα πρέπει μέσα από τις εκλογικές διαδικασίες να αποκαθάρουμε το πολιτικό τοπίο από κάθε τι το φθαρμένο και διεφθαρμένο και να εξασφαλίσουμε την ανανέωση της πολιτικής ζωής, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αναγέννηση της χώρας.
Επειδή οι εξελίξεις τρέχουν, το πιο πιθανό είναι μια προσωρινή κυβέρνηση να αναλάβει τον κρίσιμο ρόλο της διαχείρισης της κρίσης, μέχρι να ξεπεραστούν οι μείζονες κίνδυνοι και να οδηγηθούμε σε εκλογές. Μέχρι τότε, τα κόμματα πρέπει να μπουν στη βάσανο της δικής τους κάθαρσης, γιατί δεν μπορεί να παραμένουν στο προσκήνιο διαφθαρμένοι πολιτικοί, όπως για παράδειγμα εκείνοι που συμμετείχαν στο φαγοπότι της SIEMENS, γιατί εκτός των άλλων είναι και εκβιάσιμοι από τα ξένα κέντρα. Και το λέμε αυτό γιατί το έργο της επόμενης κυβέρνησης θα είναι πράγματι τιτάνιο και κρίσιμο για την πορεία της χώρας και του Έθνους. Και η αναγέννηση-ανοικοδόμηση του πολιτικού συστήματος και της χώρας δεν γίνεται με φθαρμένα πολλώ δε μάλλον με διεφθαρμένα υλικά. Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για ηγέτες και πολίτες πλησιάζει. Εσμέν έτοιμοι!
Το άρθρο δημοσιεύθηκε τις 4 Νοεμβρίου στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

18 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΝ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΚΛΕΞΟΥΜΕ ΕΒΡΑΙΟ ΝΑ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙ (ΣΑΜΑΡΑΣ ΜΠΕΝ ΧΙΡΑΜ), ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΛΩΣ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΠΟΔΕΊΞΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ ΟΤΙ Ο ΦΑΛΜΕΡΑΪΕΡ ΕΙΧΕ ΔΙΚΙΟ ΟΤΑΝ ΕΛΕΓΕ ΠΩΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ.

    Η ΕΒΡΑΪΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ, ΟΠΟΙΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΧΡΩΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπαα! θαρρώ ότι πιο πολύ θαυμασμό έχουν για τους σαλονικιους-ντολμάδες-ντονμέδες, που είναι τυλιγμένοι από τον πρώτο-μάγειρα ΟΧΙ με λαχανόφυλα, ΑΛΛΑ με μυστικής συνταγής ΤΑΠΙ και ΤΑΣΑΡΟΥΦ και τους απολαμβάνουν στο τραπέζι τους με δικαιβατόρικες ιεροτελεστίες που είναι θυμιατισμένες με συνταγματολογικές υπεκφυγές κι από κοινού πολιτική στήριξη! ΟΧΙ όμως και πως οι προστάτες της αγιοσύνης της ανυπακοής του λαού δεν έχουν γνώση τους χάους του διαίρει και βασίλευε επί της εξουσίας των καλών και συμφερόντων της διαφθοράς στους ρυθμούς της φλογέρας.. προσέξτε στο (1+30")

    (*)"ντολμάς")= Έλληνας υποτελής πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη πίκρα της ψήφου του

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Επείσης υπάρχει και το Ελληνικό παράδειγμα,κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Μικρά Ασία κάποιοι στερούσαν απο τον Ελληνικό Στρατό πολλούς έμπειρους και ικανούς Αξιωματικούς.

    Λυπάμαι που το λέω αλλά δεν πιστεύω ότι έτσι θα έρθει αλαγή,έχει αποδειχτεί πλέον ότι δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν το παραμικρό,εκβιαζόμενοι και υποκινούμενοι λειτουργούν.

    Δυστυχώς η ανατροπή του σημερινού πολιτικού καθεστώτος θα έρθει με τη βία,δεν μας έχουν αφήσει άλλο περιθώριο.

    Πείτε μου ΕΝΑ θεσμό που να λειτουργεί,έστω έναν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λογικό είναι πως με τέτοιο άρθρο να έχετε στο τσεπάκι σας την έδρα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας.

    ΑΥΤΟΕΞΟΡΙΣΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όσοι άκουσαν τη δήλωση του κ. Μπεγλίτη, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου μετά την ανακοίνωση της ψήφου εμπιστοσύνης, θα κατάλαβαν ότι πρόκειται για έναν από τους πολλούς «νάνους» πολιτικούς, ο οποίος όμως παριστάνοντας τον «γίγαντα» κατέχει ένα από τα σοβαρότερα Υπουργεία.
    Είναι δυνατόν να υπάρχει ελπίδα στον τόπο μας με τέτοιες πολιτικές προσωπικότητες στην εξουσία; Όπως πολύ σοφά έχει γράψει και ο κ. Γιανναράς, οι περισσότεροι από τους πολιτικούς μας δεν είναι ικανοί να διαχειριστούν ούτε ένα περίπτερο.
    Όσον αφορά τη νυν αλλά και την πρώην ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, έχω την εξής απορία: Που βρίσκουν τη ψυχική δύναμη για να ανέχονται να έχουν ως προϊστάμενούς τους τέτοιας χαμηλής ποιότητας πολιτικούς. Μάλλον αυτό θα πρέπει να αποτελεί και το μεγάλο μυστικό που τους καθιστά τους πλέον ικανούς για να βρίσκονται στην κορυφή της στρατιωτικής Ιεραρχίας.

