29/11/11

Η αγορά ομολόγων από ταμεία στο "στόχαστρο" Εισαγγελέα

Στο...στόχαστρο του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα Σπύρου Μουζακίτη τίθενται οι καταγγελίες υπό τη μορφή ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ και νυν υπουργού Μεταφορών Μάκη Βορίδη ότι εντός του 2011 Ταμεία όπως το ΕΤΕΑΜ -ΙΚΑ προχώρησαν σε αγορές ομολόγων από τα διαθέσιμά τους, στο 100% της αξίας τους ενώ πωλούσαν στο 60% της αξίας τους.

Αντικείμενο της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάχθηκε είναι να διαπιστώσει εάν έχει διαπραχθεί το αδίκημα της απιστίας από τις διοικήσεις των ταμείων.


Όπως αποκάλυψε ο κ. Βορίδης τα ταμεία αγόραζαν ομόλογα μέχρι και τον Οκτώβριο (!) και σε τιμές μέχρι και 100% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων, κάτι που δεν θα έκαναν οι ιδιώτες-τράπεζες και τα επενδυτικά fund, ντόπια και ξένα.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες υπάρχουν αγορές μέχρι και 100,10%. Το ρεκόρ εκτιμάται ότι έχει το ΕΤΕΑΜ, που φέρεται να αγόρασε στο 100% της αξίας τους όλα τα ομόλογα. Αντίθετα οι πωλήσεις ομολόγων φαίνεται να έφτασαν μέχρι και στο 62,12% (!) της ονομαστικής αξίας, που σημαίνει ότι τα πουλούσαν με απώλειες για το Ταμείο 38%!
Σύμφωνα με όσα απάντησε ο υπουργός Εργασίας στην ερώτηση του βουλευτή, τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στα 7.850.041.905,82 ευρώ.

1 σχόλιο:

  1. Τις συντάξεις πάντως, θα τις πετσοκόψουνε στο μισό.
    Το είχαν προβλέψει κάποιοι από το 2010, και τους είπανε "καταστροφολόγους"...
    Να΄τα τώρα τα χειρότερα.
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.