4/11/11

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ Δημήτρης Ηλιάδης: Μαζί, να ανασυντάξουμε την ΕΦ

Την ανάγκη κοινής προσπάθειας όλων για ''να ανασυντάξουμε δυνάμεις και να ανεβάσουμε το φρόνημα ώστε η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) να μπορέσει να διαδραματίσει το ρόλο για τον οποίο την έχει τάξει η πολιτεία'', εξέφρασε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης.
''Ιδιαίτερα αυτές τις ώρες με τα προβλήματα που αντιμετώπισε η ΕΦ, χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη προσπάθεια για ανασύνταξη δυνάμεων, αξιοποίηση του έμψυχου και του άψυχου υλικού αλλά και ανέβασμα του φρονήματος και του ηθικού της δύναμης'', είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι ''αυτό είναι αναγκαίο, πολύ περισσότερο σήμερα γιατί οι συνθήκες δεν είναι οι ιδανικές γύρω από την Κύπρο με τις απειλές και τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν στην περιοχή μας και στην περιφέρεια της ανατολικής Μεσογείου''.

Ταυτόχρονα ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι Υπουργείο Αμυνας και ΕΦ έχουν ετοιμαστεί να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα μιας υπεύθυνης και αξιόπιστης κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012, ενώ ανακοίνωσε ότι η έναρξη της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ, ενδεχομένως, να γίνει την 1η Ιανουαρίου του 2012, όταν η Κύπρος θα αναλάβει, στη θέση της Δανίας που αναλαμβάνει την Προεδρία στο πρώτο εξάμηνο, τον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ καθώς η Δανία δεν συμμετέχει στον Πυλώνα αυτό της ΕΕ.

Παρουσιάζοντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Αμυνας για το 2012, ο οποίος περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους 354,31 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 3,5% ή 12,83 εκ. ευρώ σε σύγκριση με τον Προϋπολογισμό του 2011, ο κ. Ηλιάδης, αφού σημείωσε ότι ''ο βαθμός υλοποίησης του Προϋπολογισμού για το 2011 αναμένεται να υπερβεί το 90% με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα'', είπε ότι ο Προϋπολογισμός του 2012 έχει καταρτιστεί μέσα στα πλαίσια της ευρύτερης δημοσιονομικής πολιτικής η οποία ''καθορίζεται και από την παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία επηρεάζει όλες τις χώρες της ΕΕ και την Κύπρο''.

Οσον αφορά τις δαπάνες του Προϋπολογισμού του 2012 για την αμυντική θωράκιση, αυτές ανέρχονται στα 92 εκ. ευρώ και παρουσιάζουν μείωση 12,4% (13 εκ. ευρώ) σε σχέση με το 2011.

Ανέφερε ότι ''στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας στόχος είναι ο εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών ώστε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα με τον καλύτερο και τον οικονομικότερο τρόπο'' και πρόσθεσε ότι ''μέσα στα δεδομένα που υπάρχουν αξιολογούμε, προωθούμε και αναπτύσσουμε τη συνεργασία με την Ελλάδα η οποία στον τομέα μας όπως και στους άλλους βρίσκεται σε εξαιρετικά επίπεδα''.

Ανέφερε επίσης ότι ''αξιοποιούμε τη συνεργασία μας με τους εταίρους μας στην ΕΕ και άλλες φιλικές χώρες σε μια προσπάθεια να εφαρμόσουμε πολιτικές που θα μας επιτρέψουν να διασφαλίσουμε την ειρήνη στην Κύπρο αλλά και η Κύπρος να είναι παράγοντας σταθερότητας και ομαλών πολιτικών εξελίξεων στην περιοχή''.

Η Κύπρος, συνέχισε, θα συνεχίσει να ενεργεί σε όλες τις συμπεριφορές της με πλήρη σεβασμό και προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και δεν είναι τυχαία η ομόθυμη στήριξη της διεθνούς κοινότητας στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κύπρος για αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στο θαλάσσιο χώρο''.

Σε σχέση με τις δαπάνες για την Διοίκηση του Υπουργείου Αμυνας για το 2012, αυτές ανέρχονται στα 6,99 εκ. ευρώ και παρουσιάζουν αύξηση 1,4% (97.638 ευρώ) σε σχέση με το 2011, που οφείλεται σε μικρές αυξήσεις των επιμέρους κονδυλίων, μεταξύ των οποίων, τηλεφωνικά τέλη, ενοίκια και ειδικές συμβατικές υποχρεώσεις (ΕΛΔΥΚ)''.

Αναφορικά με τις δαπάνες για τον κυπριακό στρατό, η συνολική πρόνοια του 2012 αυξάνεται κατά 1,6% (2,24 εκ. ευρώ) στα 143,32 εκ. ευρώ και οφείλεται, μεταξύ άλλων, στις ετήσιες προσαυξήσεις και τιμαριθμικές αναπροσαρμογές προσωπικού και στην παραχώρηση του πτητικού, πτωτικού και καταδυτικού επιδόματος.

