23/11/11

Κλείνει το μάτι στην Τουρκία η Κύπρος για το φυσικό αέριο

Καθόλου τυχαίες δεν φαίνεται να είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια μετά την επίσκεψή του στην εξέδρα της «Noble», όπου αναφέρθηκε όχι μόνο σε συνεκμετάλλευση με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και με την Τουρκία.
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ
Μετέωρες οι συμφωνίες με το Ισραήλ, στα πλάνα ο αγωγός με την Άγκυρα

Η Πραξούλα δίδει υποσχέσεις στο Τελ Αβίβ, όμως η διαδικασία κολλά στα ρωσικά συμφέροντα και σε δεσμεύσεις του Προέδρου στις συνομιλίες.
Μετέωρες είναι οι συμφωνίες της Κύπρου με το Ισραήλ επί του θέματος της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου και των λοιπών συναφών συμφωνιών, όπως αυτές μπορούν να ενταχθούν σε έναν στρατηγικό σχεδιασμό. Η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην Τουρκία και προτιμά σε βάθος χρόνου τη συνεργασία και συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα, αφήνοντας στο περίμενε το Ισραήλ.

Οι δεσμεύσεις
Ειδικότερα, οι Ισραηλινοί εκτιμούν ότι, τόσο η συμφωνία της Κύπρου με την «Ντέλεκ» όσο και η υπόθεση του τερματικού για την υγροποίηση του φυσικού αερίου, βρίσκονται μετέωρες για δύο λόγους:
Πρώτο, λόγω των δεσμεύσεων της Κυβέρνησης προς τη Ρωσία μετά την παροχή δανείου ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Οι Ρώσοι ουδόλως θα ήθελαν να δουν το Ισραήλ να μπαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά, σπάζοντας τη μονοπωλιακή σχέση της Μόσχας.
Δεύτερο, υπάρχουν δεσμεύσεις του Προέδρου Χριστόφια προς τα Ηνωμένα Έθνη και τους Τουρκοκυπρίους να καθυστερήσει όσο το δυνατόν περισσότερο η εκμετάλλευση, για να διευκολυνθεί και η τουρκική πλευρά (σημειώνουμε ότι η Ντέλεκ έχει συμφωνία με τη Noble, στην περίπτωση του Ισραήλ, με ποσοστό της τάξης του 30%. Για να ισχύσει ανάλογη συμφωνία και στην περίπτωση της Κύπρου, χρειάζεται η άδεια της κυπριακής Κυβέρνησης).

Η συνεκμετάλλευση
Καθόλου τυχαίες δεν φαίνεται να είναι και οι δηλώσεις του Προέδρου Χριστόφια μετά την επίσκεψή του στην εξέδρα της «Noble». Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε όχι μόνο σε συνεκμετάλλευση με τους Τουρκοκυπρίους, αλλά και με την Τουρκία. Πρόκειται για τη φόρμουλα του αγωγού από την Κύπρο προς την Τουρκία, ειδικά σε περίπτωση λύσης. Μια αντίληψη την οποία προωθεί επίσημα η Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Πραξούλα Αντωνιάδου και διατυπώνουν ανεπίσημα και παρασκηνιακά και άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης Χριστόφια στο εξωτερικό, για να δείξουν την καλή θέληση της Λευκωσίας. Σημειώνεται ότι οι Ισραηλινοί απορρίπτουν την επιλογή να μεταφέρουν αγωγό από το Λεβιάθαν ή το Ταμάρ στην Τουρκία, επειδή θεωρούν μια τέτοια κίνηση, όπως και στην περίπτωση μεταφοράς αγωγού στην Αίγυπτο, ως λανθασμένες. Διότι, όπως εκτιμούν, θα γίνουν εξαρτώμενοι μιας περιφερειακής δύναμης, όπως είναι η Τουρκία.

