10/11/11

Βασίλης Αλεξάκης: «Η Ελλάδα πρέπει να ξαναπάρει το λόγο»

Συνέντευξη από την Catherine Schwaab - Paris Match
Η Ελλάδα έρχεται από πολύ μακριά. Θυμάμαι τον πατέρα μου, ακριβώς μετά τον πόλεμο, που μάζευε χόρτα στον Υμηττό, τρεις ώρες με τα πόδια από το σπίτι μας. Δεν είχαμε να φάμε. Μεταξύ στέρησης και επισιτιστικής βοήθειας, μου έμεινε η αποστροφή για το φαί. Δεν γνώρισα ποτέ αυτή τη χαρά των παιδιών να καθίσουν στο οικογενειακό τραπέζι.
Ακόμα και σήμερα, πενήντα χρόνια μετά την εγκατάσταση μου στη Γαλλία, μισώ τα «δείπνα». Η Ελλάδα, στη δεκαετία του 50, ήταν πρώτα η δυστυχία.

«ΟΧΙ ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΕΩΜΕΝΗ, ΑΛΛΑ ΣΤΡΑΓΓΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΟΙ ΈΛΛΗΝΕΣ».
Ταυτόχρονα, μια κουλτούρα της γενναιοδωρίας, αλά «Ζορμπάς ο Έλληνας»: γιορτάζουμε απόψε, θα δούμε αύριο. Το μέλλον, η Ελλάδα δεν το εμπιστεύεται πολύ. Ζει την στιγμή σαν να ήταν η τελευταία. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, ο σοσιαλιστής Ανδρέας Παπανδρέου -ο πατέρας του σημερινού- διέταξε θορυβωδώς τους υπουργούς τους να «αδειάσουν τα ταμεία και να δώσουν τα χρήματα στο λαό». Ήταν δημαγωγικό και ανεύθυνο, επειδή τα ταμεία ήταν ήδη άδεια. Αλλά περάσαμε από τη φτώχεια στον εικονικό πλούτο. Στη συνέχεια, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η ​​κυβέρνηση άρχισε να προπαγανδίζει το χρηματιστήριο. Ο τελευταίος αγρότης, ο μικρότερος ψαράς από τα νησιά του Αιγαίου απέκτησαν μετοχές. Σε αυτούς τους βουκολικούς παράδεισους συνέρρεαν οι οικονομικές εφημερίδες! Μέχρι και το «Financial Times»! Είχαμε στο λιμάνι έναν ψαρά που τράβαγε τα δίκτυα του ανάμεσα σε όλους τους άλλους που διάβαζαν το «Financial Times»! Σε δύο μέρες, μπορούσες να γίνεις πλούσιος! Την ίδια στιγμή, οι τράπεζες πρόσφεραν δάνεια για την προετοιμασία των Χριστουγέννων, της σχολικής χρονιάς, των διακοπών ...

Αποτέλεσμα, όχι μόνο η Ελλάδα είναι χρεωμένη, αλλά οι Έλληνες έχουν στραγγαλιστεί. Αυτός είναι ο λόγος που δεν θα υποφέρουν τους περιορισμούς, ήδη δεν μπορούν!
Ας μιλήσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσωπικά, ήμουν έντονα αντίθετος. Διαδήλωσα κατά της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων στην Ελλάδα. Ήμασταν 300, όχι περισσότερο, όλοι κατηγορηθήκαμε ως προδότες! Οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρόσθεσαν 20 δισεκατομμύρια ευρώ στο άμεσο χρέος!

«ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΩ-ΑΠΟ-ΤΟ-ΤΡΑΠΕΖΙ, Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΒΑΤΑΙ ΟΤΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΘΑ ΓΊΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ»
Η νοοτροπία μας άλλαξε επίσης. Ήμασταν φτωχοί και αλληλέγγυοι, γίναμε άπληστοι και άγριοι, με το βλέμμα στο οικόπεδο του γείτονα. Το βλέπουμε στα νησιά όπου οι τιμές γης μεγάλωσαν εκρηκτικά. Αποκαλυπτικό σημάδι: ο αυξανόμενος αριθμός των δικηγόρων. Μετράμε μέχρι 20 δίκες στο ίδιο χωριό. Μια παράδοση που δεν άλλαξε, ωστόσο, είναι η συνεννόηση με τους δημόσιους υπάλληλους. Στο παρελθόν, για να ξεφύγουμε από τη φτώχεια, ονειρευόμασταν να γίνουμε δημόσιοι υπάλληλοι.

