11/11/11

Ενισχύουν τη στρατιωτική τους παρουσία στην Αυστραλία οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει την προσεχή εβδομάδα την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στην Αυστραλία, ένδειξη της ολοένα και μεγαλύτερης ανησυχίας απέναντι στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος της Κίνας στην περιοχή, γράφουν σήμερα αυστραλιανές εφημερίδες.


Ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Τετάρτη και την Πέμπτη την Αυστραλία πριν μεταβεί στο Μπαλί της Ινδονησίας για μια περιφερειακό διάσκεψη. Την Τετάρτη θα μεταβεί στην Καμπέρα, την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα της χώρας και μετά θα επισκεφθεί το Ντάργουιν, βόρεια, όπου θα ανακοινώσει την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης, κοντά στην πόλη αυτή, γράφει η Sydney Morning Herald.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα εκφωνήσει ομιλία για τα 60 χρόνια της υπογραφής τριμερούς αμυντικής συμφωνίας στην οποία μετέχει και η Νέα Ζηλανδία.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ όταν ρωτήθηκε σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. «Η Αυστραλία είναι φίλη και σύμμαχος χώρα της Αμερικής και εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε από κοινού για την ενίσχυση των στρατιωτικών μας σχέσεων», δήλωσε.

Οι ΗΠΑ διαθέτουν επί του παρόντος περιορισμένη στρατιωτική παρουσία στην Αυστραλία.

Η εφημερίδα The Australian διευκρινίζει ότι και άλλες πόλεις εξετάζονται για την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης, όπως το Περθ, στα δυτικά.

Αν η πόλη που θα επιλεγεί είναι το Ντάργουιν, οι Αμερικανοί στρατιώτες θα σταθμεύσουν στη βάση Ρόμπερτσον Μπάρακς, κοντά στο Ντάργουιν, στην οποία υπάρχουν ήδη 4.500 αυστραλιανοί στρατιώτες, προσθέτει η εφημερίδα The Australian. Η βάση θα πρέπει να επεκταθεί, αλλά καμιά λεπτομέρεια δεν έχει γίνει γνωστή για τη σημασία της αποστολής εκεί των αμερικανικών δυνάμεων.

Στην περιοχή του Ειρηνικού, οι ΗΠΑ έχουν κυρίως βάσεις στην Οκινάουα (Ιαπωνία) και στο νησί Γκουάμ.

Ο Τύπος και οι αναλυτές αποδίδουν το σχέδιο αυτό στην αύξηση της ισχύος της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.

Το Πεκίνο ενισχύει τις στρατιωτικές του ικανότητες και δαπάνες. Το πρώτο κινεζικό αεροπλανοφόρο, που αντανακλά τις ναυτικές φιλοδοξίες της χώρας, πραγματοποίησε το παρθενικό του ταξίδι τον Αύγουστο, προκαλώντας ανησυχίες στην περιοχή και στις ΗΠΑ.

Η Κίνα διεκδικεί άλλωστε, νησιά στη νότια Σινική Θάλασσα, τα οποία θεωρεί αναπόσπαστο τμήμα του εδάφους της. Αρκετές διαφωνίες που παραμένουν ανοικτές προκάλεσαν κλιμάκωση της έντασης μεταξύ της χώρας και των γειτόνων της.

«Όλα έχουν σχέση με την άνοδο της Κίνας, τον εκσυγχρονισμό του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού και κυρίως το πόσο ευπρόσβλητες έχουν γίνει οι αμερικανικές δυνάμεις στην Ιαπωνία και το Γκουάμ, στους νέας γενιάς κινεζικούς πυραύλους», είπε ο εμπειρογνώμων σε θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ Αλαν Ντιπόν στη Sydney Morning Herald.

«Οι νέοι κινεζικοί πύραυλοι μπορούν να απειλούν (τις αμερικανικές δυνάμεις) κατά τρόπο πολύ ικανότερο σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, συνεπώς οι ΗΠΑ αρχίζουν να αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους ώστε να είναι λιγότερο ευπρόσβλητες» .

«Η Κίνα κατέχει πολύ σημαντική θέση για την Αυστραλία και τις ΗΠΑ», υπογράμμισε ο καθηγητής Τζέφρι Γκάρετ, διευθυντής του κέντρου αμερικανικών μελετών στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Η στρατηγική των ΗΠΑ στηρίζεται σε δύο πυλώνες, πρόσθεσε. Πρώτα πρέπει να «εδραιώσει τις συμμαχίες της και τις φιλίες της στην περιοχή με στόχο την ασφάλεια, τη στιγμή που η αύξηση της δύναμης της Κίνας, επί του παρόντος ειρηνική, μεταβάλλεται» .

Η Ουάσινγκτον θέλει επίσης να «οικοδομήσει μια περιφερειακή οικονομική αρχιτεκτονική που να βασίζεται στην οικονομία της αγοράς των ΗΠΑ και της Αυστραλίας και η Κίνα μπορεί να θελήσει να συμπράξει με την πάροδο του χρόνου. Ακόμη κι αν αυτό απαιτεί εσωτερικές μεταρρυθμίσεις που το Πεκίνο δεν θέλει επί του παρόντος να ξεκινήσει», πρόσθεσε ο καθηγητής.

Ο Αυστραλός 'Αντριου Σίρερ, ένας πρώην διπλωμάτης, εκτιμά ότι η άνοδος της Ινδίας είναι επίσης σημαντική. «Όλος ο κόσμος μιλά για την Κίνα, αλλά υπάρχει και η άνοδος της Ινδίας και δεν πρόκειται μόνο για θέμα άμυνας αλλά και ικανότητας για διεξαγωγή μεγάλων επιχειρήσεων διάσωσης, καταπολέμησης της πειρατείας και εγγύησης μιας ελεύθερης πρόσβασης στους θαλάσσιους εμπορικούς δρόμους», τόνισε.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.