Οι επιλογές και το πλεονέκτημα
ΠΑΝΤΩΣ η Πραξούλα Αντωνιάδου διαβεβαιώνει τους Ισραηλινούς ότι μελετώνται οι προτάσεις τους, όμως, από την άλλη πλευρά, οι Ισραηλινοί διατυπώνουν επιφυλάξεις. Θεωρούν, βεβαίως, ότι επί του παρόντος δεν έχουν άλλη επιλογή, εκτός και αν: 1. Λύσουν το πρόβλημα της υγροποίησης με πλωτές μονάδες. Πρόκειται για επιλογή ιδιαιτέρως δαπανηρή. 2. Λύσουν το πρόβλημα χώρου και οικολογίας που έχουν οι ίδιοι στη χώρα τους. Το τρίτο και τέταρτο σενάριο είναι η αλλαγή της κατάστασης στην Αίγυπτο και την Τουρκία και η δημιουργία θετικότερων συνθηκών συνεργασίας με το Ισραήλ. Υπό αυτές, όμως, τις συνθήκες η Κύπρος θα χάσει το πλεονέκτημα, που διαθέτει σήμερα ως προς το Ισραήλ, προκειμένου να συνάψει μια στρατηγική συμμαχία σε ενεργειακό, οικονομικό, εμπορικό και ναυτιλιακό επίπεδο. Μια συμμαχία, που είναι πρόδηλο ότι θα λειτουργεί αντισταθμιστικά προς τους ηγεμονικούς σχεδιασμούς της Τουρκία και θα διατηρεί τις ισορροπίες στην περιοχή.
Πηγή

10 σχόλια:

  1. Η Ελλαδα εδω και 200 χρονια βρισκεται μετεωρη μεταξυ δυο κατευθυνσεων.Ανατολη η Ευρωπη.Και αυτο λογω της γεωγραφικης,ιστορικης,πληθυσμιακης και πολιτιστικης της ιστοριας.
    Ποτε το τραβαει ανατολικα,συχνα και κατω απο εξωθεν πιεσεις, και ποτε το τραβαει δυτικα-Ευρωπαικα,ορμομενη και απο τον παλαιο πολιτισμο της που συνιστα την βαση του δυτικου πολιτισμου.
    Ποτε βγαινουν οι "κιτσικιδες" παρεα με τον Οζαλ τοτε,ποτε βγαινουν οι συνταγματαρχαιοι του 1967 που μιλανε για συνομοσπονδια με τουρκια
    και αλωση εκ των εσω της Τουρκιας,οπως και παλαιοτερα.Και ποτε βγαινουν οι φραγκολεβαντινοι παρεα με τις Στοες τους (Γαλλικες,Ιταλικες,Αγγλικες κλπ) και τα τσιρακια τους (Ροταρυ κλπ) και πονταρουν στο οτι αυτοι σεβονται τις αρχαιες Ελληνικες αξιες περισσοτερο απο τους ελληνες της χωρας αυτης,και μαλιστα τις διαφυλλασουν σαν κορη οφθαλμου στα ινστιντουτα τους Οξφορδης,Καιμπριτζ κλπ.Και τωρα με την ευκαιρια του μνημονιου και της οικονομικης δυσπραγιας στην χωρα μας αυτος ο διαχωρισμος εχει οξυνθει .Ο ελληνικος λαος χωριστηκε σε "Ευρωπαιστες" και "αντιευρωπαιους" ( θα ελεγα...και τον κακο μας τον καιρο...παραξυπνησαμε μεσα απο τα προσωπικα μας συμφεροντα ,ξεχνωντας την μεχρι τωρα αθλιοτατη συμπεριφορα μας )και η κατασταση παει να εκτραχειλιστει
    περισσοτερο.Τοσο που αρχιζει να θυμιζει την τουρκια με τους"ευρωπαιστες" κεμαλικους και τους "μετριοπαθεις "ισλαμιστες" που σημερα εκφραζει ο ερντογκαν.
    Τα κομματα εχουν περασει σε δευτερη μοιρα καταμπερδεμμενα οχι σε "αριστερα" και "δεξια" αλλα σε μνημονιακους (δυτικους) και αντιμνημονιακους (μπερδεμμενους μεταξυ ανατολης και νεο-εθνικισμου
    που εδω συμετεχουν και οι "αριστεροι" ).Κομφουζιο, προσταδιο μεγαλων κοινωνικων μεταβολων και στην χωρα μας.Να δουμε που θα γυρει η πλαστιγγα,κανεις δεν ξερει...ακριβως ,εκτος απο τον ειδικο στα ζυγισματα...φορτιων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πλήρης απαξίωση τού πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Παλαιότερα υπήρχε η ψευδαίσθηση πως ο πολιτικός ηγέτης ήταν κάτι σημαντικό, κάτι άπιαστο, άφθαρτο - ακόμα και όταν το απαξίωναν για χάρη κάποιου άλλου. Η έννοια τού ηγέτη είχε, σε πολιτικό επίπεδο, αξία. Αυτό πλέον δεν υπάρχει: και ο τελευταίος Έλληνας είναι έτοιμος να κινηθεί κάθε άλλο παρά φιλικά προς έναν εκ των 300 ή κάποιον πέριξ αυτών. Ποιές είναι οι επιπτώσεις αυτή της κατάστασης;

