30/11/11

«Προσοχή στη Ρωσία», λέει η Γεωργία στην ΕΕ


Οι δυτικοί πρέπει να ανοίξουν τα μάτια τους και να δουν τι γίνεται γύρω από τη Ρωσία, όπου ο ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin οικοδομεί την «εκσυγχρονισμένη Σοβιετική Ένωση» με την πρόταση της Ευρασιατικής Ένωσης, τονίζει ο αντιπρόεδρος της γεωργιανής κυβέρνησης, Giorgi Baramidze.

Εξαιτίας της παθητικής στάσης της Δύσης, η Ρωσία νομίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει μεθόδους όπως ο εκβιασμός για να σύρει χώρες στην Ευρασιατική Ένωση, είπε σε αποκλειστική συνέντευξη στη EurActiv.


Σε δημοσίευμα της Izvestia, ο Putin, που αναμένεται να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας στις εκλογές του επόμενου έτους, φαίνεται να υπογραμμίζει τις γεωπολιτικές του φιλοδοξίες για τα επόμενα χρόνια.

Ως σημείο εκκίνησης, ο Putin τόνισε ότι η έναρξη του Ενιαίου Οικονομικού Χώρου μεταξύ Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν την 1η Ιανουαρίου, αποτελεί «ιστορικό ορόσημο».

Ωστόσο τόνισε ότι η ένωση αυτή παραμένει ανοιχτή και για άλλα μέλη. «Οικοδομώντας την Τελωνειακή Ένωση και τον Ενιαίο Οικονομικό Χώρο», θέτουμε τα θεμέλια για μια μελλοντική ευρασιατική οικονομική ένωση. Ταυτόχρονα, η Τελωνειακή Ένωση και ο Ενιαίος Οικονομικός Χώρος θα επεκταθούν περιλαμβάνοντας και το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν», γράφει.

«Η Δύση δεν πρέπει να παραμείνει σιωπηρή. Ό, τι συμβαίνει μπροστά στα μάτια της Δύσης απειλεί τα δυτικά συμφέροντα», προειδοποιεί ο Baramidze, προσθέτοντας επείγει άμεση αντίδραση.

Ο Baramidze συνέδεσε τον σύντομο πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας τον Αύγουστο του 2008, όταν η χώρα του έχασε την κυριαρχία της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσσετίας, ως μέρος της ίδιας στρατηγικής. Η πίεση στο να οικοδομηθεί η «εκσυγχρονισμένη Σοβιετική Ένωση» ξεκίνησε πριν τον πόλεμο του 2008, υποστήριξε.

«Η Ρωσία πάντα ήθελε να τιμωρήσει τη Γεωργία για την επιθυμία της να είναι ανεξάρτητη και μέρος της Δύσης και πρόσφατα, ο Medvedev είπε ανοιχτά ότι αυτό που έκανε το 2008, ήταν σημαντικό προκειμένου να μπλοκάρει τη Γεωργία και άλλες χώρες να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε.

«Υπάρχει μεγάλο περιθώριο για ΕΕ και ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις διπλωματικά και πολιτικά στη Ρωσία για να σταματήσει την κατοχή των γεωργιανών εδαφών, επειδή αυτό το πρόβλημα μας πάει πίσω πολύ, πολύ σοβαρά. Πρόκειται για τη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας. Μπορείτε να φανταστείτε τι μεγάλο εμπόδιο είναι αυτό για εμάς: 350.000 εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα και συνολικά 500.000, υπολογίζοντας και τους πρόσφυγες», είπε ο γεωργιανός αξιωματούχος.

Ερωτηθείς για το εάν οι τάσεις στην ΕΕ περί Ευρώπης δύο ταχυτήτων ευνοούν τη χώρα του, παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να προβλεφθεί μια σχέση τύπου ΕΕ-Ελβετίας, χωρίς προκατάληψη για το στόχο πλήρους ένταξης μακροπρόθεσμα.

«Η υποψηφιότητα ένταξης στην ΕΕ δεν αποτελεί άμεσο στόχο για εμάς, παρόλο που είναι στόχος μας», είπε.