Η συνολική πρόνοια του Προϋπολογισμού του 2012 για τις δαπάνες που αφορούν την Εθνική Φρουρά ανέρχεται στα 112 εκ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 1,9% (2,18 εκ. ευρώ), σε σχέση με το 2011, που συνοψίζεται, σύμφωνα με τον Υπουργό Αμυνας, στην αύξηση μισθοδοσίας κατά 1,4 εκ. ευρώ και στη μείωση λειτουργικών δαπανών κατά 3,46 εκ. ευρώ.

Αυτή τη στιγμή καταβάλλεται και επιτυγχάνεται με δραστική προσπάθεια η μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση προσωπικού γιατί δεν είχαμε παιδιά για εκπαίδευση, για τα φυλάκια, για τις σκοπιές αλλά διατίθετο δεκάδες και εκατοντάδες σε καθημερινή βάση για αλλότριες δραστηριότητες'', είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι αυτά έχουν τελειώσει και συμμετέχουν εκεί όπου είναι απαραίτητο για την άσκηση των καθηκόντων τους για εκπλήρωση του σκοπού της ΕΦ, όχι για άλλα πράγματα''.

Αναφερόμενος στους πολιτικούς στόχους του Υπουργείου Αμυνας, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ''αποστολή του Υπουργείου και της ΕΦ είναι η προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου, η κατοχύρωση της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και η αποτροπή κινδύνων και απειλών'', προσθέτοντας ότι ''στόχος πάντοτε όλων των Κυβερνήσεων είναι η ΕΦ να είναι μια ευέλικτη, αξιόμαχη και αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη''.

Επίσης, ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι ''αυτή τη στιγμή η συνεργασία του στρατιωτικού και του πολιτικού τμήματος του Υπουργείου Αμυνας είναι εξαιρετική, δεν παρουσιάζονται προβλήματα, οι αρμοδιότητες καθορίζονται από το νόμο και η προσπάθεια είναι με σεβασμό στο νόμο να γίνεται η λειτουργία διότι είναι απαραίτητη η παρουσία και των σκελών για να μπορέσουμε να έχουμε μια ολοκληρωμένη αμυντική πολιτική'', ενώ σημείωσε ότι η ΕΦ με τη νέα της ηγεσία έχει αναλάβει μια σοβαρή προσπάθεια ανασύνταξης δυνάμεων και γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια να δώσουμε το μήνυμα ότι η ΕΦ αποτελεί ένα ζωντανό οργανισμό, ικανό να επιτελέσει την αποστολή του, αν και όταν το απαιτήσουν οι περιστάσεις''.

Ανέφερε ότι βασικές επιδιώξεις είναι η αναβάθμιση της ΕΦ ώστε να καταστεί μια τεχνολογικά και οργανωτικά σύγχρονη, ευέλικτη, αξιόμαχη και αξιόπιστη στρατιωτική δύναμη αποτροπής, η οργανωτική αναδόμηση του Υπουργείου Αμυνας ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις και στην υλοποίηση των στόχων που τίθενται από την Κυβέρνηση αναφορικά με την άμυνα του τόπου, η ανάπτυξη του τομέα αμυντικής πολιτικής σε σύγχρονες βάσεις παράλληλα με την ανάπτυξη του τομέα της αμυντικής διπλωματίας, η σύναψη και παρακολούθηση των Συμφωνιών Στρατιωτικής Συνεργασίας για υλοποίηση των υποχρεώσεων που προκύπτουν, η συντονισμένη και ενεργότερη συμμετοχή σε πρωτοβουλίες τόσο της ΕΕ και άλλων διεθνών οργανισμών, η καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, η βελτίωση των συνθηκών και του επιπέδου διαβίωσης, εκπαίδευσης, λειτουργίας και προσφοράς των εθνοφρουρών και η προώθηση δράσεων περιβαλλοντικής προστασίας.

Ανέφερε ότι σε στρατόπεδο της ΕΦ απονεμήθηκε από αρμόδιο Διαπιστευμένο Φορέα, το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Environment Management And Audit Scheme (EMAS) λόγω εφαρμογής συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και πρόσθεσε ότι είναι το πρώτο στρατόπεδο σε επίπεδο ΕΕ στο οποίο απονεμήθηκε τέτοιο πιστοποιητικό.

Αναφορικά με την κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Ηλιάδης διαβεβαίωσε ότι ''έχει γίνει σημαντική εργασία ενόψει της κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ και το Υπουργείο Αμυνας και η ΕΦ είναι έτοιμοι να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντα μιας υπεύθυνης και αξιόπιστης κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ''.