    Απλά πως δεν είναι εφικτό να υποστηρίξει κάποιος πολιτικός πως είναι ικανός να προστατέψει το συμφέρον τού Ελληνικού λαού, με όποια -υγιή ή άρρωστη- ερμηνεία έχει καθείς στο μυαλό του. Κυβέρνηση Παπαδήμου πριν ή μετά από εκλογές, κυβέρνηση Σαμαρά ή άλλου μετά από εκλογές, το αποτέλεσμα θα παραμείνει το ίδιο: κάποιος θα κληθεί να κυβερνήσει διατηρώντας πολιτικές ισορροπίες κατά τη διάρκεια εφαρμογής ενός αλλοδαπού, εξωγενώς επιβαλλόμενου προγράμματος. Αυτό το πρόγραμμα, ανεξαρτήτως εάν εξυπηρετεί κάποιες άλλες, ευρύτερες ισορροπίες σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ένα και μόνο στόχο: την μεγιστοποίηση τής κερδοφορίας κάποιων κέντρων εκτός Ελλάδας - το ποιά ακριβώς είναι εθνικά αδιάφορο.

    Οποιοσδήποτε μηχανισμός, οποιοδήποτε κέντρο προσπαθεί να αποδείξει την καταλληλότητά του στο παγκόσμιο σύστημα κάνει ακριβώς το ίδιο με αυτό που κάνουν όλοι όσοι θέλουν να κερδίσουν σε αξιοπιστία: επικαλούνται ένα διαχρονικό και παγκόσμια αναγνωρισμένο σημείο αναφοράς. Σημαντικότερο σημείο αναφοράς από τον Ελληνικό πολιτισμό δεν έχει υπάρξει. Η σχέση τους λοιπόν δεν είναι μονόδρομη. Το γιατί στην Ελλάδα έχουν επιτρέψει να υιοθετηθούν βάρβαρες εκπαιδευτικές και άλλες πολιτικές αποδεικνύει πως είτε δεν έχουν τόση δύναμη ελέγχου όση είναι γενικώς πιστευτή είτε δεν έχουν στην πράξη τόσο μεγάλη αγάπη για αυτές τις ιδέες.

    Οι διαχωρισμοί "μνημονιακός-αντιμνημονιακός", "Ευρωπαϊστής-αντιευρωπαϊστής" είναι στο επίκεντρο της επικοινωνίας αλλά άνευ σημασίας: το πρόβλημα δεν είναι ποιό θα είναι το αλλοδαπό σχέδιο που θα εφαρμόσει μια κυβέρνηση-μαριονέτα αλλά η δημιουργία και εφαρμογή ενός Ελληνικού σχεδίου. Αν όντως οι όποιοι αλλοδαποί έχουν την αγάπη στον Ελληνικό πολιτισμό, όπως ισχυρίζονται, είναι προφανές πως θα συνδράμουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του και την επέκτασή του στους βαρβάρους. Αν συνεχίσουν να πείθουν τις αρμόδιες υπηρεσίες -για τούς πολιτικούς είναι περιττό έστω και να το αναφέρω- ότι δεν πρέπει να έχουμε εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό ή/και αν δεν το δουν με καλό μάτι, θα είναι έκδηλη η πρόθεσή τους απλά να κερδίσουν χρήματα με κάθε κόστος, πάνω απ'όλα ανθρώπινο με 'άνω' κεφαλαίο.

    Όσο για το ζύγισμα φορτίων, η ιστορία έχει δείξει πως πάντοτε αυτή που έκανε τη μη προβλεφθείσα διαφορά στο ζύγι ήταν η ... του τσολιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ....Κλείνει το μάτι στην Τουρκία η Κύπρος για το φυσικό αέριο....

    Ο τουρκόφιας τό κλείνει...όχι η Κύπρος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >Αν όντως οι όποιοι αλλοδαποί έχουν την αγάπη στον Ελληνικό πολιτισμό, όπως ισχυρίζονται, είναι προφανές πως θα συνδράμουν για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του και την επέκτασή του στους βαρβάρους<

    Αλλο να αγαπανε και να εχουν σαν αφετηρια τον αρχαιο ελληνικο πολιτισμο και αλλο να κοιμουνται στο ιδιο κρεββατι με τους σημερινους ελληνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "...Η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στην Τουρκία και προτιμά σε βάθος χρόνου τη συνεργασία και συνεκμετάλλευση με την Άγκυρα, αφήνοντας στο περίμενε το Ισραήλ..."

