13/11/11

Χιλιάδες υποστηρικτές του Άσαντ διαδηλώνουν κατά των διπλωματικών κυρώσεων στη Συρία

Με ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτύρονται οι υποστηρικτές του Σύρου προέδορυ Μπάσαρ αλ Άσαντ στις διπλωματικές κυρώσεις κατά της Δαμασκού από τον Αραβικό Σύνδεμο, ο οποίος έβαλε ουσιαστικά στον πάγο της συμμετοχή της Συρίας στο αραβικό συμβούλιο επικρίνοντας την αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων. Αναφορές για επιθέσεις σε κτίρια πρεσβειών και προξενείων, έφοδο διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας καταγγέλλει το Ριάντ. ΟΗΕ και Ηνωμένο Βασιλείο επικροτούν την «ισχυρή και θαραλλέα», όπως την χαρακτηρίζουν, απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου.

«Ο λαός θέλει τον Μπασάρ αλ 'Ασαντ» φώναζαν οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Σαμπάα Μπεχράτ, ενώ ύψωναν συριακές σημαίες και φωτογραφίες του σύρου προέδρου.

Η δημόσια συριακή τηλεόραση μετέδωσε επίσης εικόνες από μια άλλη διαδήλωση στην πλατεία Ομεϊάδων της Δαμασκού και από αρκετές συγκεντρώσεις στο Αλέπι (βόρεια), τη Λαττάκεια (δυτικά) και σε άλλες πόλεις.

«Ο συριακός λαός γεμίζει τις πλατείες της πατρίδας και ανακοινώνει ότι απορρίπτει την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου» σχολίασε η συριακή τηλεόραση.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος είχε αποφασίσει το Σάββατο να μην επιτρέπει από τις 16 Νοεμβρίου τη συμμετοχή της Συρίας σε συνόδους του και στα όργανά του, μέχρι να εφαμρόσει η Δαμασκός το σχέδιο για τον τερματισμό της βίας στη χώρα. Ο Σύνδεσμος κάλεσε επίσης το συριακό στρατό να σταματήσει τις δολοφονίες πολιτών.

Μετά την απόφαση, πλήθος οργισμένων φιλοκυβερνητικών διαδηλωτών βγήκε στους δρόμους, βάζοντας στο στόχαστρο ξένες διπλωματικές αποστολές. Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων στο Reuters, διαδηλωτών επιτέθηκαν στις πρεσβείες της Γαλλίας και της Σαουδικής Αραβίας στη Δαμασκό αλλά και στο τουρκικό προξενείο στη Λατάκεια.

Οι διαδηλωτές έκαναν μάλιστα έφοδο στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας, αφού πέταξαν πέτρες στο κτίριο και επιτέθηκαν στον φρουρό, όπως κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Το Ριάντ επέκρινε μάλιστα ανοικτά ευθέως τη συριακή ηγεσία για την ελλιπή προστασία της διπλωματικής του αποστολής -το κτίριο της οποίας απέχει τρία τετράγωνα από το συριακό προεδρικό μέγαρο- λέγοντας πως «θεωρεί τις συριακές Αρχές υπεύθυνες».

Εκτός Συρίας όμως, η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου βρήκε θετική υποδοχή από τα Ηνωμένα Έθνη: Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν-Γκι Μουν έκανε λόγο για «δυνατή και θαραλλέα απόφαση», λέγοντας πως η διεθνής κοινότητα «καλωσορίζει την πρόθεση του Αραβικού Συνδέσμου να προστατεύσει τους Σύρους πολίτες και εκράζει την ετοιμότητά της να παράσχει σχετική υποστήριξη όταν της ζητηθεί».
http://www.tanea.gr/latestnews/article/?aid=4672617 

1 σχόλιο:

  1. Σαντάμ Χουσείν,Οσάμα Μπίν Λάντεν,Χόσνι Μουμπάρακ,Μουαμάρ Καντάφι,Μπέν Άλι.

    Προσεχώς: Μπασάρ άλ Άσαντ και ποιός ξέρει ποιός άλλος.

    Όποιος θέλει ας συμπληρώσει τη λίστα.

    Στο τέλος ο μόνος που θα μείνει θα είναι ο Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ,και τότε της Πόπης...

    Παράληλα καταρέει η ΕΕ,η Ρωσία πιέζεται απο πολλές απόψεις και η Κίνα χάνει πολλούς πελάτες και πάροχους κρίσιμων για την οικονομία της πρώτων υλών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.