Ωστόσο, είναι δύσκολο να εισπραχτεί ο φόρος. Ναι, η διαφθορά είναι ευρέως διαδεδομένη. Ένας εφοριακός που ψιθυρίζει: «Μπορούμε να τα βρούμε», ζήτημα φακέλου. Στα νοσοκομεία, επίσης συνηθίσαμε να ευχαριστούμε τον γιατρό «για τη φροντίδα των ασθενών μας». Είναι τόσο ριζωμένο που ο Έλληνας ησυχάζει σχεδόν, όταν του ζητηθεί κάτι κάτω από το τραπέζι. Αλλιώς, φοβάται ότι τα πράγματα θα γίνουν λάθος.

Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να μιλήσουμε για την ηθική της καθημερινής μας ζωή; Δεν είναι η Ορθόδοξη Εκκλησία, που θα δώσει το παράδειγμα. Είναι πλουσιότατη: γη, ξενοδοχεία, κινηματογράφοι, πρατήρια βενζίνης ... και φορολογείται στο ελάχιστο σαν μια μικρή φιλανθρωπική εταιρία, γιατί αναλαμβάνει από καιρό σε καιρό λαϊκά συσσίτια που θα μπορούσα να οργανώσω μόνος μου. Σήμερα, ο επικεφαλής αυτής της Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είναι στο Κατάρ, και διαπραγματεύεται την πώληση οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Και δεν σας μιλώ για τον έλεγχο της ίδιας Εκκλησίας στα σχολικά βιβλία: δίνει μια εικόνα της ιστορίας, σύμφωνα με τα συμφέροντά της, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι «η Εκκλησία μας αγωνίστηκε κατά των Οθωμανών με τους αντάρτες». Αυτό είναι λάθος: η ελληνική εκκλησία ήταν εναντίον των ανταρτών, υποστήριξε, ευλόγησε όλα τα δικτατορικά καθεστώτα, βάζοντας τον ελληνικό στρατό «υπό την προστασία της Θεοτόκου»!

"Η ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΘΑ ΣΦΡΑΓΙΣΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΜΑΣ"
Ακριβώς, βγήκαμε από μια στρατιωτική δικτατορία μόλις πριν από τριάντα επτά χρόνια. Μην παίζετε με τα συνθήματα. Ακούω: «Πολιτικοί, όλοι σάπιοι», «Κάψτε την Βουλή», «Κρεμάστε τους πολιτικούς» ... Όχι. Θα άνοιγε την πόρτα σε μια προσεχή δικτατορία.
Πρέπει, αντίθετα, να βγάλουμε συμπέρασμα από αυτή τη καταστροφή.
Να εμπνευστούμε από τον φιλόσοφο μας Καστοριάδη στο «Αυτό που κάνει την Ελλάδα». Η Ελλάδα επινόησε τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί δεν πίστευε σε έναν Θεό μοναδικό και Σωτήρα. Οι Έλληνες, οι οποίοι δεν ανέμεναν τίποτα μετά το θάνατο τους, ασχολούνταν με το παρόν. Ο Παράδεισος τους ήταν εδώ και τώρα.
Σήμερα, η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ένα ρόλο: να συγκεντρώσει όλους τους σοφούς της Ευρώπης για να αναπτύξουν μια νέα κοινωνία που δεν θα διευθύνεται από τους χρηματιστές, όλες αυτές τις νευρικές μαριονέτες που αποφασίζουν για τη ζωή μας χωρίς διαλογισμό και σκέψη. Να ξαναμιλήσει. Αλλιώς, η πτώχευση της Ελλάδας θα βάλει σφραγίδα και στις δημοκρατίες μας».

Πηγή: Paris Match

7 σχόλια:

  1. >>Αλλιώς, η πτώχευση της Ελλάδας θα βάλει σφραγίδα και στις δημοκρατίες μας.<<

    Τις ποιές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια ζωή διαπιστώσεις ΑΛΛΑ πρόταση για αντίδραση εκ μέρους του δημοκράτη ψηφοφόρου επί της ουσίας ΚΑΜΙΆ, Ποια Δημοκρατία έχει κατά νου ο καθένας είναι ζήτημα πολιτικής παιδείας και ανάληψης ευθύνης για την προστασία της! "πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη πίκρα της ψήφου του"

    ΟΛΑ κρίνονται από τι δυναμική θέαση της αιωνιότητας, όταν κανείς μιλάει για ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΦΙΛΊΩΣΗ και ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ αιρετών ΑΞΙΩΝ! των πλιατσικολόγων πολιτικών ((.προσέξτε στο (1+30"))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να εμπνευστούμε από τον φιλόσοφο μας Καστοριάδη στο «Αυτό που κάνει την Ελλάδα». Η Ελλάδα επινόησε τη δημοκρατία. Γιατί; Γιατί δεν πίστευε σε έναν Θεό μοναδικό και Σωτήρα. Οι Έλληνες, οι οποίοι δεν ανέμεναν τίποτα μετά το θάνατο τους, ασχολούνταν με το παρόν. Ο Παράδεισος τους ήταν εδώ και τώρα.