    Ακομα γελανε - με τις ηλιθιες, αυτοκαταστροφικες αντιληψεις του αριστεροπροοδευτικου Εθνομηδενισμου !

    Peter Economides, "Rebranding Greece" :
    "... who ever designed that should be shot ... and who ever approved it should shoot him ... and we just bury them both ...!" (13:45)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλά θα είναι και το αποκορύφωμα της πολιτικής! να φτάσει το πιόνι την τσαμπουκαλού να πιστεύει ότι είναι και η πρώτη αλανιάρα γκόμενα, και μετά το ξεβράκωμα της να την αφήσει με το στριγκάκι της, να αναπολεί σα ΝΤΑΝΤΑ τις παλιές της δόξες και επιδώσεις κονόμας σε περιπλανόμενες βίζιτες.

    Μιλάμε τότε για την επενάσταση των υγειών πολιτικών δυνάμεων κατά των ακάλυπτων επιταγών των ειδημόνων του αεριτζίδικου χρήματος!

    Καιρός να αρχίσει κανείς να λυπάται αυτούς που ξέρουν να λυπούνται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Sterg, ο αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός δεν είναι κάτι εκτός τής ζωής, δεν είναι κάτι που έχει πεθάνει: ζει μέσω τής Ελληνικής γλώσσας. Αν όντως η αφετηρία τους είναι ο πολιτισμός, ο άνθρωπος, -ας μην ξεχνάμε πως χιλιάδες χρόνια πριν τον Χριστό οι Έλληνες φορούσαν σταυρό με τη μορφή ανθρώπου με τραβηγμένο το λαιμό προς τα πάνω για να τονίσουν το 'άνω'-, τότε δεν χρειάζεται κάτι παραπάνω από το να συνδράμουν για την διάχυση αυτών των αξιών.

    >>να κοιμουνται στο ιδιο κρεββατι<<
    17χρονο παλλικάρι με τις ορμόνες να βράζουν...
    Αχ αυτά τα νιάτα, τί όμορφα που είναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Anaconda και Sterg,πιστεύετε αλήθεια πως είναι ποτέ δυνατόν, σήμερα, "...η αφετηρία τους ..." να είναι ..."ο πολιτισμός, ο άνθρωπος";
    Ασφαλώς και δεν έχει πεθάνει και ούτε ποτέ θα πεθάνει ο Αρχαίος Ελληνικός πολιτισμός, αλλά πολύ φοβάμαι πως η βλακεία και η ανικανότητα του νεοέλληνα τον έχει μετατρέψει σε ένα όμορφο άλογο, πάνω στο οποίο κάθεται περήφανος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. christos, εσύ πώς βλέπεις τα λόγια μου εδώ μέσα; Με κόβεις για ευφημιστή; Για ρίξε μια ματιά στην όμορφη συζήτηση που είχαμε κάνει με τον Sterg περί ανθρώπου και πιθήκου μακάκα και θα καταλάβεις. Αυτός είναι και ο λόγος που στεναχωριέμαι όταν διαβάζω όμορφα περιγραφικά λόγια χωρίς συγκεκριμένη δράση στο τέλος - ή, το γνωστό, "να γίνει", "να ωριμάσουν", "να αλλάξει", ..., γιατί έτσι διαχέεται η αίσθηση πως κάτι όντως αλλάζει προς το υγιέστερο ή πως δεν χρειάζεται να κάνει ο αναγνώστης κάτι = "είναι μάταιο, αφέσου"...

    Εμείς, ο κάθε ένας από εμάς, μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά. Οτιδήποτε άλλο δεν είναι Ελληνικό, είναι απότοκο των psyops.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι το πιστευω αλλα στις εσωτερικες δομες του παγκοσμιου συστηματος που σκεφτεται μεσο-μακροπροθεσμα.ειναι μια αναγκαιοτητα αυτο για το παγκοσμιο συστημα.Και ο μαφιοζος ακομα της κοζα νοστρα εχει την δικη του ηθικη υποσταση που εκδηλωνεται μυστικα και σε κλειστους κυκλους που για αυτον ειναι αναγκαιοτητα η υπαρξη ενος εσωτερικου ηθικου συστηματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.