10/11/11

Θέμα: Βεβήλωση και καταστροφή Ελληνικών Πολιτιστικών μνημείων στην Τουρκία

Σάββας Ι. Αναστασιάδης
Νέα Δημοκρατία Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς τον κ. Υπουργό: Εξωτερικών

Θέμα: Βεβήλωση και καταστροφή Ελληνικών Πολιτιστικών μνημείων στην Τουρκία
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Τουρκικού Τύπου, και συγκεκριμένα της εφημερίδας Νετγκαζέτε, παραδόθηκε στις φλόγες ένα ιστορικό ελληνικό σπίτι στην κωμόπολη Σινασσός (Μουσταφάπασα) της περιοχής Προκοπίου (Ουργούπ). Το συγκεκριμένο σπίτι κάηκε κατά την διάρκεια τηλεοπτικών γυρισμάτων στην Καππαδοκία, όπως προέβλεπε το σενάριο συγκεκριμένης σειράς.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πολλοί ιστορικοί και καλλιτεχνικοί κύκλοι της Τουρκίας αντιδρούν σε παρόμοιες πρακτικές, αφού, όπως ισχυρίζονται, δεν είναι η πρώτη φορά, που παρατηρούνται τέτοιου είδους συμπεριφορές. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι παλαιότερα, για τις ανάγκες άλλης τηλεοπτικής σειράς, είχαν καεί πολλά λάστιχα μέσα σε μια Ελληνορθόδοξη εκκλησία.
Παρότι το θέμα είναι ευρέως γνωστό, το αρμόδιο Υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει προβεί σε κανενός είδους διαμαρτυρία προς τις αντίστοιχες Τουρκικές αρχές.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο δεν έχει αντιδράσει έντονα η ελληνική πλευρά, για τη Βεβήλωση και καταστροφή των Ελληνικών πολιτιστικών μνημείων της περιοχής;
2) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, ώστε να αποφευχθούν παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον, αλλά και να αποκατασταθούν οι ζημιές που έχουν γίνει;
Ο Ερωτών Βουλευτής

Σάββας Ι. Αναστασιάδης

3 σχόλια:

  1. Χέστηκε ο Παπαδήμος και ο Ράιχενμπαχ για την καταστροφή των Ελληνικών πολιτιστικών μνημείων.

    Και αυτό είναι μόνο η αρχή.

    ΥΓ
    Κύριε Αναστασιάδη

    Κοίτα να αποκαταστήσεις πρώτα τη Δημοκρατία στην Ελλάδα,για την οποία έλειψη Δημοκρατίας είσαι και εσύ υπεύθυνος πλέον και μετά θα έχουμε όσο χρόνο χρειάζεται για να φροντίσουμε για την πολιτιστική μας κληρονομιά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Νά απαιτήσουμε αποζημιώσεις από τούς Τούρκους όπως απαιτούμε από τούς Γερμανούς. Γιά τήν καταστροφή τής κληρονομιάς μας, τήν αρπαγή τών εδαφών μας, τήν γενοκτονία τών παππούδων μας.

    Λέτε νά μάς δείξουν τά ελληνικά κ...κάναλα αυτό τό τουρκικό σήριαλ πού καίει τά ελληνικά σπίτια στήν Σινασσό;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστο, δημοκρατία δεν είναι πορισματολογία. Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις τί ακριβώς εννοώ, σε ενημερώνω ότι έχω πλήρες έργο για την καταγραφή των Ελληνικών/Βυζαντινών μνημείων στην Τουρκία και όχι μόνο. Αν πας στον Αναστασιάδη και σε όποιον άλλο εκλέγεται στην περιοχή σου και τον ενημερώσεις ευγενικά πως θα ήταν πιο συνετό να μη γυρίσει πίσω εάν δεν το προχωρήσει, τότε έχεις συμβάλλει στη δημοκρατία. Εάν κάθεσαι και περιμένεις να έρθει η φώτιση σε Παπαδήμο και Ράιχενμπαχ να κάνουν τέτοιο έργο, και μετά να τους βρίζεις που δεν το έκαναν, μάλλον δεν θες δημοκρατία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.