10/11/11

Τρομάζει η εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία

Τρομάζει η εξάπλωση της κρίσης στην Ιταλία
Γράφει: Νικόλ Λειβαδάρη
Παγκόσμιο εφιάλτη, με ορατή πλέον απειλή για ανεξέλεγκτη διάχυση της κρίσης χρέους, τροφοδοτεί η Ιταλία, σε ένα θρίλερ που μπορεί να κάνει το «ελληνικό δράμα» να μοιάζει με πταίσμα.
Η απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι και η απροθυμία του Ιταλού πρωθυπουργού να παραιτηθεί άμεσα οδήγησαν χθες σε δραματική εκτίναξη του κόστους
δανεισμού της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης. Ο εφιάλτης μεγαλώνει με την -περιορισμένη προς ώρας- επίθεση και στην Γαλλία με τα spreads των 10ετών ομολόγων να εκτοξεύονται στα υψηλότερα επίπεδα από την υιοθέτηση του ευρώ και να κυμαίνονται στις 123 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του δεκαετούς ιταλικού ομολόγου ξεπέρασε το 7% για πρώτη φορά μετά το 1997 και εκτοξεύτηκε έως το 7,47% με το spread να διαμορφώνεται πάνω από τις 580 μονάδες βάσης. Τα επίπεδα αυτά των επιτοκίων θεωρούνται ντε φάκτο μη βιώσιμα και είχαν οδηγήσει μέσα σε πολύ χρονικό διάστημα τη χώρα μας και την Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου βρισκόταν χθες το απόγευμα στο 7,234%, ενώ νωρίτερα είχε εκτιναχθεί έως τα επίπεδα του 7,489%, αποτυπώνοντας και τους φόβους των αγορών για χρεοκοπία της χώρας. Το spread του διετούς έφθασε στις 710 μονάδες, ενώ η απόδοση των πενταετών τίτλων έφθασε στο 7,69%. Παράλληλα και τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα πενταετή CDSs, ανέβηκαν κατά 23 μονάδες κι έφθασαν στις 543 μονάδες βάσης.

ΚΡΙΣΙΜΟ ΤΕΣΤ
Αναλυτές και επενδυτές παρακολουθούν με αγωνία την πορεία αυτή των ιταλικών spreads καθώς το οποιοδήποτε εγχείρημα «ευρω-διάσωσης» της Ιταλίας θεωρείται αδύνατο λόγω του κολοσσιαίου δημόσιου χρέους της χώρας - ενός χρέους που φθάνει στο 1 τρισ. 900 δισεκατομμύρια ευρώ και περί το 120% του ΑΕΠ.

Το πρώτο μεγάλο τεστ, δε, για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους αναμένεται στις 14 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Ρώμη έχει προγραμματίσει την επόμενη δημοπρασία ομολόγων. Σύμφωνα δε με την Daiwa Securities, η Ιταλία καλείται να αναχρηματοδοτήσει χρέος 30,5 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο και άλλων 20,5 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο.

Η ιταλική αγωνία έφερε ισχυρές πιέσεις και στην ισοτιμία του ευρώ, ενώ το χρηματιστήριο του Μιλάνου είχε απώλειες έως και 4%.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι και η παρέμβαση του προέδρου της Ιταλίας κ. Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος τόνισε πως απαιτείται άμεση δέσμευση για τη διαχείριση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. Ο κ. Ναπολιτάνο δήλωσε ότι απαιτείται πολιτική διαβούλευση στην Ιταλία. «Τα παλαιά ταμπού πρέπει να πέσουν», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία χρειάζεται «γρήγορες αποφάσεις και ανανεωμένη εθνική συνοχή».

Ωστόσο, η πολιτική κρίση στη Ρώμη δεν δείχνει να έχει άμεσο ορίζοντα, παρά τη δέσμευση Μπερλουσκόνι για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις αρχές Φεβρουαρίου.

Ο ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ
Πρόθεση του κ. Μπερλουσκόνι είναι να παραμείνει στη θέση του μέχρι τα Χριστούγεννα και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές στις αρχές του 2012. Ο κ. Μπερλουσκόνι προέβλεψε χθες ότι οι Ιταλοί θα κληθούν στις κάλπες στις αρχές Φεβρουαρίου και δήλωσε ότι δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

«Θα παραιτηθώ μόλις ψηφιστεί ο νόμος και καθ’ ότι θεωρώ ότι δεν είναι πιθανή μία πλειοψηφία, βλέπω να διεξάγονται εκλογές στις αρχές Φεβρουαρίου και δεν θα είμαι υποψήφιος σε αυτές», φέρεται ότι είπε χθες σε συζήτηση που είχε με τον διευθυντή της εφημερίδας «La Stampa». Οπως είπε ο κ. Μπερλουσκόνι, ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Κεντροδεξιάς θα είναι ο ηγέτης του κόμματος PDL και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αντζελίνο Αλφάνο.

Η αντιπολίτευση έχει ζητήσει να εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ενωση και περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό άμεσα, μέχρι τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Η κυρία Αννα Φινοκιάρο, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε να κινητοποιηθεί η Βουλή, ώστε να υπάρξει επείγουσα επικύρωση του πακέτου των μεταρρυθμίσεων το ταχύτερο δυνατό.

Προχθές το βράδυ ο κ. Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να παραιτηθεί αμέσως μόλις ψηφιστούν οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις στον προϋπολογισμό και τα μέτρα που αποσκοπούν στη μείωση του τεράστιου ιταλικού χρέους, μετά την ήττα που υπέστη στη Βουλή κατά την ψήφιση του απολογισμού του 2010. Ωστόσο, δεν δείχνει διατεθειμένος για επίσπευση της αποχώρησής του.

Ο απολογισμός του 2010 πέρασε προχθές από τη Βουλή, χάρις στην αποχή της αντιπολίτευσης από τη διαδικασία - μία αποχή, που επέτρεψε την ψήφισή του με μειωμένη πλειοψηφία από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ειδικότερα, ο απολογισμός του 2010, που δεν είχε ψηφιστεί προ δύο εβδομάδων και είχε αναχθεί σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, πέρασε τελικώς με 308 ψήφους, χάρη στην αποχή της αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Η ιταλική Βουλή έχει 630 βουλευτές και ως εκ τούτου η απόλυτη πλειοψηφία απαιτεί 316 ψήφους.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.