19/11/11

Ερντογάν για Κουρδικό: «Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει παράλληλα με το κράτος μας ένα άλλο...»

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ
Συσσώρευση αρνητικής ενέργειας είναι αυτό που συμβαίνει στην Τουρκία σχετικά με το σημαντικότερο πολιτικό «ρήγμα» της χώρας, το κουρδικό ζήτημα.Τόσο οι δηλώσεις και η αντιπαράθεση όσο και οι συνθήκες «συσπείρωσης» στους κόλπους των Τούρκων και των Κούρδων διαμορφώνουν έκρυθμη κατάσταση. Το πιο ενδιαφέρον είναι το ότι με την παραμικρή και ενίοτε άσχετη αφορμή, εφοδιάζεται το ρήγμα με αρνητική ενέργεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν οι δύο φονικοί σεισμοί στο Βαν της Ανατολικής Τουρκίας.



Ηδη από την πρώτη στιγμή, αξιωματούχοι και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες άρχισαν να αναφέρουν ότι το ΡΚΚ επιχειρεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση που δημιουργήθηκε λόγω σεισμού και «σπέρνει τη διχόνοια».

Παράλληλα, οι δηλώσεις των αξιωματούχων χαρακτηρίζονται «ανησυχητικές» ακόμη κι από διάφορους σχολιαστές που εδώ και χρόνια τάσσονται υπέρ της κυβέρνησης Ερντογάν. Μιλώντας πριν από μερικές μέρες ο Ερντογάν στην Εθνοσυνέλευση, αναφέρθηκε στο κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας, λέγοντας «τι κι αν είναι εντός ή εκτός της Βουλής το κόμμα αυτό;».

Μία από τις αφορμές που κλιμάκωσαν την ένταση ήταν η πρόσφατη σύλληψη δύο διανοουμένων, της καθηγήτριας Εμινέ Μπουσρά Ερσανλι και του εκδότη Ραγκίπ Ζαράκολου. Η πρώτη ήταν μέλος της επιτροπής που έχει συστήσει το κουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας σχετικά με το Σύνταγμα. Οι αντιδράσεις ήταν αρκετά έντονες, πράγμα που εκφράστηκε εν μέρει και από σχολιαστές προσκείμενους στο κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο των ερευνών και της υπό εξέλιξη δίκης σχετικά με την οργάνωση «Ενωμένες Κοινότητες Κουρδιστάν» (KCK).

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας τις συζητήσεις που ξέσπασαν είπε: «Κανείς να μην περιμένει ότι θα επιτρέψουμε να υπάρχει παράλληλα με το κράτος μας ένας σχηματισμός περί διαφορετικού κράτους». Επισήμως η τουρκική πλευρά χαρακτηρίζει το KCK παρακλάδι του ΡΚΚ που έχει στόχο να επιβάλει στην πράξη τις συνθήκες, αν μη τι άλλο, μερικής αυτονομίας των Κούρδων της Τουρκίας. Η κουρδική πλευρά, από την άλλη, υποστηρίζει ότι πρόκειται για μια οργάνωση που περιλαμβάνει πολλές οργανώσεις και τάσεις των Κούρδων.

Μία άλλη, φαινομενικά άσχετη εξέλιξη ήταν η απέλαση Κούρδων φοιτητών από τα κατεχόμενα της Κύπρου. Η απέλαση έγινε, σύμφωνα με τις αρχές στα κατεχόμενα, λόγω χειροδικιών. Δεν πέρασαν όμως πολλές μέρες από τη δημοσίευση των σχετικών ειδήσεων και τουρκικές εφημερίδες άρχισαν να δημοσιεύουν ρεπορτάζ περί στόχου του ΡΚΚ να εδραιωθεί στα κατεχόμενα.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές διαστάσεις όλων αυτών των ειδήσεων, ανεξάρτητα από το αν είναι βάσιμες ή δίκαιες οι αντιδράσεις των σεισμοπαθών, από το αν υπάρχει όντως σχέδιο του ΡΚΚ περί κατεχομένων, αυτό που έχει εδώ σημασία από μακροπολιτική άποψη είναι το γεγονός ότι τα φαινόμενα αυτά τροφοδοτούν σε πρώτη φάση την ένταση μεταξύ του μέσου Τούρκου και του μέσου Κούρδου και σε δεύτερη, την τάση συσπείρωσης μεταξύ των δύο. Το πρώτο αφορά την ατομική ταυτότητα του κάθε Τούρκου και Κούρδου και το δεύτερο τις συλλογικές τους ταυτότητες ως εθνοτήτων.

Αμφότερα διαμορφώνουν τις συνθήκες πόλωσης. Η κατάσταση είναι ενδιαφέρουσα έως επικίνδυνη. Κι αυτό επειδή όλα αυτά συμβαίνουν με αφορμές που δεν έχουν άμεση σχέση με το κουρδικό πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς άσχετες. Δημιουργούν όμως παρακαταθήκη για εκρηκτικό κλίμα, όταν θα αρχίσουν να τίθενται οι σοβαρές πτυχές του ζητήματος. Τέτοια συζήτηση θα αρχίσει, για παράδειγμα, όταν η Τουρκία θα εξετάζει τη σύνταξη νέου Συντάγματος.
(Πηγές:Associated Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, guardian.co.uk)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.