5/11/11

Η πΓΔΜ πασχίζει για να βελτιώσει το περιφερειακό δίκτυο ενέργειας

photo
Τα γραφεία της Macedonia Power Plants Company ELEM. [Μίσκο Ταλέσκι/SETimes]
Το οικονομικό συμβούλιο της κυβέρνησης της πΓΔΜ εργάζεται σε στρατηγικά έργα στον τομέα ενέργειας, τα οποία αποσκοπούν σε μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από ξένες πηγές και βελτίωση του δικτύου ενέργειας στην περιοχή.

"Περιλαμβάνουν κατασκευή νέας γραμμής διασύνδεσης ισχύος 400 KW από τη Στιπ στην πΓΔΜ στη Νις της Σερβίας, μια ακόμη γραμμή τροφοδοσίας 400KW μεταξύ Μπίτολα στην πΓΔΜ και Ελμπασάν στην Αλβανία και σχέδιο δράσης για νέα γραμμή ισχύος στο Κοσσυφοπέδιο", ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Βλάντιμιρ Πεσέβσκι.

Η υπάρχουσα γραμμή ισχύος μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και πΓΔΜ δεν λειτουργεί, απαιτώντας την κατασκευή νέας.

Η κρατική εταιρεία ενέργειας της πΓΔΜ, MEPSO, η οποία λειτουργεί με τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας και διαχειρίζεται το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας, περιλαμβάνει τα έργα στο επενδυτικό πρόγραμμά της.

Ο Γενικός Διευθυντής της MEPSO Ντεγιάν Μποσκόβσκι εξήγησε στους SETimes πως το πιο σημαντικό είναι το έργο που συνδέει το σύστημα ενέργειας της πΓΔΜ με την Αλβανία.
"Το έργο αυτό θα ολοκληρώσει την ενεργειακή ενσωμάτωση των χωρών στον Ανατολικό-Δυτικό Διάδρομο Αριθ. 8, ο οποίος περιλαμβάνει Αλβανία, πΓΔΜ και Βουλγαρία", ανέφερε ο Μποσκόβσκι.
Η MEPSO και η εταιρεία διαχείρισης του ενεργειακού συστήματος της Αλβανίας, OST, σύναψε Μνημόνιο Συνεργασίας τον περασμένο Απρίλιο, ξεκινώντας τις προετοιμασίες για κατασκευή της γραμμής ισχύος 400 KW.

"Επί του παρόντος, προετοιμάζουμε μια μελέτη αποδοτικότητας η οποία θα μας επιτρέψει να αιτηθούμε δάνειο από διεθνείς πιστωτές. Η εκτιμούμενη αξία αυτής της επένδυσης μόνο στα εδάφη της πΓΔΜ είναι 35 εκατ. ευρώ και στόχος είναι να έχουμε μια λειτουργική γραμμή ισχύος μέχρι το 2015", ανέφερε ο Μποσκόβσκι.

"Η κατασκευή των νέων γραμμών ισχύος και η μερική ανανέωση του υπάρχοντος δικτύου μεταφοράς ενέργειας θα συμβάλουν αδιαμφισβήτητα σε ακόμα μεγαλύτερη περιφερειακή ενεργειακή συνδετικότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Ενέργειας της πΓΔΜ, Βλάντιμιρ Σάραχ, στους SETimes.

Η υπηρεσία συνεχίζει τόσο αυτά όσο και άλλα έργα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών και περιφερειακών ενεργειακών πρωτοβουλιών, τα οποία συμβάλουν στην ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με πιο αποδοτικές ενεργειακά πολιτικές, καθώς επίσης μεγαλύτερη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Πρόσφατα, βουλγαρικά ΜΜΕ δημοσίευσαν πως η Σόφια θα ιδρύσει "χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας" στο οποίο θα συμμετέχουν Ελλάδα, Σερβία και πΓΔΜ.

Η Βουλγαρία -- ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρισμού της περιοχής -- φέρεται να επανέφερε την ιδέα με την πεποίθηση πως η σύνδεση των Βαλκανικών χωρών θα επιτρέψει πιο εύκολο εμπόριο ενέργειας, καθώς επίσης χαμηλότερες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Σάραχ αοριστολογεί κάπου σε εκείνο το σημείο, αναφέροντας στους SETimes πως "Η ίδρυση περιφερειακών χρηματιστηρίων ενέργειας είναι ιδιαίτερης σπουδαιότητας ωστόσο δεν θα οδηγήσουν απευθείας σε μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς είναι ανεδαφικά πολύ χαμηλές. Ωστόσο, μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της παροχής ενέργειας, καθώς επίσης να αυξήσουν το διαθέσιμο αριθμό εταρειών παροχής προς επιλογή".

Ο Μποσκόβσκι προσθέτει πως η περιφερειακή ενεργειακή ενσωμάτωση υπερνικά τις προκλήσεις της αγοράς του τομέα ενέργειας για απελευθέρωση.

"Υπάρχει σε εξέλιξη πρωτοβουλία για δημιουργία ενός μοναδικού περιφερειακού κέντρου για τη διοργάνωση δημοπρασιών με στόχο τη μίσθωση ενεργητικών για παροχή ενέργειας. Το κέντρο θα εδρεύει στην Ποντγκόριτσα και οι περισσότερες χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης θα συμμετάσχουν", ανέφερε.

Η ενεργειακή κατάσταση της πΓΔΜ αυτό το έτος είναι σταθερή -- παρήγαγε 7% περισσότερο ηλεκτρικό ρεύμα από το προγραμματισμένο -- ωστόσο η κατάσταση διαφέρει αλλού στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Macedonia Power Plants (ELEM) Μίρτσε Κοτέβσκι δήλωσε στους SETimes πως η υπερβολική παραγωγή αποτελεί συνδυασμό πολλών παραγόντων, όπως μια απτή προσπάθεια για βέλτιστη διαχείριση των δυνατοτήτων και εξέταση της ποιότητας των θερμικών μπλοκ.
"Επίσης, καλή υδρολογική κατάσταση", ανέφερε ο Κοτέβσκι.

Οι παράγοντες αυτοί έχουν επιτρέψει στην ELEM να συνεχίσει την τάση να μειώνει τις εισαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος για μικρές επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

"Η πΓΔΜ εισήγαγε τη μισή ποσότητα που υπολογίστηκε από το ετήσιο Ενεργειακό Ισοζύγιο. Εάν συνεχιστεί η τάση αυτή, φέτος η χώρα θα εισάγει την ελάχιστη ποσότητα ενέργειας εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστον", ανέφερε ο Κοτέβσκι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.