3/11/11

Το Ισραήλ δοκίμασε νέο βαλλιστικό πύραυλο

Ενώ η σκοπιμότητα μιας επιχείρησης κατά του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν συζητιέται έντονα επί του παρόντος εντός της ισραηλινής κυβέρνησης –γεγονός που επιβεβαιώθηκε στις 2 Νοεμβρίου στην εφημερίδα Haaretz– το Ισραήλ πραγματοποίησε δοκιμή σε «έναν σύστημα πρόωσης πύραυλων», από την αεροπορική βάση Pamahim, νότια του Τελ Αβίβ.


«Η δοκιμή αυτή, που προβλεπόταν από πολύ καιρό, ολοκληρώθηκε», ενημέρωσε  λακωνικά το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Αλλά σύμφωνα με στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες που ερωτήθηκαν από την ισραηλινή δημόσια ραδιοφωνία, φαίνεται ότι η δοκιμή αυτή αφορά τον πύραυλο έδαφος-έδαφος  Ιεριχώ III, που είναι υπό ανάπτυξη επί του παρόντος και που ήταν αντικείμενο πρώτης βολής τον Ιανουάριο του 2008, στη Μεσόγειο .

Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το Ισραήλ θα συνέχιζε επομένως την ανάπτυξη αυτού του πύραυλού, του οποίου η εμβέλεια  θα ήταν μεταξύ 4.500 και 7.000 χλμ., που θα του επέτρεπε (άνετα!) να χτυπήσει το Ιράν.

Ο πύραυλος Ιεριχώ III φέρεται να αποτελείται από 2 ή 3 ορόφους, να προωθείται με στερεό καύσιμο propergol και να μπορεί να μεταφέρει μια πυρηνική, χημική ή βιολογική κεφαλή.

Εκτιμάται ότι το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον 200 πυρηνικές κεφαλές. Αλλά για αυτό το θέμα, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι καλλιεργούν μια «εσκεμμένη ασάφεια», που αποτελεί μέρος του δόγματος αποτροπής της χώρας.

Και εκείνοι που προσπάθησαν να πουν περισσότερα για αυτό το θέμα το πλήρωσαν γενικά ακριβά, όπως ο Μορντεχάι Βανούνου, ο οποίος εκτελεί ποινή 18 χρόνων φυλάκισης για «υπονόμευση της κρατικής ασφάλειας» επειδή είχε δηλώσει σε βρετανική εφημερίδα ότι το πυρηνικό συγκρότημα της Ντιμόνα παρήγαγε σχάσιμου υλικού για στρατιωτική χρήση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.