Ανέφερε ότι στο Υπουργείο Αμυνας ''γίνεται προσπάθεια αξιοποίησης και εξειδίκευσης, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την Προεδρία της ΕΕ'' και πρόσθεσε ότι έχουν συμπεριληφθεί στον Προϋπολογισμό του 2012 τα αναγκαία κονδύλια που απαιτούνται για την εκπλήρωση των υποχρεώσουν που θα προκύψουν.

Ο κ. Ηλιάδης ανακοίνωσε ότι επειδή η Δανία δεν συμμετέχει στον Πυλώνα Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ, η Κύπρος είναι έτοιμη και πιθανότατα θα αναλάβει στον τομέα Ασφάλειας και Αμυνας τον οποίο δεν πρόκειται να αναλάβει η Δανία και έτσι, ενδεχομένως θα έχουμε ουσιαστική έναρξη'', όπως είπε, ''της Προεδρίας μας σε αυτό τον τομέα από την 1η Ιανουαρίου του 2012 με την εκτίμηση ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε''.

''Υπάρχει ένα παρά πολύ καλό τμήμα αμυντικής πολιτικής στο Υπουργείο το οποίο παρουσιάζει επάρκεια και δυνατότητες σε διεθνές επίπεδο'', είπε ο κ. Ηλιάδης, προσθέτοντας ότι ''η συμμετοχή της Κύπρου στον τομέα Αμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ είναι πλήρης και συμμετέχουμε σε όλες τις επιχειρήσεις της ΕΕ και έχουμε ουσιαστική και δημιουργική παρουσία σε διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο ΟΑΣΕ''.

Αναφορικά με το οργανόγραμμα υπηρεσιών και προσωπικού, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ''το Υπουργείο Αμυνας προσπαθεί και συμβάλει στη μείωση προσωπικού καταργώντας μέσα στο 2012, έξι θέσεις τεχνικών, 81 θέσεις ανθυπολοχαγών και επτά θέσεις λοχίων'' και διαβεβαίωσε ότι ''η κατάργηση αυτών των θέσεων δεν θα επηρεάσει την επιχειρησιακή ικανότητα της ΕΦ''.

Ανέφερε, όμως, ότι έχουν ληφθεί υπόψη οι αποφοιτήσεις από τα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και τις Σχολές Μόνιμων Υπαξιωματικών της Ελλάδας για το 2012 και διαβεβαίωσε ότι ''όσοι αποφοιτούν θα τοποθετούνται στις αντίστοιχες οργανικές θέσεις της ΕΦ και αυτό είναι δεδομένο και για το 2012 και για τα επόμενα χρόνια''.

Οσον αφορά το θέμα των μεταχειρισμένων εξαρτημάτων για το ένα ελικόπτερο Αgusta Westlant139, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ''είμαστε σε καλή θέση διότι δεν έχουμε πληρώσει και αν δεν διαπιστώσουμε ύστερα από ελέγχους ότι είναι καινούργιο αυτό (το ελικόπτερο) και τα εξαρτήματα του δεν πρόκειται να πληρώσουμε και καλυπτόμαστε από το συμβόλαιο''.

Ανέφερε επίσης ότι οι Εθελοντές Πενταετούς Υποχρέωσης (ΕΠΥ), ο κ. Ηλιάδης είπε ότι ανέρχονται σε 1.200 και ''όσοι αποχωρούν δεν αντικαθίστανται αυτή τη στιγμή'', σημείωσε πως ετοιμάζονται πυρετωδώς οι κανονισμοί για τις διαδικασίες προαγωγών στην ΕΦ, που θα είναι έτοιμοι στους επόμενους μήνες, ενώ πρόσθεσε ότι στον Προϋπολογισμό του 2012 υπάρχει πρόνοια για εκπόνηση σχεδίων ''για συγκέντρωση σε σύγχρονες εγκαταστάσεις του συγκροτήματος που ονομάζεται Υπουργείο Αμυνας και ΓΕΕΦ''.

Απαντώντας σε παρατήρηση ερώτηση βουλευτή ότι το ενοίκιο που καταβάλλει η Λέσχη Αξιωματικών για το κτίριο που νοικιάζει ανέρχεται μετά από ανανέωση του συμβολαίου ενοικίασης στα 10.000 ευρώ μηνιαίως, από 1.500 προηγουμένως, ο κ. Ηλιάδης παραδέχθηκε ότι είναι ''υψηλό το ενοίκιο'', προσθέτοντας ότι ''υπάρχει ένα συμβόλαιο το οποίο υπογράφει 9 Ιανουαρίου του 2009 για δύο χρόνια και μόλις λήξει το συμβόλαιο θα έχουμε βρει άλλη οικονομικότερη λύση''.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ
http://www.politis-news.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.