    Άθελά σου αγαπητέ μου κύριε υποστηρίζεις αυτό που μας οδήγησε ως την κρίση. Πιστέψαμε ότι ο παραδεισός μας όλα αυτά τα 30 χρόνια ήταν εδώ και γι' αυτό την "πατήσαμε", όπως και οι πρόγονοί μας. Βλείπεις ο Θουκυδίδης είχε δίκιο, τα έργα του έμειναν ες αεί μαρτυρίες της απληστίας και της διαμελιστικότητας των προγόνων μας. Ποιά δημοκρατία όταν οι Αθηναίοι έπιναν το αίμα των Μηλίων για να κάνουν εις βάρος των συμμάχων τους τον χρυσό τους αιώνα και όλα όσα έκαναν μαζί κατα τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου και που επισκίασαν τα Περσικά. Η ιστορία μας μας πονάει και μας διδάσκει αλλά είμαστε αμαθείς. Πάντα ενώ είμαστε χαρισματικοί θα αλληλοσπαρασώμεθα.
    Ι.Κ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. >>Μια ζωή διαπιστώσεις ΑΛΛΑ πρόταση για αντίδραση εκ μέρους του δημοκράτη ψηφοφόρου επί της ουσίας ΚΑΜΙΆ, Ποια Δημοκρατία έχει κατά νου ο καθένας είναι ζήτημα πολιτικής παιδείας και ανάληψης ευθύνης για την προστασία της! "πέρα από το χρώμα που διαλέγει κανείς και δίνει νόημα στη πίκρα της ψήφου του"<<

    Σοφά λόγια.

    Επί προσωπικού, σάς ενημερώνω -αν και το έχω πει στο περίπου τις προάλλες- ότι είχα κάνει ΕΓΚΑΙΡΩΣ και ΑΡΜΟΔΙΩΣ πολλά περισσότερα από όσα θεωρούνται χρέος κάποιου τρελλού υπερασπιστή της δημοκρατίας, αλλά δεν εισακούστηκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Ανακόντα
    Κάποια εξήγηση θα υπάρχει σ΄αυτό και μάλλον θα την ξέρεις, εφ΄όσον λές ότι έκανες ότι μπορούσες για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και δεν εισακούστηκες.
    Θα ξέρεις πού σκόνταφτε το κάθε βήμα και γιατί.
    Θα ξέρεις ότι αυτά για τα οποία αγωνίστηκες, δεν βόλευαν κάποιους άλλους. Ισως να είναι έτσι ή όχι;
    Ελίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ελίνα,
    κάποιοι είναι κατώτεροι των περιστάσεων: φοβούνται τη σκιά τους γιατί είναι λίγοι και είναι στην πράξη θιασώτες του δόγματος "άσε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα και βλέπουμε" και, στο τέλος, μένουν άπραγοι
    και κάποιοι ιδιοτελείς: ας μάθουμε τί λέει αυτός ο περίεργος (εδώ μέχρι και διεθνή φόρα τον παπαγαλίζουν - άσε που πέφτει πάντα μέσα και έχει στο τέλος δίκιο σε αυτά που λέει ο παλιομπίπ), ας έχουμε μηχάνημα στο κουτί του ΟΤΕ και ας βγαίνει η γραμμή DSL του μέσω γραφείου φίλου "συνεργάτη" μας στο κέντρο για να μαθαίνουμε τα πάντα, ας έχουμε κάποιους για παρέα και μετά ας πάμε να τα πουλήσουμε ως μεσαζοντιλίκι σε κάποιους κομματικούς παράγοντες που θα μας "φτιάξουν"...