    Δημήτριος Καρατζίδης
    Ταξχος ε. α.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ δυνατό Αρθρο, αλλά όπως λέει ο Κριστιάν στο αμέσως επόμενο Αρθρου του ιστολογίου σας, φοβάμαι ότι θα χαθεί στην υπερπληροφορηση!

    Πώς θα γίνει να ξεκαθαρίσει η πληροφορία και να κρατησουμε ΜΟΝΟ τη χρήσιμη;
    Πώς μπορεί δηλαδή τόσο καθαρές φωνές όπως η δική σου να ανέβουν πιο πάνω;

    Ο Σαμαράς, θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός, αλλά αποδείχτηκε κομάτι λίγος....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Περιμένετε νὰ ἀλλαχθοῦν τὰ τρέχοντα ὀμόλογα, ποὺ ὑπόκεινται στὸ ἑλληνικὸ δίκαιο, μὲ ἄλλα ποὺ θὰ ὑπόκεινται στὸ ἀγγλικὸ δίκαιο καὶ τότε τὰ λέμε.
    Ὅλο τὸ πολιτικό μας σύστημα προσπαθεῖ ἐναγωνίως γιὰ τὸ παραπάνω. Φυσικὰ γιὰ νὰ καλοπερνοῦν οἱ ἴδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά αυτό το άρθρο ξεβρακώνει την κατάσταση , είναι δυνατόν να μην εκτιμηθεί δεόντως?
    Τώρα θα μου πει κάποιος μπορεί και να μην εκτιμηθεί, στην Ελλάδα ζούμε, οπότε το κλασσικό ερώτημα περί πλλλάκας, θα έχει βάση και θετική απάντηση...δυστυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Άκουσα τον μπεγλιτάκο μετά την ψηφοφορία. Ανακυκλωμένος εμετός είναι το άτομο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Στη φωτό δεν φέρνει λίγο από Ντούτσε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ο/Η skal είπε...
    Πατριώτη, πλλλάκα με κάνεις;
    5 Νοεμβρίου 2011 9:06 μ.μ.

    Ναι πολύ σωστά. Καλύτερα να έρθει ο επομενος σιωνιστής...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Όλα καλά αλλά για τις κρίσεις διαφονώ στα εξής:
    α. Άν και όλοι οι αρχηγοί ήταν εξαίρετοι,ούτε είναι μοναδικοί,ούτε αναντικατάστατοι(άλλωστε απο τέτοιους είναι γεμάτα τα νεκροταφεία).
    β. Άν δεν κάνω λάθος είχαν προαχθεί Αυγ 2009 και έχουν τουλάχιστον 41 χρόνια υπηρεσίας και ανάλογη ηλικία.
    γ. Οι ΄΄νέοι΄΄επίσης είναι απο ότι γνωρίζω άριστοι(βάσει αντικειμενικών κριτηρίων),έχουν τουλάχιστον 37 χρόνια υπηρεσίας και δεν τοποθετήθηκαν νωρίτερα λόγω της Λιβυκής κρίσης.
    δ.Υπάρχει και ο νόμος περί ιεραρχίας και προαγωγών που πρέπει να εφαρμόζεται για να μην ΄΄μπλοκάρει΄΄η επετηρίδα.
    ε. Η κρίση που επικαλούνται οι προπαγανδιστές της ΝΔ(άλλωστε αυτοί τους τοποθέτησαν 1 μήνα πριν τις εκλογές του 2009),με τους Τουρκομογγόλους δεν είναι χθεσινή και θα συνεχίσει για χρόνια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αρίσταρχε
    στο σκεπτικό σου δεν έλαβες υπ' όψιν σου ότι οι Γιάγκος και Φράγκος, που αποστρατεύτηκαν είναι τάξεως 1974 και οι Κωσταράκος και Τζιαζιάς που τους διαδέχτηκαν είναι τάεξως 1978.
    Δηλαδή, ο Μπεγλίτης, "πήδηξε" τρεις ολόκληρες τάξεις, δηλαδή πολλές δεκάδες αξιωματικούς, για να φθάσει στην παρούσα ηγεσία.
    Εδώ βρίσκεται το πρόβλημα.
    Ως νέος Ενβέρ πασα, απαξιώνει μεθοδικά το στράτευμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο απαξιωμένος δεν μπορεί να απαξιώνει. Δε με νοιάζει τι λένε τα χαρτιά, ποιος αποστρατεύτηκε και ποιος παρέμεινε. Ο Μπεγλίτης είναι ένας Χατζηαβάτης, ένας σερβιτόρος. Δεν έχω τίποτε με τους σερβιτόρους. Απλώς εκτελούν παραγγελίες επαγελματικά. Αυτός εκτελεί παραγγελίες δουλικά.
    Αν δεν είναι ΚΑΙ ο Μπεγλίτης ο ορισμός της ταύτισης του κράτους με το κόμμα και ιδιαιτέρως με συγκεκριμμένο αρκηγκό, τότε ποιος είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΟΚ skal, Έχεις δίκιο οσον αφορά τις τάξεις δεν είχα υπόψη μου αυτά τα στοιχεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.