28/11/11

Εκτεθειμένα οστά αγνοουμένων Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν ή να αλλοιωθούν στον Πενταδάκτυλο

ΤΟΥΒΑΣΟΥΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Φωτογραφία
Οστά αγνοουμένων καταδρομέων που έπεσαν στην Άσπρη Μούττη και γενικότερα στον Πενταδάκτυλο ή και εθνοφρουρών οι οποίοι εστάλησαν να τους αντικαταστήσουν, πιθανώς να μην βρεθούν ποτέ αφού το μοναδικό συνεργείο που εστάλη για να εντοπίσει λείψανα, απεσύρθη λίγο καιρό αφότου ανέλαβε την πιο πάνω αποστολή.
Η απόσυρση οφείλεται και στο γεγονός ότι τα συνεργεία μειώθηκαν από εννέα (που λειτουργούσαν σε κάποιο χρονικό διάστημα) στα επτά.

Σε κάποιες περιπτώσεις, λόγω των πιέσεων που άσκησαν οργανωμένα σύνολα, εστάλησαν συνεργεία για εντοπισμό αγνοουμένων, κάτι το οποίο λειτούργησε εις βάρος άλλων περιπτώσεων.
Το συνεργείο της Διερευνητικής Επιτροπής που ανέβηκε στην Άσπρη Μούττη εντόπισε σκελετικά δείγματα που αντιστοιχούν σε περίπου δέκα αγνοούμενους, αλλά διετάχθη να εγκαταλείψει την αποστολή με την προοπτική ότι θα επέστρεφε, κάτι το οποίο δεν έγινε. Πέραν του κινδύνου να εξαφανιστούν τα οστά (από την ύπαρξη ζώων) υπάρχει και η πιθανότητα αλλοίωσης τους σε βαθμό που να καταστεί δύσκολη έως αδύνατη η ταυτοποίηση τους. 
 
Παράλληλα, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες τα οστά δεν συγκροτούν ολόκληρο σκελετό ή, ακόμη χειρότερα, τα δείγματα να είναι ελάχιστα, τότε ουσιαστικά θα είναι άχρηστα αφού ουδείς επιθυμεί να καλέσει συγγενείς αγνοουμένων για να τους παραδώσει (για παράδειγμα) το οστό ενός ποδιού ή ενός χεριού μόνο. Την ίδια στιγμή, είναι αναμενόμενο ότι οι συγγενείς δεν θα δεχθούν να παραλάβουν ένα-δύο ή έστω περιορισμένο αριθμό οστών και να ικανοποιηθούν ότι πρόκειται για τον αγνοούμενο τους.
 
Το συνεργείο που είχε αναλάβει να ανέβει στην Άσπρη Μούττη είχε ως αποστολή να εξετάσει κατά πόσο υπάρχουν ανθρώπινα οστά στη διαδρομή, ενώ παράλληλα θα έλεγχε και τις περιοχές όπου διατηρούσε φυλάκια η Εθνική Φρουρά, αφού δεν αποκλείστηκε να έπεσαν εκεί εθνοφρουροί, είτε καταδρομείς που επεχείρησαν, είτε άλλων όπλων που προορίζονταν να τους αντικαταστήσουν.
Στην περιοχή της Άσπρης Μούττης έδρασε η 32α Μοίρα Καταδρομών (32 ΜΚ) η οποία στόχευε να καταλάβει τη δυτική κορυφή του υψώματος Άσπρη Μούττη. Στην ευρύτερη περιοχή έδρασε και η 31η Μοίρα Καταδρομών με στόχο την κατάληψη του υψώματος Κοτζάκαγια, πάνω από το χωριό Αγύρτα και νοτίως του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα.

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Στο μεταξύ, εξακολουθεί να εκκρεμεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατά πόσον τα Ηνωμένα Έθνη θα προχωρήσουν στην προκήρυξη διεθνών προσφορών για τις ταυτοποιήσεις λειψάνων, έστω και αν το Ινστιτούτο Γενετικής υπέγραψε το κείμενο της συμφωνίας που πρότειναν τα Η.Ε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα Ηνωμένα Έθνη θέλουν διασφαλίσεις για να είναι σίγουροι ότι δεν θα επαναληφθεί η κωλυσιεργία που παρατηρήθηκε το τελευταίο διάστημα στην παράδοση λειψάνων και κατ’ επέκταση στην ταυτοποίησή τους. 
 http://www.philenews.com/digital/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.