    Οι πατριώτες φαίνονται στην πράξη. Όλα όσα έχω καταθέσει ΕΓΓΡΑΦΩΣ και ΑΡΜΟΔΙΩΣ έχουν έρθει μπροστά μας. Θα μπορούσαμε να είμαστε σε απείρως καλύτερη κατάσταση από τώρα. Ακόμα και τώρα μπορούμε να κάνουμε πολλά. Κάποιοι πατριώτες όμως που διαβάζουν αυτές τις γραμμές δεν κάνουν κάτι. Δεν μπορώ να τα κάνω όλα εγώ. Ξεκίνησα με συμβουλές, προχώρησα με προτάσεις, φώναξα, ούρλιαξα αλλά είμαι μόνος μου. Αν ήμουν νεότερος, π.χ. ηλικιακά μεταξύ του Παπαδήμου και του 17χρονου Sterg, θα ζήταγα με το ζόρι να προστατέψω το δημόσιο συμφέρον κάπου εκεί. Τα χρόνια όμως περνάνε.

    Ακόμα και επί μέρους ζητήματα, όπως αυτά που είπα για πολιτιστική διπλωματία στον Χρήστο, αυτά που είχα πει παλιότερα για διαχείριση έργων και unconventional warfare στον Sterg, δεν έχουν τύχει αξιοποίησης. Η προσέγγιση τού συστήματος είναι απλή: μπορεί το σύστημα να κάνει μέρος αυτού που λέω χωρίς να ενοχληθεί;

    Και, για να μην ξεχνιόμαστε, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο:

    ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΜΑΪΟΥ 2011
    Άτοπη προσπάθεια συναίνεσης
    [...]
    «1. Η κυβέρνηση των προθύμων στην οποία έχει αναφερθεί ο πρωθυπουργός, σημαίνει αλλοίωση της λαϊκής εντολής του 2009 και μπορεί να σηματοδοτήσει την απαρχή ανώμαλων παραθεσμικών εξελίξεων.
    2. Η κυβέρνηση τεχνοκρατών για τον σχηματισμό της οποία πιέζουν τον κ. Παπανδρέου, θα σημάνει την παράδοση της λαϊκής εντολής στους τραπεζίτες, στους οποίους ήδη η κυβέρνηση έχει παραδώσει την οικονομία. Θα είναι μία κυβέρνηση στην οποία θα πάρουν μέρος οι συγγραφείς του Μνημονίου.»
    Όσο παραμένει ο ίδιος μηχανισμός του βαθέος κράτους, πλήρως εξαρτώμενος από τους μεσάζοντες επιπέδου «Πράκτωρ 000», οποιοδήποτε πρόγραμμα ΔΕΝ θα εφαρμοστεί, απλά θα κερδίσει λίγο χρόνο. Η τοποθέτηση τεχνοκρατών θα είναι απλά ένα άλλοθι μεταφοράς ευθυνών για την αποτυχία του προγράμματος.
    Δυστυχώς δεν έχουμε εθνικούς στόχους, συνεπώς δεν μπορούμε να έχουμε συναίνεση με εθνικά επωφελές αποτέλεσμα. Αν είχαμε εθνικό σχεδιασμό, θα ξέραμε ποιο τμήμα οποιουδήποτε εξωτερικά επιβαλλόμενου προγράμματος είναι συμβατό, συνεπώς θα μπορούσαμε να διαπραγματευτούμε για τα υπόλοιπα και να συναινέσουμε για τα αυτονόητα. Τώρα απλά ‘διαχειριζόμαστε’ το πολιτικό κόστος της υιοθέτησης του προγράμματος που εξυπηρετεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τους εθνικούς σχεδιασμούς των δανειστών μας.

    Ινφογνώμων=manual. Τέλος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @jean μια αυτοκρατορικη δυναμη ειτε δημοκρρατικη ειναι ειτε οτιδηποτε αλλο ειναι παντα θα εχει την ταση να συμπεριφερται λιγο πολυ τυρανικα στους "συμμαχους" υποτελεις της χωρια αυτο να σημαινει οτι στο εσωτερικο της δεν ειναι δημοκραρικη οι ΗΠΑ ειναι ενα καλο παραδειγμα.Παντως και η συμπεριφορα της Σπαρτης μετα τον Πελληπονησιακο πολεμο δεν εχει τιποτα να ζηλευσει σε βασαυνοτηατ απο αυτην της Αθηνας καιμε λιγοετρα ελαφρυντικα π.χ. στην περιπτωση της θηβας..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Υφίσταται μετριασμός των σχολίων.

- Παρακαλούμε στα σχόλια σας να χρησιμοποιείτε ένα όνομα ή ψευδώνυμο ( Σχόλια από Unknown θα διαγράφονται ).
- Παρακαλούμε να μη χρησιμοποιείτε κεφαλαία γράμματα στη σύνταξη των σχολίων σας.