29/11/11

Οι οικονομικές μαγκιές της Ουγγαρίας ενάντια στο μνημόνιο και το ΔΝΤ - και η κατάληξή τους...


Θυμάμαι ακόμα αρκετό κόσμο και Μέσα Ενημέρωσης στην Ελλάδα να εξυμνούν την πολιτική που επαγγέλονταν ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός της Ουγγαρία, Βίκτορ Όρμπαν. Ο Όρμπαν είχε σαρώσει κυριολεκτικά στις εκλογές του Απριλίου 2010, καταλαμβάνοντας τα 2/3 του Κοινοβουλίου, πρωτοφανής εκλογική  δύναμη από την εποχή της κατάρρευσης του σοσιαλιστικού καθεστώτος.
 
Η Ουγγαρία ήταν ως τότε η πρώτη χώρα της ΕΕ που είχε προσφύγει στο ΔΝΤ από τη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ο Όρμπαν εκλέχθηκε πανηγυρικά, με ποσοστό 52,8%, έναντι 19,3% των Σοσιαλιστών. Αυτό που έκανε ο Όρμπαν είναι απλό: άκρατος λαϊκισμός σε μία χώρα με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα και λιτότητα αντίστοιχης της ελληνικής, η οποία είχε επιβληθεί από το ΔΝΤ στα πλαίσια δανειοδότησης της χώρας και αναδιάταξης της οικονομίας της. Γύρισε επιδεικτικά την πλάτη του στο ΔΝΤ και την ΕΕ, αρνούμενος να υπογράψει υπέρ νέων μέτρων και στερώντας παράλληλα τη χώρα από την τελευταία δόση που προέβλεπε το πρόγραμμα.

«Εμείς θα μαζέψουμε περισσότερα. Όχι όμως με νέα λιτότητα για τον κοσμάκη. Απλούστατα, θα φορολογήσουμε τις Τράπεζες!».

Έτσι ο Όρμπαν επέβαλε έκτακτη εισφορά 0,45% στις τράπεζες, επί των ακαθάριστων εσόδων τους και φορολόγησε με 6% τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Με τέτοιου είδους εξαγγελίες ο Όρμπαν κέρδισε πανεύκολα τις εκλογές και τη συμπάθεια πολλών πολιτών σε άλλες χώρες που αντιτίθενται στο ΔΝΤ και τα μέτρα λιτότητας που συνοδεύουν τα προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης που επιβάλλει μέσω των δανειακών συμβάσεων.

Δυστυχώς  η πραγματικότητα δεν είναι ούτε τόσο απλή, ούτε ορίζεται από ευχολόγια και φτηνούς λαϊκισμούς περί εθνικής κυριαρχίας ή υπερηφάνειας.

Όταν την άνοιξη του 2010 το ΔΝΤ αποχωρούσε από την Ουγγαρία, είχε προειδοποιήσει ότι τέτοιου είδους μέτρα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Πράγματι, όπως αναγνώρισε ο ίδιος ο Όρμπαν, οι στόχοι για δημιουργία ανάπτυξης μέσω αύξησης της εγχώριας κατανάλωσης και των εξαγωγών απέτυχε. Το νόμισμά τους έπιασε ιστορικό χαμηλό έναντι του Ευρώ και το χρέος της χώρας υποβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης στην τελευταία βαθμίδα αξιολόγησης.

Ο «επαναστάτης» Πρωθυπουργός που υποσχόταν ανάπτυξη και ανώδυνη έξοδο της Ουγγαρίας από την κρίση προσέφυγε τελικά στις 21 Νοεμβρίου 2011 στο ΔΝΤ για οικονομική βοήθεια προς τη χώρα του. Ο «αγώνας για οικονομική ανεξαρτησία» όπως τον είχε χαρακτηρίσει προεκλογικά ο Όρμπαν απέτυχε παταγωδώς και τώρα η Ουγγαρία ζητάει από το ΔΝΤ ένα δεύτερο δάνειο που θα λειτουργήσει ως «δίχτυ ασφαλείας» για την οικονομία.

Πηγές: Άρθρα στον Economist (εδώ & εδώ).