Ιστορικό
Τον Αύγουστο του 2008 Ρωσία και Γεωργία είχαν πολεμική σύρραξη που διήρκησε πέντε ημέρες. Κατά τη συμπλοκή, ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν επίθεση από την αποσχισθείσα φιλορωσική περιοχή της Νότιας Οσσετίας, που απαγκιστρώθηκε από την εξουσία της Τιφλίδας στις αρχές του 1990.

Αργότερα η Ρωσία αναγνώρισε τη Νότια Οσσετία και τη δεύτερη αποσχισθείσα περιοχή της Αμπχαζίας, ως ανεξάρτητα κράτη. Η Ρωσία εγκατέστησε χιλιάδες στρατεύματα και στις δύο περιοχές.

Μεταξύ τους, οι εκπρόσωποι της ΕΕ γενικά αναγνωρίζουν ότι ο Γεωργιανός Πρόεδρος Mikheil Saakashvili ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο του Αυγούστου. Ωστόσο, εξακολουθεί να απολαμβάνει τη δυτική υποστήριξη ως σύμβολο της «Ροζ Επανάστασης» το 2003 στη Γεωργία.

Μια ανεξάρτητη διερευνητική αποστολή που διορίστηκε από την ΕΕ δημοσίευσε μια έκθεση τον Σεπτέμβριο του 2009, αποτέλεσμα της οποίας ήταν ότι και οι δύο πλευρές ευθύνονται για την έναρξη της σύγκρουσης.
http://www.skai.gr

3 σχόλια:

  1. Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Ελλάδα στις 5 Δεκεμβρίου,θα συναντηθεί με Σαμαρά και Παπανδρέου.Με τους κομπάρσους μάλλον δεν θα συναντηθεί.

    Όλως τυχαίως,την ίδια ακριβώς ημέρα,στις 5 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει το ΔΝΤ για να εγκρίνει την εκταμίευση της 6ης δόσης,σαφέστατο μύνημα,δεν νομίζετε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μακάρι να πραγματοποιηθεί το όραμα μιας Ευρώπης από τα Γιβλαρτάρ μέχρι τα Ουράλια, για αυτούς που θυμούνται!

    Οπότε ΚΑΙ με το νέο πλαίσιο της Ε.Ε, ως προς τοις προυποθεσεις ενίσχυσης των τραπεζιτών του ιδιωτικού κεφαλαίου,

    Μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση
    2 Θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τις υποχρεώσεις των τραπεζών ώστε να τους παρασχεθεί αμεσότερη στήριξη για την πρόσβασή τους σε μεσομακροπρόθεσμη χρηματοδότηση (βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση διατίθεται από την ΕΚΤ και τις οικείες εθνικές κεντρικές τράπεζες), όπου κρίνεται σκόπιμο. Οι εγγυήσεις αυτές αποτελούν επίσης ουσιαστική συνιστώσα της στρατηγικής για τον περιορισμό των ενεργειών απομόχλευσης.

    ΕΤΣΙ ΘΑ ΜΠΕΙ έλεγχος στην ασυδοσία των ακάλυπτων επιταγών.

    ΕΤΣΙ θα βοηθηθούν και οι λαοί των ΗΠΑ, της ΑΓΓΛΕΤΑΙΡΑΣ, της ΕΛΛΑΔΑΣ ακόμα ΚΑΙ του ΙΣΡΑΗΛ, να αποτοξυνωθούν από τους ΑΥΤΟΚΛΗΤΟΥΣ ΜΑΣΑΙΕΣ της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ, πέρα από τα μαστίγια και δολοφωνίες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν οι Γεωργιανοι εκαναν μια πο τις πιο ανοητες ισως πολεμικες επιχειρησεις στον 21ο αιωνα αυτο ειναι δικο τους προβλημα και οχι της Ευρωπης και για αυτο το γεγονος θα επρεπε να δωσει λογο ο προεδρος της Γεωργιας και αυτοι που τον "εσπρωξαν" .ΟΛΟΙ ξερουμε ποιοι ηταν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.