4/11/11

ΚΑΤΕΡΡΕΥΣΕ ΤΟ «ΔΟΓΜΑ ΚΕΜΑΛ»Οι Λαζοί προστατεύουν τη γλώσσα τους

Λιάνα Μυστακίδου
Ο σύνδεσμος Lazebura που ιδρύθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας το 1998 αγωνίζεται να προστατεύσει τη γλώσσα και τον πολιτισμό των Λαζών που ζουν στην περιοχή του Πόντου.
Υποστηρίζει ότι η γλώσσα τους είναι η αρχαιότερη στον χώρο της Μικράς Ασίας και κινδυνεύει να εξαφανιστεί.


Τα λαζικά είναι μια γλώσσα που ανήκει στις διαλέκτους του Νοτίου Καυκάσου και ομιλείται από 250.000-500.000 ανθρώπους στην Τουρκία και στη Γεωργία, η οποία όντως συμπεριλαμβάνεται στον άτλαντα της Unesco μαζί με αυτές που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν.

Τα μέλη του συνδέσμου έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας και τον υπουργό πολιτισμού, με την οποία ζητούν να διδάσκονται τη μητρική τους γλώσσα στα σχολεία, να αντικαταστήσουν τα τουρκικά τοπωνύμια στην περιοχή που ζουν με τα δικά τους και να ιδρύσουν ένα Ινστιτούτο Λαζών για τη διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

Οι λαοί της Μικράς Ασίας άρχισαν να αφυπνίζονται και να διεκδικούν τα αυτονόητα δικαιώματά τους.

Το δόγμα του Κεμάλ «ένας λαός, ένα έθνος» καταρρέει. Η τουρκική εθνική ταυτότητα επιβλήθηκε με τη βία, την τρομοκρατία και την καταπίεση.Τώρα, οι λαοί κατάλαβαν ότι μπορούν να ζουν μαζί διατηρώντας φυσικά τη δική τους εθνική ταυτότητα, τις παραδόσεις, τα ήθη έθιμα τους και να μιλούν άφοβα τη μητρική τους γλώσσα.Το ποτάμι άρχισε να κυλάει και κανείς δεν μπορεί πια να το σταματήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.