5 σχόλια:

  1. Andpik, διαμαρτύρομαι εντόνως! Ο τίτλος είναι ταυτόσημος τού δόγματος "είναι μάταιο, αφέσου" και απέχει έτη φωτός από την πραγματικότητα! Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες περί των οικονομικών ζητημάτων, αλλά θα σημειώσω κάποιες πολιτικές 'λεπτομέρειες':
    "After arriving in office with a thumping mandate, Mr Orban has frittered away time and energy on peripheral issues, such as a new media law detested by believers in free speech."
    "It extended the windfall taxes to hit profitable retailers and telecommunications companies, and risked creating a long-term financing problem when it effectively nationalised the €10 billion ($13.5 billion) that Hungarians held in their private pension funds to finance current spending."
    Όταν η πολιτική γίνεται σκοπός και όχι εργαλείο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και τι σημαίνει αυτό;

    Το αεριτσίδικο χρήμα κυβερνά, και οι διακινητές με τις "ακάλυπτες επιταγές" τους, επιβάλουν εν αλάξ "καλυμένη πολιτικη" την οποία ελέγχουν και δίνουν σ΄αυτούς εξετάσεις οι δημοκρατικά εκλεγμένοι ότι θα τους εξυπηρετήσουν προγραμματισμένα!

    Τι δηλαδή δεν ήξερε ο ΜΑΟ τι εννοούσε όταν έλεγε .."ο ιμπεριαλισμός είναι σα μια χάρτινι Τίγρη", ή δεν ισχύει το ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι το τελευταίο στάδιο του καπιταλισμού.

    Ακόμα κι ο Πάγκαλος (.σημείο(1+30",)τη σοσιαλιστική πολιτική του ΠΑΣΟΚ εξασκούσε όταν έτρωγε απ΄τα αποφάγια των πολιτών του "μαζί τα φάγαμε"

    Κι ο Ανδριανόπουλος, τη κοινωνική-(.σοσιαλ.) πολιτική της Ν.Δ. εξασκούσε όταν συνενούσε στη πολιτική του στάζει και δεν μπάζει, μόνο που τώρα λέει να φέρουν πίσω οι πολίτες τους κουβάδες με το νερό!

    Πολιτική όμως και οικονομία, δεν είναι μόνο πολιτικολογία και οικονομολογία διαπιστώσεων, προς ικανοποίηση της αυταρέσκειας του Μπράβοοο!!! από τον ειδήμονες του χρήματος, που από την οικειοποίηση της εργσσίας των πολιτών, θα σου πουν, τώρα βάλε μπρος τις ιδιωτικοποιήσης για ναυπηγία και σιδηρόδρομο, κι εγώ θα σου δώσω πίσω αέρα κοπανιστό!

    Δυστυχώς όμως στο τρίπτυχο του συνθήματος "ψωμί παιδεία ελευθερία" λείπει η ουσία της ΠΡΩΤΗΣ εξουσίας, το ΔΙΚΑΙΟ, που είναι ΒΑΣΙΚΗ προϋπόθεση για το ευνομούμενο μιας πολιτείας! Μόνο που αυτό είναι εκτός της ύλης των σπουδών των αποφοιτούντων πολιτικο-οικονομο-λαιγεωνάριων τις απόφυσης των ιδιωτικών σχολών των ιδιωτών τραπεζιτών!

    Και βέβαια όλα είναι θέμα παιδείας, ως και αυτοπεποίθηση για αυτο-θεραπεία, κόντρα στη πολιτική σηψαιμία των διαπλεκόμενων στους ΟΓΑ πριν τους περιβάλουν το μανδύα της ασυλίας των βλαμένων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Anaconda (7:00μμ): "Ο τίτλος είναι ταυτόσημος τού δόγματος "είναι μάταιο, αφέσου"..."

    Ναι, αλλά κοίτα στο βιντεάκι τι έπαθε κάποιος που είπε στον άλλο "είναι μάταιο, αφέσου να σε χαϊδέψω" και νόμισε ότι ο άλλος είχε αφεθεί...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μ'ένα απλό psyop, πάει ο τύπος που δεν μπορεί να σταθεί όρθιος στο ίσωμα: αν δεν είσαι εκπαιδευμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.