30/11/11

Εκτός Ευρώπης το... Καστελόριζο;


Αίσθηση προκαλεί η απουσία του Καστελόριζου από χάρτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θεματικό τίτλο «Η ζώνη του ευρώ», ο οποίος απεικονίζει τις χώρες που έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα, αυτές που δεν το έχουν κάνει και τα κράτη με ρήτρα εξαίρεσης από το ευρώ.

Την καταγγελία έκαναν τέσσερις βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι κ.κ. Κουβέλης, Λεβέντης, Τσούκαλης και Ψαριανός.

Όπως αναφέρουν, το ακριτικό νησί του Αιγαίου (το νοτιοανατολικότερο άκρο της ελληνικής επικράτειας) που απέχει μόλις 2 ν.μ. από τις τουρκικές ακτές δεν υπάρχει πουθενά στον χάρτη, ο οποίος καταγράφει κατά τ’ άλλα με ακρίβεια τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη.


Στην ερώτησή τους προς τους αρμόδιους υπουργούς, οι βουλευτές επισημαίνουν ότι η κυριότητα του συγκεκριμένου νησιού έχει αμφισβητηθεί έντονα από την Τουρκία, η οποία το θεωρεί «γκρίζα ζώνη».

Είναι «νωπές» οι μνήμες από την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος υποστήριξε ότι το Καστελόριζο ανήκει στη… Μεσόγειο.
http://www.nooz.gr

Δημοκρατική Αριστερά: Η Κομισιόν «έσβησε» το Καστελόριζο



Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών Σταύρο Δήμα για την «απουσία» του Καστελλόριζου από χάρτη που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσαν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης και οι βουλευτές του κόμματος Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός.

Τονίζουν ότι σε χάρτη με θεματικό τίτλο «Η ζώνη του ευρώ, ένα νόμισμα με πολλά πλεονεκτήματα», αποτυπώνονται όλες οι ευρωπαϊκές χώρες της ζώνης του ευρώ, εκτός από το Καστελόριζο.

Οι βουλευτές, δεδομένων των πρόσφατων δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ο οποίος τοποθέτησε το Καστελλόριζο στη Μεσόγειο, αλλά και της στρατηγικής σημασίας του νησιού για την Ελληνική ΑΟΖ, ζητούν από τον υπουργό να διερευνήσει το θέμα και να ζητήσει την ορθή επανεκτύπωση του χάρτη.
http://www.skai.gr/

4 σχόλια:

  1. Ούτε καρφίτσα να ήταν το Καστελόριζο για να παραπέσει έτσι από τον χάρτη!!!
    Τυχαίο;;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν φτάσαμε να έχουμε τον Ψαριανό προστάτη των Εθνικών συμφερόντων καταλαβαίνω τι συμβαίνει σε πολλά θέματα...
    Θεέ της Ελλάδος βάλε το χέρι σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τί άλλο να κάνω πια, κάντε και κάτι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δύο σχόλια:
    Α) Άρθρο 14 της Συνθήκης Ειρήνης των Παρισίων 1947, «Treaty of Peace with Italy (10 February 1947): παράγραφος 1: «Italy hereby cedes to Greece in full sovereignty the Dodecanese Islands indicated hereafter, namely Stampalia (Astropalia), Rhodes (Rhodos), Calki (Kharki), Scarpanto, Casos (Casso), Piscopis (Tilos), Misiros (Nisyros), Calimnos (Kalymnos), Leros, Patmos, Lipsos (Lipso), Simi (Symi), Cos (Kos) and Castellorizo, as well as the adjacent islets»
    >>>Άρα το Καστελόριζο και τα παρακείμενα νησιά, μικρονήσια και βράχοι ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, εκτός φυσικά εκείνων που ονομαστικά έχουν παραχωρηθεί με την ίδια Συνθήκη στην Τουρκία.
    Β)Όμως, σύμφωνα με το Εγχειρίδιο SP 23 (Limits of Oceans and Seas), του Διεθνούς Υδρογραφικού Οργανισμού, από το 1953, έχει δημοσιευτεί επισήμως και διεθνώς και η Ελλάδα το έχει αποδεχτεί (για ευνόητους λόγους φυσικά), ότι το Καστελόριζο και τα παρακείμενα ελληνικά νησιά και βράχοι του συμπλέγματός του, βρίσκονται στην Ανατολική Λεκάνη της Μεσογείου. Όπως στην Ανατολική Μεσόγειο, βρίσκονται και οι ανατολικές ακτές την Κρήτης, της Κάσσου, της Καρπάθου, η νήσος Ψύλλος και οι ανατολικές ακτές της Ρόδου.
    Τα παραπάνω δεν σημαίνουν βέβαια ότι ο χάρτης της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να περιλαμβάνει ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, στην οποία ανήκει και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Αλλά νομίζω πως δεν θα φταίνε οι Ευρωπαίοι, γιατί από τα σχολικά μας χρόνια, θα θυμόμαστε πως το Καστελόριζο δεν…χώραγε στον χάρτη και…ήταν «ασύμφορη» η παραγωγή μεγάλων φύλλων χάρτου, τέτοιων που θα το περιείχαν. Γι’ αυτό και το Καστελόριζο το έβαζαν στην αριστερή γωνία σε επίθετο μικροσκοπικό χάρτη.
    Παύλος Γ. Φωτίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.